Oppussing og gjenbruk

– Håndverkerne sa at de ikke var vant til at en dame jobbet så mye!

Når Henriette Egebakken setter i gang med oppussingsprosjekter, er det med imponerende drivkraft. Hun gir seg ikke, og løsningene er både kreative og lekre – med fokus på gjenbruk.

PUSSET OPP: Hvem skulle trodd at dette kjøkkenet en gang hadde enkle, hvite høyglansdører?
PUSSET OPP: Hvem skulle trodd at dette kjøkkenet en gang hadde enkle, hvite høyglansdører? Foto: Irene Sandved Lunde
Sist oppdatert

For to år siden var ikke leiligheten på Frogner i Oslo en som skilte seg nevneverdig ut utseendemessig.

To soverom, to bad, to stuer og et stort kjøkken fordelt på 150 kvadratmeter, samt raus takhøyde, var likevel et godt utgangspunkt og noe Henriette så stort potensiale i.

Fra hun vant budrunden til hun overtok, brukte hun prospektet til å legge en plan.

– Når jeg går inn i et rom, ser jeg kjapt løsninger og hvordan det kan bli. I denne leiligheten hadde vi for eksempel behov for å lage flere soverom, og det kunne fint løses ved å stenge igjen åpningen mellom stuene og sette opp en lettvegg i den ene.

– På den måten fikk døtrene mine hvert sitt soverom der inne, mens sønnen min og jeg også fikk hvert vårt rom, sier Henriette.

<b>PAUSE:</b> Så fremt været tillater det, er det deilig med en liten kaffepause på balkongen. Henriette har innredet den i ekte fransk kaféstil, flisene er fra Fire &amp; Earth.
PAUSE: Så fremt været tillater det, er det deilig med en liten kaffepause på balkongen. Henriette har innredet den i ekte fransk kaféstil, flisene er fra Fire & Earth. Foto: Irene Sandved Lunde

Les også: Anne (71) flyttet til industrileilighet på 50 kvadrat: – Mer enn nok plass

Klassisk og kontinental stil

Hun er glad i den klassiske og kontinentale stilen, og det Frogner-leiligheten manglet av fordums prakt da hun tok over, har gjenoppstått med Henriettes kyndige hånd.

På kjøkkenet stod det en innredning i hvit høyglans, men i stedet for å rive den og kjøpe ny har den blitt tilpasset stilen.

– Jeg liker å pusse opp, tenke smart og gjenbruke det jeg kan. Det er både bærekraftig og økonomisk, sier hun.

<b>FAVORITT:</b> Kjøkkenet er leilighetens hjerte og Henriettes favoritt. Kjøkkeninnredningen var opprinnelig Kvik høyglans, men Henriette har satt på lister i heltre eik, byttet knotter og malt frontene. Kjøkkenøya er fra Kvänum. Komfyren er fra Falcon, viften fra Røroshetta og taklampen fra Flos.
FAVORITT: Kjøkkenet er leilighetens hjerte og Henriettes favoritt. Kjøkkeninnredningen var opprinnelig Kvik høyglans, men Henriette har satt på lister i heltre eik, byttet knotter og malt frontene. Kjøkkenøya er fra Kvänum. Komfyren er fra Falcon, viften fra Røroshetta og taklampen fra Flos. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>ROM FOR SPEIL:</b> Henriette bruker mye speil i interiøret for å løfte rommet og skape en illusjon av flere vinduer. Hun kjøper speilene på mål og henger dem gjerne litt i høyden. Kjøkken-innredningen her var også Kvik høyglans som Henriette har oppgradert med lister av heltre eik, nye knotter og maling.
ROM FOR SPEIL: Henriette bruker mye speil i interiøret for å løfte rommet og skape en illusjon av flere vinduer. Hun kjøper speilene på mål og henger dem gjerne litt i høyden. Kjøkken-innredningen her var også Kvik høyglans som Henriette har oppgradert med lister av heltre eik, nye knotter og maling. Foto: Irene Sandved Lunde

Ved å sette på heltrelister i eik, nye knotter og håndmale innredningen med penselstrøk, ble den akkurat som hun ville med den riktige strukturen. I tillegg var hun heldig å finne en kjøkkenøy fra Kvänum.

Henriette Egebakken, ektemannen Rolf Paulsen, og Henriettes barn Sebastian, Juliane og Hermine, samt
hunden Bono.

4-romsleiligheten på 150 kvm ligger i 4. etasje i en bygård på Frogner i Oslo, og ble totalrenovert da familien flyttet inn for to år siden.

Se mer

For å understreke den klassiske stilen ytterligere, har de bygd brystningspanel på alle vegger. I tillegg liker Henriette å bruke speil i ulike størrelser for å øke romfølelsen, rammene designet hun selv.

Innredningen på badene har de lektet opp og bygget inn, og garderoben på soverommet har fått samme overhaling som kjøkkeninnredningen.

– Jeg har gjort veldig mye selv, men har også fått god hjelp fra mannen min Rolf. Han er like mye motor som meg, så vi drar hverandre i gang og synes det er gøy å jobbe sammen.

– I tillegg har det vært noen håndverkere her som har gjort det vi ikke kunne selv, men jeg jobbet hele tiden sammen med dem. De sa de ikke var vant til at en dame jobber så mye, sier Henriette og ler.

<b>RENOVERT:</b> Hovedbadet ligger rett innenfor kjøkkenet og her er hele rommet pusset opp. Flisene på veggen i dusjen er fra Megaflis, mens gulvflisene er fra Ulfven. De blå gulvflisene er fra Fire &amp; Earth. Innredningen stod der fra før, men har blitt lektet opp og bygget inn. Vegglampe, skittentøysspannet og såpedispenseren er fra Vipp..
RENOVERT: Hovedbadet ligger rett innenfor kjøkkenet og her er hele rommet pusset opp. Flisene på veggen i dusjen er fra Megaflis, mens gulvflisene er fra Ulfven. De blå gulvflisene er fra Fire & Earth. Innredningen stod der fra før, men har blitt lektet opp og bygget inn. Vegglampe, skittentøysspannet og såpedispenseren er fra Vipp.. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>OPPBEVARING:</b> Henriette har fokusert på god plass til oppbevaring sånn at det er enkelt å holde leiligheten ryddig. Bak sengen er hele veggen dekket med skap og skuffer, samt en egen nisje til TV-en.
OPPBEVARING: Henriette har fokusert på god plass til oppbevaring sånn at det er enkelt å holde leiligheten ryddig. Bak sengen er hele veggen dekket med skap og skuffer, samt en egen nisje til TV-en. Foto: Irene Sandved Lunde

Les også (+): Hva gjør man når drømmeboligen kommer med et kjøkken man ikke liker?

Finner inspirasjon i interiørbøker og musikk

All jobben har utvilsomt vært verdt det, leiligheten fremstår i dag som klassisk, eksklusiv og lun, med mye oppbevaringsplass og personlig innredning.

Det viktigste for Henriette har vært å skape en bolig der barna raskt ville føle seg hjemme, og et sted med god stemning der alle finner ro.

– Jeg følger ikke bevisst trender, men blir nok påvirket av det jeg ser. Interiørbøker og musikk er store inspirasjonskilder, og jeg har en forkjærlighet for New York-restauranter. Det er lett å se at jeg ikke liker å ha det veldig fargerikt, så jeg bruker heller ulike materialer, strukturer og kontraster til å skape dynamikk, sier Henriette.

Hun jobber til vanlig som helsesykepleier på en skole, men går med en spennende drøm.

– Jeg har veldig lyst til å hjelpe andre med interiør og innredning, og at hobbyen en dag kan bli jobben min. Det siste jeg pusset opp her i leiligheten er matboden ute i baktrappen, og nå er det ikke mer å pusse opp på en stund. Det hadde vært veldig gøy å bruke min kreative energi min på å hjelpe andre, avslutter Henriette.

Les også: «Alle» sa de burde rive den gamle sveitservillaen. Toya Marie og Per Gunnar lot seg ikke overtale

Se flere bilder under:

<b>SAMLINGSPUNKT:</b> Spisebordet er kjøpt hos Bolina, stolene er Arne Jacobsens Syveren i svart skinn, den hvite pinnestolen er en Ola Windsor fra designer Alf Sture/Tonning &amp; Stryn. Brystningene på veggene var ikke i leiligheten da Henriette tok over, så hun og kjæresten Rolf bar opp alle materialene til fjerde etasje og lagde dem selv. Alle vinduene byttet de også selv.
SAMLINGSPUNKT: Spisebordet er kjøpt hos Bolina, stolene er Arne Jacobsens Syveren i svart skinn, den hvite pinnestolen er en Ola Windsor fra designer Alf Sture/Tonning & Stryn. Brystningene på veggene var ikke i leiligheten da Henriette tok over, så hun og kjæresten Rolf bar opp alle materialene til fjerde etasje og lagde dem selv. Alle vinduene byttet de også selv. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>HJEMMEKONTOR:</b> Mellom kjøkkeninnredningen og peisen på kjøkkenet ble det mulig å skape en liten kontorplass. Veggen bak er malt i 9938 Dempet sort fra Jotun, og på gulvet under bordet er det lagt fliser fra Fired Earth. Vegglampen er fra Gubi og stolen er Y-stolen fra Carl Hansen.
HJEMMEKONTOR: Mellom kjøkkeninnredningen og peisen på kjøkkenet ble det mulig å skape en liten kontorplass. Veggen bak er malt i 9938 Dempet sort fra Jotun, og på gulvet under bordet er det lagt fliser fra Fired Earth. Vegglampen er fra Gubi og stolen er Y-stolen fra Carl Hansen. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>PLASSUTNYTTELSE:</b> Leiligheten hadde egentlig to stuer med dobbeldører i mellom på veggen til høyre, men for at barna skulle få hvert sitt rom ble åpningen stengt og den ene stuen gjort om til soverom. Det var også en åpning rett ut i gangen bak flygelet, men også denne er lukket for å skape mer veggplass. Bildet Jazz er av Pushwagner.
PLASSUTNYTTELSE: Leiligheten hadde egentlig to stuer med dobbeldører i mellom på veggen til høyre, men for at barna skulle få hvert sitt rom ble åpningen stengt og den ene stuen gjort om til soverom. Det var også en åpning rett ut i gangen bak flygelet, men også denne er lukket for å skape mer veggplass. Bildet Jazz er av Pushwagner. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>HJEMMEKOSELIG:</b> I stuen er en kontrastvegg malt i 9938 Dempet sort fra Jotun, noe rommet tåler godt siden vinduene og døren ut til balkongen slipper inn rikelig med lys. Sofabordet er kjøpt rimelig, men Henriette satte fliser på bordplaten for et mer unikt uttrykk. Taklampen er PH Kongle fra Louis Poulsen.
HJEMMEKOSELIG: I stuen er en kontrastvegg malt i 9938 Dempet sort fra Jotun, noe rommet tåler godt siden vinduene og døren ut til balkongen slipper inn rikelig med lys. Sofabordet er kjøpt rimelig, men Henriette satte fliser på bordplaten for et mer unikt uttrykk. Taklampen er PH Kongle fra Louis Poulsen. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>KUNSTNERISK:</b> Maleriet på veggen er malt av Henriettes far, kunstneren Egil A. Egebakken. Det er ikke så mange farger i leiligheten, men Henriette liker blått, så fargen i maleriet hentes opp igjen på små detaljer her og der. Figurene på skjenken er kunst kjøpt i Estland.
KUNSTNERISK: Maleriet på veggen er malt av Henriettes far, kunstneren Egil A. Egebakken. Det er ikke så mange farger i leiligheten, men Henriette liker blått, så fargen i maleriet hentes opp igjen på små detaljer her og der. Figurene på skjenken er kunst kjøpt i Estland. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>INSPIRASJON:</b> Henriette henter mye inspirasjon fra bøker og musikk, og spesielt boken Interior Design Review av Andrew Martin er en favoritt. I stuen har nettopp bøkene fått plass i reolen sammen med noen nøye utvalgte gjenstander. Sofabenken til venstre er et klenodie hun har arvet fra oldeforeldrene sine. Den er trukket om i nye tekstiler fra Missoni.
INSPIRASJON: Henriette henter mye inspirasjon fra bøker og musikk, og spesielt boken Interior Design Review av Andrew Martin er en favoritt. I stuen har nettopp bøkene fått plass i reolen sammen med noen nøye utvalgte gjenstander. Sofabenken til venstre er et klenodie hun har arvet fra oldeforeldrene sine. Den er trukket om i nye tekstiler fra Missoni. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>INNEBYGD:</b> I gangen er det smarte, innebygde løsninger som Henriette har laget selv. Hun har også satt speil i skapdørene og over døren inn til kjøkkenet for å skape en følelse av mer plass i den smale gangen. Det stripete tapetet er fra Ralph Lauren Home, det svarte tapetet er fra Elitis, og konsollbordet er en rimelig modell som Henriette har oppgradert med fliser på toppen og maling.
INNEBYGD: I gangen er det smarte, innebygde løsninger som Henriette har laget selv. Hun har også satt speil i skapdørene og over døren inn til kjøkkenet for å skape en følelse av mer plass i den smale gangen. Det stripete tapetet er fra Ralph Lauren Home, det svarte tapetet er fra Elitis, og konsollbordet er en rimelig modell som Henriette har oppgradert med fliser på toppen og maling. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>ROM FOR RO:</b> Innenfor kjøkkenet ligger soverommet til Henriette og Rolf. Til venstre er det garderobe langs hele veggen, og i enden en utgangsdør til baktrappen. Sengegavlen er fra Slettvoll, tapetet på veggen er fra Elitis, nattbordene er bruktkjøp som Henriette har malt, byttet topp på og satt på nye håndtak fra R. Bergersen. Nattbordslampene er kjøpt i Tallin, men de er malt om og har fått ny skjerm.
ROM FOR RO: Innenfor kjøkkenet ligger soverommet til Henriette og Rolf. Til venstre er det garderobe langs hele veggen, og i enden en utgangsdør til baktrappen. Sengegavlen er fra Slettvoll, tapetet på veggen er fra Elitis, nattbordene er bruktkjøp som Henriette har malt, byttet topp på og satt på nye håndtak fra R. Bergersen. Nattbordslampene er kjøpt i Tallin, men de er malt om og har fått ny skjerm. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>EGET BAD: </b>Til høyre for sengen kommer man inn til et eget bad. Kofferten er fra Slettvoll, lampen på veggen er fra Flos. Legg merke til rutene over døråpningen som skaper luft og rom.
EGET BAD: Til høyre for sengen kommer man inn til et eget bad. Kofferten er fra Slettvoll, lampen på veggen er fra Flos. Legg merke til rutene over døråpningen som skaper luft og rom. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>DETALJER:</b> Henriette er bevisst på detaljene og overalt i leiligheten er det noe spennende å se på. Som de to litt rare, men morsomme kunstfigurene i hyllen på soverommet.
DETALJER: Henriette er bevisst på detaljene og overalt i leiligheten er det noe spennende å se på. Som de to litt rare, men morsomme kunstfigurene i hyllen på soverommet. Foto: Irene Sandved Lunde
BADEKAR: Badekaret stod på badet innenfor hovedsoverommet fra før, men ble bygget inn med fliser fra Fired Earth for et mer helhetlig uttrykk. Det ble også satt opp dusjvegg og nytt dusjarmatur fra Tapwell. Flisene på veggen er fra Megaflis, skittentøyskurven fra Vipp og håndklærne fra Ralph Lauren
BADEKAR: Badekaret stod på badet innenfor hovedsoverommet fra før, men ble bygget inn med fliser fra Fired Earth for et mer helhetlig uttrykk. Det ble også satt opp dusjvegg og nytt dusjarmatur fra Tapwell. Flisene på veggen er fra Megaflis, skittentøyskurven fra Vipp og håndklærne fra Ralph Lauren Foto: Irene Sandved Lunde

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2023, og sist oppdatert 24/04 2023.

Les også