Gulv og gulvbelegg

13 eksperttips til gulvet

Skal du fornye gulvene dine? Våre eksperter svarer deg på tretten vanlige utfordringer.

Bambus passer godt i stua, i gangen og på soverommet. Dette gulvet er fra Intag.no.
Bambus passer godt i stua, i gangen og på soverommet. Dette gulvet er fra Intag.no. Foto: Intag.
Publisert Oppdatert
Lyse gulv i en liten gang har en del å si for romfølelsen.
Lyse gulv i en liten gang har en del å si for romfølelsen. Foto: Siri Møller

Spørsmålene er besvart av byggmester og rom123-ekspert Tron Aron Kristiansen, interiørarkitekt Beba Holøyen Vaxevanidou og Lars Petter Andresen hos Fargerike på Torshov.

1. Kan man male baderomsfliser (har varmekabler under)?

Svar: Det er fullt mulig, og resultatet kan bli veldig bra. Det er en fordel om flisene har nøytral overflate. Vask med salmiakk eller spesialsåpe først.

- Er flisene glatte/blanke, bør du pusse dem med sandpapir nr. 100.

- Grunn deretter med heftgrunn (bruk finhåret rulle).

- Påfør våtromsmaling (to strøk, brun finhåret rulle).

- Mal fugene til slutt om du vil ha de i en annen farge.

- La alt tørke i to til tre dager.

2. Kan man legge parkett over vegg til vegg-teppe og annet gulvbelegg?

Svar: Vegg til vegg-teppe er faktisk et bra underlag hvis teppet er hardt. Er teppet for mykt, kan du få svikt i parketten og det kan knirke og sprekke.

Alle typer vinyl- og linoleumsbelegg fungerer bra som underlag. Jo hardere et gulvbelegg er, jo bedre. Men du må kontrollere hvor rett gulvet er. Tenk deg en rett strek. Da kan du gå to millimeter over streken og to millimeter under streken som maks avvik, på en lengde på to meter. Det betyr i teorien at du kan ha fire millimeter avvik på to meters lengde. Har du mer en dette, må gulvet rettes opp. Ellers får du ingen garantier fra leverandøren.

3. Er det mulig å legge fliser rett på baderomsbelegg?

Svar: Du bør ikke ta noen snarveier når det gjelder bad, for det er et dyrt rom å pusse opp om noe går galt. Vi anbefaler ikke at du legger flisene rett på baderomsbelegget. Belegget kan bli sprøtt, og da kan det sprekke i overgangen mellom vegg, gulv og sluk, selv om det er godkjent som membran på bad. Jeg ville fjernet gulvbelegget og montert ny membran.

4. Er det en stor jobb å bytte ut fliser med tregulv?

Svar: Det er viktig å vite om flisene ligger på et betongdekke eller på et trebjelkelag. Ligger flisene på et trebjelkelag, kan det være lurt å rive opp gulvet og legge nytt undergulv med gulvspon. Deretter kan du feste tregulvet rett på sponplatene.

Er det betonggulv, bør du vaske med en fettløselig såpe og deretter prime med gulvprimer for ikke-sugende underlag. Er ikke gulvet rett bør du bruke avrettingsmasse for å rette det opp. Nå kan du legge gulvet flytende, altså bare lime gulvbordene i hverandre, med parkettunderlag under. Eventuelt kan du lime gulvet fast i avrettingsmassen, med velegnet lim. Da må du prime først. Det er mer tidkrevende, men det beste.

Les mer: Slik maler du tregulv

5. Kan man ha varmekabler under tregulv?

Svar: Varmekabler og tregulv passer ikke så godt sammen. Gir varmekablene mer enn 60 W varme pr. kvadratmeter, vil tregulvet sprekke. Men enkelte parkettyper tåler mer varme. Sjekk dette med leverandøren.

4. Er det en stor jobb å bytte ut fliser med tregulv?

Du bør ikke legge våtromsfliser rett på baderomsbelegg.
Du bør ikke legge våtromsfliser rett på baderomsbelegg. Foto: Margaret M. de Lange

Svar: Det er viktig å vite om flisene ligger på et betongdekke eller på et trebjelkelag. Ligger flisene på et trebjelkelag, kan det være lurt å rive opp gulvet og legge nytt undergulv med gulvspon. Deretter kan du feste tregulvet rett på sponplatene. Er det betonggulv, bør du vaske med en fettløselig såpe og deretter prime med gulvprimer for ikke-sugende underlag. Er ikke gulvet rett bør du bruke avrettingsmasse for å rette det opp. Nå kan du legge gulvet flytende, altså bare lime gulvbordene i hverandre, med parkettunderlag under. Eventuelt kan du lime gulvet fast i avrettingsmassen, med velegnet lim. Da må du prime først. Det er mer tidkrevende, men det beste.

Les mer: Slik maler du tregulv

5. Kan man ha varmekabler under tregulv?

Svar: Varmekabler og tregulv passer ikke så godt sammen. Gir varmekablene mer enn 60 W varme pr. kvadratmeter, vil tregulvet sprekke. Men enkelte parkettyper tåler mer varme. Sjekk dette med leverandøren.

6. Vil lys kontra mørk gulvfarge påvirke romfølelsen mye i en liten gang? Hvilken farge er mest praktisk med tanke på smuss og støv?

Svar: Generelt vil jeg anbefale deg å satse på et lyst gulv, men både lyst og mørkt gulv ser fort skittent ut. Flekker og fotavtrykk synes bedre på blanke overflater enn på matte. Tenk på hva du har av gulvmateriale i rommet ved siden av. Har du for eksempel parkett, kan det være lurt å legge parkett også i gangen, så får du et mer helhetlig uttrykk og bedre romfølelse.

Velger du fliser, er formatet viktig med tanke på rommets form. Er rommet nokså firkantet, er det best å velge fliser eller steingulv i store formater. Er rommet avlangt, bør du velge avlange fliser, lagt med den bredeste siden parallelt med rommets korteste vegg. Da utvider du rommets bredde.

7. Hvordan kan man få furugulv hvitt, samtidig som treverket synes? Jeg vil ikke male det.

Svar: Du kan påføre flere lag med panellakk. Gulvet blir da hvitere for hvert strøk. Prøv deg fram på et gulvbord til du blir fornøyd. Avslutt med to strøk klarlakk. Du kan også bruke Jotun Ladys interiørbeis ved å ta mer hvitfarge i. Det får du i pulverform, og da bestemmer du selv blandingsforholdet.

Enkelte parkettyper tåler mer varme ann andre. Sjekk med leverandøren.
Enkelte parkettyper tåler mer varme ann andre. Sjekk med leverandøren. Foto: Trine Thorsen

Beis må også lakkes. Det er også mulig å blande white-spirit i oljemaling. Test på et gulvbord. Bruk to strøk med klarlakk etterpå. Pass på at produktene fungerer sammen, sånn at du ikke får en kjemisk reaksjon.

Les mer: Gulvbelegg i gangen

8. Vi lurer på om det er mulig å male vår noe utdaterte, lakkerte kirsebærparkett?

Svar: Det går fint å male parkett. Du trenger ikke slipe så mye, men du må pusse lakken før grunning. Vask gulvet godt på forhånd. Velg for eksempel en slitesterk maling sånn som Oxan gulvmaling. Du kan også påføre beis i den fargen du ønsker, og deretter lakke tre ganger.

9. Kan man slipe ned parkettgulv flere ganger?

Svar: Du bør undersøke tykkelsen på slitesjiktet på parketten din. Dette varierer fra parkettype til parkettype. Har du slipt tidligere, er det viktig å huske på hvor mye du slipte forrige gang. Normalt er det 5 mm slipesjikt på parkett. Har du det, er det mulig å slipe to ganger. Kontakt en gulvsliper hvis du er i tvil.

10. Hvordan behandles ubehandlet furugulv best hvis man ønsker at det skal være lettstelt og holde seg lyst?

Svar: Da er lakk å anbefale. Lakk gjør overflaten mer slitesterk, renhold blir lettere i tillegg til at gulningsprosessen i treverket går langsommere. Er gulvet nytt, trenger du ikke å slipe det. Bruker du panellakk, blir gulvet hvitere, jo flere strøk du tar. Du bør alltid bruke to toppstrøk med en klarlakk som er UV-bestandig og slitesterk.

Du kan også olje gulvet, men det krever mer vedlikehold, og blir ikke veldig slitesterkt hvis du ikke lakker gulvet etter at oljen har tørket. Det tar litt tid. Det er blitt mer vanlig å beise furugulv. Det fremhever strukturen i treverket, og du kan bruke mange ulike farger. Avslutt med to til tre toppstrøk med klarlakk.

11. Hvordan kan en gulaktig parkett få en hvitere/gråere nyanse? Kan man beise eller olje?

Svar: Slip bort gammel overflatebehandling. Du kan både beise og olje den. Olje gjør parketten mørkere. Beiser du parketten, kan du få den fargen du ønsker. Jeg anbefaler deg å lage prøver på forhånd. Beisen fremhever noe av strukturen i treverket. Avslutt med to til tre toppstrøk med klarlakk. Da lever gulvet lenger, det kreves mindre vedlikehold og det blir enklere å holde rent.

Les mer: Bli kvitt knirkingen

12. Kan man legge nye fliser over de gamle på badet? Vi har varmekabler under.

Svar: Det er fullt mulig. Det er veldig viktig at de gamle flisene er fettfrie, så de må avfettes og vaskes. Har du glatte fliser, bør du gå over med et grovt slipepapir, korning 40. Er de grovere, kan du prime direkte på flisene. Når primeren er tørr, kan du legge flisene.

Pass på å ha fem til seks millimeter avstand til en silikonfuge mot hjørnene og overgangen mellom gulv og vegg. Legg derfor en list med fem til seks millimeter tykkelse under de nye flisene. Påfør flislimet med en tannsparkel. Bruk en mursnor mellom flisene med den tykkelsen som du ønsker å ha på fugene. Du kan fuge etter et døgn. La det tørke en times tid før du vasker godt over med svamp. Det bør du gjøre to ganger. Når fugemassen er tørr, kan du fuge med silikon.

13. Kan man male linoleumsgulv- og vinylgulv?

Svar: Ja, det kan man. Du bør ikke bruke vanlig gulvmaling, for den flasser lett av. Bruk heller Epoxy-maling. Der følger det med en liten boks som du blander i malingen, og den gjør at malingen herdes, sånn at den sitter mye bedre. Sørg for å støvsuge og rengjøre gulvet godt først.

Les også:

velg riktig kjøkkengulv

Mote med dyrisk preg

Les mer om gulv i rom123 nr. 3 2009

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning