Høstens trender og interiør

Gull og glamour er tingen

Pynt opp den røffe industristilen.

LITT LUKSUS HJEMME: Skal du kjøpe noe nytt til boligen i høst, bør det være gullfarget.
LITT LUKSUS HJEMME: Skal du kjøpe noe nytt til boligen i høst, bør det være gullfarget. Foto: FOTO: Produsenten/Graham & Green
Publisert Oppdatert

Nettene blir lange og høstmørket kryper på. For de aller fleste av oss er dette ensbetydende med mer tid tilbragt innenfor husets fire vegger, og hvem kan vel ikke da tenke seg å friske opp interiøret med noen nyanskaffelser?

Det finnes nok av kule interiørtrender å velge mellom denne høsten, og helt sikkert noe for enhver smak. Lenge nå har trenden pekt i retning av det røffe, rå og industrielle, og selv om mange ikke føler seg helt ferdige med dette enda, så kommer det nå også en definitiv mer glamorøs trend på banen. Nå skal vi nemlig omgi oss med gull, kobber og andre edle metaller. God gammeldags glamour.

Satser på gull

Nylig var Interiør og Boligmessen arrangert i Bergen. Her var det også svært synlig at gull er på full fart inn i interiørbildet.

- Både sølv, gull og også kopper og andre metalltoner er absolutt trendy akkurat nå, forklarer trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch, til Bonytt.no.

GULLFUNN: Små detaljer av gull vil umiddelbart gjøre deg mer trendy på interiørfronten.
GULLFUNN: Små detaljer av gull vil umiddelbart gjøre deg mer trendy på interiørfronten. Foto: FOTO: Produsenten

- Både her på messen og ellers rundt omkring i både norske og internasjonale magasiner ser vi eksempler på at nå er vi mer enn klare til å innrede med litt eleganse og glamour igjen. Lenge har jo trenden vært at interiøret skulle være mest mulig rått, nakent og strippet for pynt og detaljer, men nå ser det absolutt ut som vi også vil omgi oss med litt flotte og eksklusive detaljer.

Eksklusivt er in

Ann Helen Lund, interiørblogger og en av grunnleggerne bak det populære interiørbloggsamfunnet Norske Interiørblogger (Nib), har også lagt merke til at gull går som varmt hvetebrød for tiden.

- Det stemmer absolutt at gull og det litt eksklusive uttrykket er HOT, HOT, HOT om dagen, og har faktisk vært det en stund nå, selv om det virker som om trenden absolutt er i ferd med å vokse seg større, forklarer Lund til Bonytt.no.

- Egentlig har både gull, kobber og messing, og også til en viss grad andre eksklusive materialer som krystall og marmor fått sin renessanse, men i annen form enn det vi kanskje tradisjonelt har sett det før.

Dæsj av gull og glitter

Interiøreksperten forklarer at det eksisterer en del "regler" på hvordan du kan tilføre litt glamour i interiøret ved hjelp av gull og glamour:

-  Vi ser at materialene gjerne mikses med det rene, nordiske og lette uttrykket, forklarer Lund.

- Lyst treverk, men også mørkbeiset kan være utrolig lekkert.

Lenge har jo interiørtrendene vært at alt skal være svært nøytralt, eller med kontraster av sort og hvitt, og gjerne med innslag av grafiske detaljer.

- Vi har jo sett bruken av lyst treverk lenge, mye hvitt og pudderfarger, og også en del sort, forklarer bloggeren.

- Om man synes dette blir litt pregløst, blir en dæsj gull og glitter aldri feil. Kunsten er å gi seg når nok er nok.  

Messing og marmor

Lund forklarer at det stopper ikke med gull når det gjelder higen etter alt som er skinnende og eksklusivt.

- Messing er igjen kjempetrendy, og vi så eksempler på Interiør og Boligmessen i Bergen nylig av fantastisk flotte lamper hvor man hadde benyttet en kombinasjon av materialene messing og krystall på en helt ny og unik måte.

Marmor på vei tilbake

Marmor har lenge måtte nøye seg med å stå i skyggen av nyere og til nå mer i tiden materialer som både corian og andre komposittmaterialer. Men det tror Lund er i ferd med å forandre seg.

EKSKLUSIVT: Vi er litt lei av at alt skal være så rått og røft nå. Tiden er kommet for mer luksus og glamour på hjemmebane.
EKSKLUSIVT: Vi er litt lei av at alt skal være så rått og røft nå. Tiden er kommet for mer luksus og glamour på hjemmebane. Foto: FOTO: The Elms/Goodhousekeeping.com

- Marmor er også et materiale som har kommet for fullt igjen det siste halve året. Den norske designduoen Morten & Jonas, som vi også så på Interiør -og boligmessen i Bergen nylig, har designet et fantastisk bord med bordplate i marmor.

Slik innreder du med gull

Mange føler seg nok litt redde for at å bruke gull i interiøret fort kan ende opp med å bli litt glorete. Men slapp av; ekspertene har råd.

- Det er ofte smart å begynne i det små når det gjelder detaljer i gull, forklarer boligstylist og innhaver av interiørnettbutikken Hviit, Linda Elmin, til Bonytt.no.

- Begynn for eksempel med en vase eller lysestake, en pute eller kanskje bare noen nye kaffekopper i gull.

Stylisten foreslår å kombinere detaljer i gull med ting du allerede har og prøve deg frem.

- Det flotte er at man kan tilpasse detaljer i gull og metaller til stilen man allerede har hjemme. En pute i gull kan se helt riktig ut om man har en litt romantisk eller bohemsk stil hjemme, mens en vegglampe i matt gull kan være et kult innslag om du kjører en mer industriell stil.

Elmin har også en oppløftende nyhet om du faller litt mellom to stoler når det gjelder stilen hjemme.

- Det eklektiske stilen er også på vei inn, og her er det lov å mikse og matche av hjertets lyst, og blande flere stilretninger med sin egen personlige stil, lover stylisten.

- Man kan finne mye inspirasjon til bruk av gull i interiøret fra stilen i California og L.A, Art Deco og 60-70-tallsstilen, forklarer innehaver av den trendy interiørbutikken Milla Boutoque i Oslo til Bonytt.no.

- Sjekk gjerne ut amerikanske interiørblogger, og designere som Jonathan Adler. Gullbruken er en voksende trend, og det er nå flere og flere interiørbutikker som tilbyr gulldetaljer.

Ikke overdriv

Nettbutikkeieren understreker at det kan lønne seg å velge elementer med omhu.

- Det skal jo ikke se ut som om Joan Collins har vært interiørdesigner i stuen din, forklarer Elmin.

- En pute i gull er jo en ting, mens et helt sengeteppe kan fort bli litt "over the top."

Elmin synes gull og andre metalldetaljer tar seg aller best ut sammen med naturlige fager.

- Treverk og gull sammen er vakkert, men det kan også være flott mot både hvitt og sort, for ikke å snakke om grått.

Men vær forsiktig når du introduserer glamour i form av edle metaller, for det kan fort bli for mye av det gode, advarer stylisten.

For eksempel vil gull mot sort skinn og kanskje en lysekrone i krystall ende opp med å kunne se litt "Dynastiet" ut, og det er litt feil i forhold til denne trenden mener ekspertene.

- Det som gjør bruken av gull spennende, er å kombinere det med andre uventende materialer, forklarer Elmin.

- Har du en glamorøs gullvase, kommer den mye bedre til sin rett på et rustikt trefat enn om du bruker et fat i gull også. Finn ut hva du ønsker skal være blikkfanget, og tenk på om du vil at gullvasen skal være hovedelementet, eller om det skal være et tilbehør til noe du allerede har.

Berntsen er enig om det er kontrastene som gjør jobben når det kommer til gull:

-Det kan ofte bli helt feil hvis man misser på stilen, eller hvis man har altfor mange objekter i gull samlet i et rom. Styr gjerne også unna "romantiske" objekter- da kan det lett bli for søtt og for mye "glamour".

Les også:

Her er Norges lekreste interiørbutikker

Her finner du de kuleste interiørbildene

Her er innredningsreglene du ikke skal følge lengre

Elsker du å se på og dele fine interiørbilder? Da bør du sjekke ut Pinterest i dag

TRENGER BARE LITT: Ikke overdriv om du innreder med gull, advarer ekspertene. Det holder nemlig med litt.
TRENGER BARE LITT: Ikke overdriv om du innreder med gull, advarer ekspertene. Det holder nemlig med litt. Foto: FOTO: Produsenten/Rue magazine

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning