Grått interiør

Når døren står åpen kan man se rett gjennom hytta og ut mot fjellheimen

Denne hytta har fantastisk utsikt.

GRÅTT INTERIØR: Hytta er svært robust med kraftig tømmer og markante profiler. De formfulle og markerte profilene var et ønske fra Elisabeth og Gisle til hytteprodusenten Sjemmedal som fikk dem spesiallaget.
GRÅTT INTERIØR: Hytta er svært robust med kraftig tømmer og markante profiler. De formfulle og markerte profilene var et ønske fra Elisabeth og Gisle til hytteprodusenten Sjemmedal som fikk dem spesiallaget. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Når døren står åpen kan man se rett gjennom hytta og ut mot fjellheimen som hever seg mot himmelen tvers over Ustedalsvannet. Luftig er det også mellom hyttene, for her befinner vi oss i et av de eldste hyttefeltene på Geilo. I lia er det mindre bygget ut enn andre steder i nærheten – her er det fritt leide til en utsikt uten stengsler. Noe arkitekturen kraftig understreker, luftigheten og høyden under taket i stuen er inspirert av følelsen du kanskje kjenner igjen fra de gamle katedralene rundt om i Europa. To høye vinduer på hver sin side av midtpunktet; peisen, lar himmelen fylle rommet – et glassmaleri nok i seg selv.

- Nettopp katedral-følelsen setter vi stor pris på, det at vi har klart å ta vare på den vidstrakte utsikten. Den herlige følelsen forsterker seg når vi går ned trappen til stuen. For med det samme åpner det seg hele fem meter helt til oppunder taket. Utsikten mot fjellheimen gjør godt for sjelen, forteller Gisle Linberg til magasinet Maison.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Grått interiør

Alt det grå ser han og Elisabet Bjørnstad lyst på. Den enhetlige fargebruken gir en lunhet til det åpne landskapet inne i hytta. Hadde rommene vært lysere kunne konsekvensen vært en mer kjølig følelse siden flatene blir så store. Kontrastene og spenningen er i stedet lagt i nivåforskjellene.

Her bor:

Gisle Linberg og Elisabet Bjørnstad. Hytta på 180 kvm som ligger på Geilo er tegnet av Vårdal Arkitekter, og sto klar i 2014. Hytta har seks soverom, to bad, kjøkken, stue, hems, vaskerom og skibod.

Fargene som er brukt:

Gråtonene går i rene gråtoner, S-1500 N, S-3000 og S-5000 N. Lady interiørbeis, Patinagrå, er også brukt.

En grå overflate reflekterer alle bølgelengder av synlig lys. I tillegg til å reflektere lys, vil en grå overflate også absorbere lys. Alle nyansene mellom svart som absorberer alt lys og hvitt kalles gråtoner. Alle fargene på gråtoneskalaen kalles akromatiske farger.

- Gråtonene er vår røde tråd som går gjennom både rom og møbler. Å ta opp igjen fargene fra fjellene rundt oss synes vi ble så fint. Fargevalget skaper en varm og lun atmosfære, samtidig som mye vinduer gir lys og luft.

- Egentlig ønsket vi oss en laftet hytte med mange vinduer og et moderne lodgepreg inne. Snakk om å be om trøbbel! Vi visste godt at ren laft og store vinduer er en vanskelig kombinasjon, ler Linberg.

Vrådal arkitekter løste floken for dem i samarbeid med interiørarkitektene hos CKI. Høyt på ønskelista var muligheten til å ha mange gjester på besøk – samtidig. Løsningen ble å komprimere gjesterommene til fordel for et stort åpent allrom. For å bryte de store flatene i det åpne landskapet er det lagt vekt på detaljer med ulike strukturer og mønstre. Slik blir kontrastene myke uten å ta futten av den behagelige atmosfæren alt det grå gir.

- Vi tilbringer mye tid her med venner og familie, så den gode plassen rundt spisebordet gjør susen. Her holder vi ofte lange middager med god mat og drikke. Det blir som regel svært hyggelig, forteller Linberg og smiler.

Den gode hyttefølelsen

Nedkjølingen av vin til maten skjer gjerne på godt gammeldags vis – i snøskavlen ved hytteveggen. Selv om hytta er flunkende ny, er det fint å ta vare på noe av den gamle hyttefølelsen. Elisabeth er fra området, og hennes far har hytte like ved. Familiens hund Luna er selvskreven når familien samles – ingen hyttetur uten Luna! Hun er barnas lekekamerat, og trives med å spinne rundt i det store allrommet.

- Godfølelsen kommer når vi må gå noen meter opp til hytta, gjerne i snøvær og sterk vind. Spesielt deilig da er det deilig å fyre opp i peisen, åpne en god flaske vin og se og høre Vestlandsværet komme ned fra Hardangervidda og dekke til vinduene med snø. Hytta bruker vi året rundt. Hytte er stillhet, frisk luft og duft av fjellheim.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev eller følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning