Interiør og design

– God design er ikke dyrt

Folk misforstår hva god design handler om, mener beboerne.

TENKER LANGSIKTIG: Det trenger ikke være dyrt å innrede med god design, mener Rafael Fagat.
TENKER LANGSIKTIG: Det trenger ikke være dyrt å innrede med god design, mener Rafael Fagat. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
I lengden er det rimeligere å kjøpe produkter av høy kvalitet.

- God design er ikke dyrt. En sofa til 5000 kroner blir man raskt lei av, og om ikke annet går den fort i stykker.

Når man besøker Rafael Fagat og Ingvar Theo Olsen i loftsleiligheten i Oslo, får man umiddelbart opplevelsen av at ting er i orden.

Boligen er typisk for hva en boligmeglerne kaller "designleilighet".

Og ganske riktig skinner beboernes interesse for moderne design tydelig gjennom.

Kjente merkevarer som B&B Italia, Bulthaup og Montana bidrar til et påkostet uttrykk.

Men dette er en ren bieffekt, skal vi tro bebeoerne.

- For oss handler design om kvalitet, og i lengden er det rimeligere å kjøpe produkter av høy kvalitet, forteller beboerne.

p>Del på Twitter

Del på Facebook DelResonnement kan enkelt oppsummeres slik: Selv om kjøpsprisen for et varig produkt er høyere enn for et mer forgjengelig produkt er høyere, vil sluttsummen over tid være nokså lik.

Må tåle øyets slitasje

Det handler dessuten ikke bare om å velge seg ut møbler som tåler å bli brukt uten å gå i stykker. De må også tåle å bli sett på uten at man blir lei og ønsker å bytte ut.

- Derfor gjelder det å unngå impulskjøp, og gjøre nøye overveielser før man bestemmer seg, mener de. - Vi har for eksempel brukt tre år på å plukke ut den rette sofaen.

Mens noen elsker å pusse opp og fornye i hjemmet, søker Rafael og Ingvar mot det motsatte: varige løsninger.

- Vi har aldri angret på noe vi har kjøpt. Dermed føler vi heller ikke behov for å fornye.

Ommøblerer til vinteren

Likevel er hjemmet aldri statisk.

ENKELT MØBLERT: Stuen åpner seg mot allrommet og er innredet med få, men tydelige møbler. Sofaen er fra B & B Italia, bordet fra Floreani. Maleriet er et elevarbeid av en norsk kunststudent.
ENKELT MØBLERT: Stuen åpner seg mot allrommet og er innredet med få, men tydelige møbler. Sofaen er fra B & B Italia, bordet fra Floreani. Maleriet er et elevarbeid av en norsk kunststudent. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Det går an å skape variasjon uten å male, tapetsere eller bringe inn nye ting.

ARKITEKTTEGNET: Leiligheten, trappen inkludert, er tegnet av Mellbye arkitekter. Trappen binder sammen stuen med mesaninen. På grunn
av glasstaket fungerer den i praksis som en innendørsbalkong.
ARKITEKTTEGNET: Leiligheten, trappen inkludert, er tegnet av Mellbye arkitekter. Trappen binder sammen stuen med mesaninen. På grunn av glasstaket fungerer den i praksis som en innendørsbalkong. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Om vinteren snur vi sofaen med ryggen mot spisestuen.

Slik endrer stua karakter og får et lunere uttrykk.

Når været skifter, merkes det kraftigere her enn i vanlige leiligheter, enten solen kaster lyskjegler gjennom stua eller regnet hamrer mot glassflatene. Og når det første tunge snøfallet legger seg på takvinduene og glasstaket over mesaninen, svinner det ettertraktede overlyset.

En stakket stund blir det mørkt og intimt.

- Da er det som å være inne i en snøhule her inne, sier Rafael.

Da er det en god anledning for å krype under sengen, hente frem stigen, klatre over kjøkkenbenken og plukke ned en bok fra biblioteket høyt over gulvet.

30 ÅR GAMMEL SOFA: Den italienske sofaen på messaninen er 30 år og lever videre med nytt trekk. Bordet fra David Design består av understell med en avtagbar plate som også kan brukes som fat.
30 ÅR GAMMEL SOFA: Den italienske sofaen på messaninen er 30 år og lever videre med nytt trekk. Bordet fra David Design består av understell med en avtagbar plate som også kan brukes som fat. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning