Wabi sabi er den nye innredningstrenden

Glem shabby chic - her er wabi sabi

Den japanske filosofien wabi sabi skaper stil - uten trendy designermøbler og sirlig orden.

Foto: Foto: Margaret M. de Lange
Publisert Oppdatert

Er du lei av rustfritt kjøkken og harde designersofaer på størrelse med brygger?

Finn sjelefred med det japanske uttrykket «wabi sabi», som betyr «ydmyk skjønnhet», og er det motsatte av overfladisk bruk og kast.

Filosofien stammer fra 1500-tallet og bygger på at ingenting varer evig, ingenting blir helt ferdig og ingenting skal være perfekt.

Gi opp, gi etter, stress ned og lær deg å elske et liv med bare det nødvendigste, det uferdige og det enkle, er budskapet.

I tiden

Gammelt sølvbestikk er vakkert. Bland bestikk fra ulike serier. De bærer alle på en historie, og hver og en er som et smykke. Den håndbroderte duken var stylisten alltid redd for å søle saft på som barn, og på asjetten pleide brunosten å stå.
Gammelt sølvbestikk er vakkert. Bland bestikk fra ulike serier. De bærer alle på en historie, og hver og en er som et smykke. Den håndbroderte duken var stylisten alltid redd for å søle saft på som barn, og på asjetten pleide brunosten å stå. Foto: Foto: Margaret M. de Lange

Utbredte interiørstiler som country chic og shabby chic har i flere år varslet om at mange lengter bort fra det splitter nye og perfekte.

Men i motsetning til disse stilene, som gjerne krever at hver krok skal fylles med et rustikt objekt, har wabi sabi et minimalistisk ideal.

Ordet «wabi» kan også bety «fattig», mens «sabi» kan bety «stabil». I Japan gir dette romantiske assosiasjoner til et ukomplisert og behagelig liv, fritt fra byrden av stor materiell tilgang.

For jo flere ting vi omgir oss med, jo mer krever tingene av oss.

Kvitt deg med det overflødige, lev og innred enkelt og du får ro, ifølge wabi sabi.

At folk strømmer til antikvitetsforhandlere, auksjonsfirmaer og loppemarkeder som aldri før, er vel nettopp et tegn på at vi er rede for wabi sabi. Å resirkulere gammelt er trendy.

Du kan lage nytt kjøkken av lopper.

Nye møbler med rustikt preg har også solgt godt en stund, men å kjøpe nytt er ikke wabi sabi.

Personlig

Men hvor mange østlige innredningsfilosofier har vi egentlig behov for?

Stolen og bordet bærer gode barndomsminner fra stylistens besteforeldre. Bakebordet er dekket med mormors håndbroderte duk og trekket til en sukkerpose. Norgesglasset er blitt til blomstervase og saftflasken til vannflaske. Sølvbestikket brukes til hverdags. De krakelerte asjettene bærer preg av mange late søndagsfrokoster.
Stolputen er trukket med et kjøkkenhåndkle.
Stolen og bordet bærer gode barndomsminner fra stylistens besteforeldre. Bakebordet er dekket med mormors håndbroderte duk og trekket til en sukkerpose. Norgesglasset er blitt til blomstervase og saftflasken til vannflaske. Sølvbestikket brukes til hverdags. De krakelerte asjettene bærer preg av mange late søndagsfrokoster. Stolputen er trukket med et kjøkkenhåndkle. Foto: Foto: Margaret M. de Lange
En arvet benk fikk nytt liv med setetrekk av et gammelt dynetrekk i krepp. Strikkeputen er lagd av en utslitt mohairgenser, den stripete puten av kjøkkenhåndklær og den gråstripete puten av en skjorte.
Putene er pyntet med håndbroderte og heklede brikker. Skinnfellen er fra stylistens bestefars traktorsete. Det bulkete spannet lå som en skatt bak et stabbur. Lampen er fotografens gamle fotolampe.
En arvet benk fikk nytt liv med setetrekk av et gammelt dynetrekk i krepp. Strikkeputen er lagd av en utslitt mohairgenser, den stripete puten av kjøkkenhåndklær og den gråstripete puten av en skjorte. Putene er pyntet med håndbroderte og heklede brikker. Skinnfellen er fra stylistens bestefars traktorsete. Det bulkete spannet lå som en skatt bak et stabbur. Lampen er fotografens gamle fotolampe. Foto: Foto: Margaret M. de Lange

Hørte vi ikke nettopp om feng shui? Jo, men wabi sabi er ennå enklere enn feng shui, som fokuserer på energiflyten i et rom. Støv, rot og feilplasserte møbler motvirker ifølge feng shui en optimal energiflyt, og derfor også optimal harmoni hos dem som oppholder seg der.

Med en wabi sabi-livsstil skaffer man seg i utgangspunktet kun et begrenset antall eiendeler av god kvalitet.

Vær glad i det du har, aksepter at ingenting varer evig, se skjønnhet i riper i lakken og vær mindre opptatt av hvor inventaret står plassert i lokalet.

Med wabi sabi innreder du boligen din etter dine personlige behov, og ikke etter hva du tror omgivelsene vil synes om hjemmet ditt.

6 steg til et wabi sabi-hjem:

1. Gjør det bekvemt: Heller en velbrukt og myk lenestol enn en hard designerstol.

2. Skap ro og fred: Ikke møbler stuen med utgangspunkt i tv-en. Demp sterk belysning.

3. Rydd opp: For mange ting fyller opp livet ditt. Behold bare det som er praktisk, estetisk eller har nostalgisk verdi. Mormors suppeterrin som er blitt din fruktskål, er veldig wabi sabi.

4. Ta godt vare på: Wabi sabi hyller inventar med sjel og personlighet, men ikke det skitne eller falleferdige som du kan skade deg på.

5. Gjenvinn: Før du kaster et gammelt teppe, sjekk om det kan få nytt liv hvis du legger det et annet sted i boligen. Og en kopp med skår i blir en fin vase for avskårne blomster.

6. Når du skaffer noe nytt, velg ting med sjel: Det kan være en glasskål som du fyller med fin sand fra en strand du liker å være på, eller et gammelt landskapsmaleri fra et loppemarked. Du vet best selv hva som gir deg godfølelsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning