Foto som lerret, trykk, fotografi eller bildevegg

Fire kule bildeknep

Slik bruker du de beste bildene du har tatt.

BRUK BILDENE: Skap et personlig hjem med dine egne bilder!
BRUK BILDENE: Skap et personlig hjem med dine egne bilder! Foto: Foto: Tonje Næss
Publisert Oppdatert

Skap personlig interiør enkelt og rimelig med bortgjemte familiebilder.

- Interiør blir mer og mer likt, personlige fotografier kan gjøre hjemmet ditt helt unikt, sier Heidi Marie Sperre Flesland som skriver bloggen "Frufly" om interiør og foto.

Selv har hun familiebilder over alt og i alle former. Noen er enkelt og greit teipet fast til alt fra sikringsskap til kommoder, mens andre er trykket på store lerret eller på puter. Dette gir ifølge Flesland hjemmet et personlig preg som enkelt lar seg fornye.

- La bildene være en dynamisk del av interiøret, bytt dem ut i takt med at livet går videre, sier Flesland, som selv rullerer og bytter ut bilder ofte, mens bare noen helt spesielle skatter blir hengende i en årrekke.

Fotoalbum på veggen

Ved hjelp av enkle redskaper kan du skape noe som er unikt for ditt hjem, og som ser spennende ut. Med et stort lerret, litt sort oljemaling og noen små, usymmetriske bilder kan du lage noe helt eget.

- Det blir som å ha et album på veggen, finn fram alt av nye og gamle bilder og heng dem opp, sier Flesland.

Selv har hun alt fra tippoldeforeldre til egne barn på den sorte veggen, og det skal ikke mye til for å skape sammenheng mellom alle slags bilder, mener Flesland.

- Dersom bildene virker rotete kan man ved hjelp av enkel bildebehandling gjøre dem om til sort hvitt, for å skape en ro og en sammenheng. Teip i forskjellige farger som feste, eller små tegninger og skrift kan også være med på å skape en rød tråd, forklarer hun.

Tar du slike familiebilder, trenger du kanskje ikke å henge dem opp...

Trykk på tekstiler

ALBUM PÅ VEGGEN: Foto- og interiørblogger Heidi Marie Sperre Flesland lager det hun kaller et fotoalbum på veggen ved hjelp av et sortmalt lerret og mange små bilder.
ALBUM PÅ VEGGEN: Foto- og interiørblogger Heidi Marie Sperre Flesland lager det hun kaller et fotoalbum på veggen ved hjelp av et sortmalt lerret og mange små bilder. Foto: Foto: Heidi Marie Sperre Flesland

Bilder kan enkelt trykkes opp på alt av tekstiler som t-skjorter, sengetøy og sofaputer. Med en vanlig printer kan man enkelt skrive ut bilder for så å stryke det på tekstilet du vil bruke.

- Dette er veldig gøy, spesielt for barn. Jeg trykket et bilde av min datter og et "god natt"-vers på sengetøyet til dukkene hennes, det ble veldig populært, sier Flesland.

Lerret og store bilder

- Familiebilder betyr mye for folk, og trykker du det på et lerret blir det som å henge et minne på veggen, sier interiørstylist Signe Schineller.

TEKSTILTRYKK: Man kan enkelt bruke familiebilder til trykk på tekstiler. Her har Flesland trykket et bilde av sin datter på dukkesengetøy.
TEKSTILTRYKK: Man kan enkelt bruke familiebilder til trykk på tekstiler. Her har Flesland trykket et bilde av sin datter på dukkesengetøy. Foto: Foto: Heidi Marie Sperre Flesland

Hun synes det er dumt at blinkskudd ligger gjenglemt i skuffen når det er så lett å lage noe helt spesielt til å henge på veggen. Å trykke gamle, og nye, familiebilder på lerret er en enkel måte å lage sin egen, personlige kunst på. Og ifølge Schineller er det hele gjort med et par tastetrykk på dataen.

- Det trenger ikke være vanskelig å lage sine egne kunstverk, så sett i gang og lag dem selv, sier interiørstylist Signe Schineller.

Bildevegg

Et godt alternativ til store bilder og lerret kan være en bildevegg. Ved hjelp av innrammede bilder som settes sammen får man et stort og helt eget kunstverk som kan settes sammen akkurat som du selv vil. Første steg er bildesorteringen.

- Tenk på rammene, størrelsen på bildene og på motivet. Alle bilder er unike, og det er ikke sikkert alle bildene passer sammen selv om de er fine hver for seg, sier Schineller.

TRYKK PÅ LERRET: - Å trykke blinkskudd på lerret skaper personlig kunst, sier interiørstylist Signe Schineller.
TRYKK PÅ LERRET: - Å trykke blinkskudd på lerret skaper personlig kunst, sier interiørstylist Signe Schineller. Foto: Foto: Heidi Marie Sperre Flesland

Du kan også sette et helt spesielt preg på bildeveggen din med måten bildene arrangeres på. De kan henge i linje, i gruppe, systematisk og usystematisk. Rammene kan være like eller ulike, og du kan også male eller spraymale rammer hvis du vil leke deg litt ekstra med farger eller stil.

- Hvis du er ute etter en litt mer bohem eller retro stil, kan det meste fungere, det er bare å prøve seg frem, sier Schineller.

Les mer:

Derfor ser du rar ut på bilder

Kule Flickr-knep

Møbeltabbene alle gjør

BILDEVEGG: En bildevegg er et godt alternativ til lerretet og lar seg enkelt fornye.
BILDEVEGG: En bildevegg er et godt alternativ til lerretet og lar seg enkelt fornye. Foto: Foto: Tonje Næss

Innred stua som en ekspert

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning