Trendy farger i 2017

Ut med lyst og minimalistisk

- Den fargen du liker og trives med, er den du skal bruke, sier fargeekspert.

ÅRETS FARGETRENDER: - Brunt er en av de mest spennende fargene om dagen, og grunnen til det er at den har ligget i dvale i mange år, for nå å komme tilbake igjen, og det mer kraftfullt enn vi noen gang har sett før, sier Dagny Thurmann-Moe, ekspert innen farge- og trendforecasting hos Dagny Fargestudio.
ÅRETS FARGETRENDER: - Brunt er en av de mest spennende fargene om dagen, og grunnen til det er at den har ligget i dvale i mange år, for nå å komme tilbake igjen, og det mer kraftfullt enn vi noen gang har sett før, sier Dagny Thurmann-Moe, ekspert innen farge- og trendforecasting hos Dagny Fargestudio. Foto: COPYRIGHT: Dagny Fargestudio FOTO: Margaret de Lange STYLIST: Kirsten Visdal
Publisert Oppdatert
FARGETRENDER I 2017: Ifølge Dagny Thurmann-Moe, ekspert innen farge- og trendforecasting hos Dagny Fargestudio, er brun marmor, naturfarget lin, sjokolade, teglstein, creme brulee, whiskey og cognac blant nyansene som utmerker seg. I tillegg til den brune fargepaletten, har man også egentlig resten av fargesirkelen; blått, grønt, rosa, rødt, oransje og gult.
FARGETRENDER I 2017: Ifølge Dagny Thurmann-Moe, ekspert innen farge- og trendforecasting hos Dagny Fargestudio, er brun marmor, naturfarget lin, sjokolade, teglstein, creme brulee, whiskey og cognac blant nyansene som utmerker seg. I tillegg til den brune fargepaletten, har man også egentlig resten av fargesirkelen; blått, grønt, rosa, rødt, oransje og gult. Foto: COPYRIGHT: Dagny Fargestudio FOTO: Margaret de Lange STYLIST: Kirsten Visdal

Hver høst lanseres det blant flere det som kalles "årets farge". Blant annet har Fargerike kåret rød som årets farge for 2017, Nordsjö har valgt ut blått og Dagny Fargestudio har kåret brunt.

Ifølge interiørdesigner og koordinator Mia Kjelstad Hansen i Intro Design, vil 2017 by på farger som brunt, burgunder, lilla, blå, aubergine og grønt - generelt smaragdfarger.

-  Vi vil også se enkelte gultoner og varme gråfarger. Vi beholder grønn- og blåfargene som har fått godt feste dette året, men antakelig i en noe dypere og mer støvete nyanse. Det er bare å la seg inspirere av høstens fargepalett! Overflater i fløyel, kork, terrakotta og skinn er høyaktuelle, mens marmor og kobber/gull har nådd høyden, sier hun.

Dagny Thurmann-Moe, ekspert innen farge- og trendforecasting hos Dagny

Fargestudio, forteller at brunt i mange år har blitt sett på som en kjedelig og nøytral farge, men som nå kommer tilbake i et vanvittig stort spekter - både innenfor mote, interiør, mat og arkitektur.

Hvorfor har dere kåret brunt til årets farge for 2017?

- Brunt er en av de mest spennende fargene om dagen, og grunnen til det er at den har ligget i dvale i mange år, for nå å komme tilbake igjen, og det mer kraftfullt enn vi noen gang har sett før. Og den kommer ikke bare tilbake i interiørene våre, men også i arkitektur, mote (Li Edelkoort har blant annet annonsert at dette er arvtageren til sort i sitt Anti Fashion Manifest) og mat. Brunt er viktig arvtager til det hvite, sorte og grå, og grunnen til det, er at den skaper en lunere, hyggeligere og mer naturlig atmosfære, forteller hun.

De brune nyansene kommer i et stort spekter, og man ser treverk tilbake på veggene, malte flater, på tekstil (fløyel, ull, lin), på møbler og detaljer.

- Brun marmor, naturfarget lin, sjokolade, teglstein, creme brulee, whiskey og cognac er blant nyansene som utmerker seg. Det er smak og behag, og man kan enkelt velge de fargene man liker best selv. Nyansene kan fint kombineres sammen eller med andre farger.

- Det meste er in

I tillegg til den brune fargepaletten, har man ifølge Thurmann-Moe også egentlig resten av fargesirkelen; blått, grønt, rosa, rødt, oransje og gult.

- Det meste er in, og dette er enda et tegn på at det personlige er en av de overordnede, største trendene. Den fargen du liker og trives med, er den du skal bruke. I tillegg er det en økt interesse for hvordan fargene påvirker oss, og det er bra! Farger og helse henger godt sammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JEANS: Denim Drift, årets farge fra Nordsjö, er en blåfarge designet for å fungere like godt på kjøkkenet som i soverommet. Årets farge minner om et par klassiske jeans.
JEANS: Denim Drift, årets farge fra Nordsjö, er en blåfarge designet for å fungere like godt på kjøkkenet som i soverommet. Årets farge minner om et par klassiske jeans. Foto: FOTO: Nordsjö

Fargeepoken vi er inne i nå, kommer ifølge Thurmann-Moe til å vare i 10-15 år, så du kan trygt ta de valgene som tiltrekker deg. Hansen tror med det at det helt lyse og minimalistiske definitivt er forbi.

- Vi går mot tendenser hvor familie og det å være sammen står sterkere enn før. Oslo Design Fair hadde «togetherness» som tema i år, og dette handler mye om møte mellom mennesker og hvordan design kan føre mennesker sammen, sier hun.

- Fargepaletten for tiden fremover er jordnær og mye preget av naturen, noe som også gjenspeiler seg i samfunnets økte miljøfokus, legger Hansen til.

Utarbeid en fargepalett for hvert rom

For å oppdatere hjemmet med de nye fargene på en rimelig måte, synes Thurmann-Moe det er viktigst å tenke på hva man kan gjøre av varige endringer, og oppfordrer ikke til å pusse opp eller endre på hjemmet hver sesong eller hvert år.

- Jeg pleier ofte å si at den enkleste starten, er å få utarbeidet en fargepalett for hvert rom. Da vet du hvilke farger du har å forholde deg til, som gjør det lettere å unngå bomkjøp. En fargehandler, fargedesigner eller interiørkonsulent kan hjelpe deg med dette, eller du kan bygge en fargepalett selv.

Kjelstad Hansen anbefaler klassikeren; å male en eller flere vegger.

- Liten innsats og stor forskjell!

Hun mener generelt at rolige, avslappende farger alltid passer på et soverom, mens de som er mer energigivende bør benyttes i passeringsarealer som en entré eller et trapperom.

Hjemme hos Kjelstad Hansen vil nok noen rom få gjennomgå, blant annet skal et trapperom få seg et løft.

- Ellers blir det noen sofaputer som byttes ut, og jeg har allerede sikret meg en nykommer i en gråaktig smaragdgrønn tone. Nydelig! Jeg er ganske impulsiv og liker å gjøre ting selv, så dukker det opp noen gode DIY’s er jeg ikke vond å be, sier hun.

PASSION: Årets farge fra Fargerike representerer lidenskap og «passion».
PASSION: Årets farge fra Fargerike representerer lidenskap og «passion». Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Fargerike, Stylist: Christine Hærra

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning