Trender i interiør: Fargegradering og batikk

Fargegradering er siste skrik

Tro det eller ei, 70-tallets batikk er tilbake igjen! Nå kalles trenden fargegradering, og i høst er den superhot.

GRADERING AV TRAPP: Skal du ha en trendy trapp i høst kan du male gelenderet i ulike fargegraderinger.
GRADERING AV TRAPP: Skal du ha en trendy trapp i høst kan du male gelenderet i ulike fargegraderinger. Foto: FOTO: Fargerike
Publisert Oppdatert

Høsten er for mange av oss tid for fornyelse og oppussing hjemme. Noen velger å gå løs med malerkosten, mens andre går for en enklere fornyelse i form av småstæsj til hjemmet.

Det kommer ofte mange spennende nyheter på interiørfronten om høsten, og denne sesongens trender dekker mange ulike områder. Det er alltid flere trender som er aktuelle samtidig, på samme måte som i motebildet.

En av høstens hotteste trender, fargegraderinger og batikkpreg, har vært en stor snakkis blant malingsleverandører og tapetprodusenter en stund nå - og nå er trenden her for fullt både på klær, negler og hår - og i interiøret!

Inspirert av 70-tallet?

Noen husker kanskje batikkgenserne og regnbuefargede badeshortser fra 60 og 70-tallet? Fargetrenden er tilbake, men i en ny og mer moderne drakt.

- Gradering i dag har et mye mer eksklusivt og elegant preg enn det hadde på 70-tallet. På den tiden var gradering mer uvasket hippie, mens dagens versjon er betraktelig mer glamorøs og eksklusiv i uttrykket, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder i Fargerike.

DUS VEGG: Her er veggen malt med myke overganger i blått, som også er en viktig farge i høst. Malingsprodusentene viser i høst at det kan lekes mye med maling.
DUS VEGG: Her er veggen malt med myke overganger i blått, som også er en viktig farge i høst. Malingsprodusentene viser i høst at det kan lekes mye med maling. Foto: FOTO: Nordsjø
MOTE OG SKJØNNHET: Trenden har vært stor på både klær, negler og hår en god stund.
MOTE OG SKJØNNHET: Trenden har vært stor på både klær, negler og hår en god stund. Foto: FOTO: Produsent

Fargegradering i Norge

Thurmann-Hoelseth mener også at gradering uten tvil er en trend som vil bli en hit i det norske markedet.

- Vi er blitt introdusert til det gjennom kolleksjoner fra Marimekko for Borås tapeter nå i høst, og på tekstiler har det eksistert lenge, forklarer hun. På både møbler, tepper, serviser, og ikke minst klesmote, ser vi at gradering, eller "ombre", som det heter på engelsk, er stort. Vi ser også at de norske bloggerne er nysgjerrige på teknikken, og flere har allerede brukt gradering med maling på kommoder og lignende.

- På interiørmessen i Paris så vi gradering på flere forskjellige flater, som møbler, tepper, småbord og porselen.

- Vi regner med at trenden vil fortsette et par år til, muligens lenger. Trendkurvene beveger seg ganske langsomt, og ikke alt når massemarkedet. Dette tror vi kommer til å gjøre det, i form av enten tekstiler eller porselen. På vegger er vi mer tradisjonelle, og det er nok trendsetterne som i hovedsak vil gå i gang med slike type prosjekter - de som liker å fornye omgivelsene sine ofte, sier Thurmann-Hoelseth til Bonytt.no.

Leken stil

BLÅTONER: Blåtoner er trendy i høst og marimekko sin fargegraderingstrend i blått treffer trenden godt.
BLÅTONER: Blåtoner er trendy i høst og marimekko sin fargegraderingstrend i blått treffer trenden godt. Foto: FOTO: Fargerike
TAPET: Det kommer mange fargesterke tapeter med gradering på markedet i høst. Designers Guild er en av leverandørene som tilbyr mange varianter. Trenden gir rom for artige fargekombinasjoner.
TAPET: Det kommer mange fargesterke tapeter med gradering på markedet i høst. Designers Guild er en av leverandørene som tilbyr mange varianter. Trenden gir rom for artige fargekombinasjoner. Foto: FOTO: Fargerike
LEKENHET: Metoden åpner opp for muligheten til å leke seg med farger og skape et personlig uttrykk. Tapet fra Designer Guild.
LEKENHET: Metoden åpner opp for muligheten til å leke seg med farger og skape et personlig uttrykk. Tapet fra Designer Guild. Foto: FOTO: Fargerike

Graderingstrenden har allerede preget motebildet en stund. Og som mange vet følger mote- og interiørtrendene hverandre.

- Vi har sett denne lekne 60- og 70-stilen i moteverdenen en stund nå, men nå har også batikktrenden beveget seg inn i stuene, sier interiørdesigner og stylist Marianne de Bourg fra Endelig mandag.

Mens vi på 60- og 70-tallet så mest knyttebatikk, er det nå gjerne tøystykker dyppet i fargebad som gjelder. Gjerne én farge på en hvit bakgrunn, hvor fargen blir svakere, helt mot hvitt.

- Noe av det som gjør batikk morsomt er at den gir rom for det individuelle, sier de Bourg til Bonytt.no.

For går du for denne teknikken, kan du velge både farger, mønster og teknikk selv og få et helt personlig uttrykk. Og det er det vi alle vil ha, er det ikke?

Tips til bruk av trenden

- Selv om jeg har sett noen innslag av tapeter og hele vegger malt med denne teknikken, går det aller meste i batikk på mindre flater, som på puter og sengetepper. Men jeg tror nok at denne trenden vil bevege seg fra små blikkfang i interiøret, til hele, malte vegger. Trendene endrer seg jo nå med lynets hastighet, og fjorårets store strikketapet-trend får nok snart en stor etterfølger. Kanskje den blir fulgt av vegger med batikk?

- Og blir en hel vegg med batikk for mye, er det et godt tips å dyppe bunnen av en kurv i maling. Da får du enkelt denne effekten inn i boligen på 1-2-3!

Norge plukker opp trendene raskt

Bjørg Owren fra ifi (informasjonskontoret for farge og interiør) har sett tendensene en stund. Hun synes nordmenn er relativt raske til å plukke opp trender fra utlandet.

TRENDY TEPPER: Hay er en av teppeprodusentene som har kastet seg på trenden. Tepper fra Hay
TRENDY TEPPER: Hay er en av teppeprodusentene som har kastet seg på trenden. Tepper fra Hay Foto: FOTO: Produsent
TILBEHØR: Om man ikke vil male en hel vegg kan man kjøpe litt fargesterkt tilbehør. Fra HK Living
TILBEHØR: Om man ikke vil male en hel vegg kan man kjøpe litt fargesterkt tilbehør. Fra HK Living Foto: FOTO: Produsent

- Med alle de nye mediene går det fort, den store verden ligger bare noen tastetrykk unna, påpeker hun.

- Men hvor raskt vi fanger opp signalene, sier lite om hvordan de blir brukt i praksis. Dette er en spektakulær og spennende måte å vise farger på. Det blir fine effekter og spennende bilder, derfor vil vi nok se trenden masse både på nett og i presse, sier Owren til Bonytt.no.

- Når det er sagt, så er det nok ikke tilfeldig at trenden dukker opp nå. Jeg tenker at dette er en del av det totale fargebildet vi ser. Vi ønsker mer farger, vi er lekne og kreative, vi vil eksperimentere litt og vi vil gjøre noe nytt.

Tid for å leke seg med farger

- Vi har sett fargegraderinger både i mote og hår. Nå kommer det på interiørtekstiler og tapeter, og malingsprodusentene viser at det kan lekes mye med maling, møbler og vegger. Enten man maler eller setter opp tapet med fargegraderinger, får man en spennende vegg der det skjer noe, noe som er helt i tråd med trendene for øvrig. Det gir også rom for morsomme fargekombinasjoner, sier Owren til Bonytt.no.

Hun synes det er vanskelig å si om det er en trend som vil vare. Hun tror mange unge vil prøve seg siden det er en fin mulighet til å skape sitt eget uttrykk, og lage egen stil. Særlig hvis man prøver seg på å male sin egen fondvegg. Ellers kan det være et tips for den som vil ha egen kunst på veggen.

- På 60- og 70-tallet opplevdes batikk som en ny måte å bruke farger på, det var ungt og sprekt, i motsetning til forutsigbart og kjedelig riktig. Trenden blir kanske på nytt som et lite opprør mot det forutsigbare, og alle reglene for hva som er riktig og ikke riktig? filosoferer Owren.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Du blir sittende og det er verdt prisen

HOLD PÅ SOMMEREN: Kanskje badet skal få nye, fargesterke håndklær i høst? Herlequin, føres av tapethuset.
HOLD PÅ SOMMEREN: Kanskje badet skal få nye, fargesterke håndklær i høst? Herlequin, føres av tapethuset. Foto: FOTO: Produsent
FARGEGLAD: Marimekko er kjent for å bruke spreke farger på kolleksjonene sine. De har også kastet seg på fargegraderingstrenden. Forhandles av Borge.
FARGEGLAD: Marimekko er kjent for å bruke spreke farger på kolleksjonene sine. De har også kastet seg på fargegraderingstrenden. Forhandles av Borge. Foto: FOTO: Produsent

Nå skal vi tilbake til 1950-tallet

Sesongens viktigste trender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen