Norges styggeste kjøkken

Dette er Norges kanskje styggeste kjøkken

Dette kjøkkenet ligger an til å bli kåret til Norges styggeste. "Sjarmerende og enormt potensial", sier interiørarkitekten.

KJØKKEN MED KJEMPEPOTENSIAL: Dette kjøkkenet leder konkurransen om å bli kåret til Norges styggeste kjøkken
KJØKKEN MED KJEMPEPOTENSIAL: Dette kjøkkenet leder konkurransen om å bli kåret til Norges styggeste kjøkken Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert
SJARMERENDE OPPUSSINGSOBJEKT: Dette kjøkkenet ligger an til å bli kåret til Norges styggeste kjøkken.
SJARMERENDE OPPUSSINGSOBJEKT: Dette kjøkkenet ligger an til å bli kåret til Norges styggeste kjøkken. Foto: FOTO: Privat

Nordmenn pusser nå opp for cirka 60 milliarder kroner i året for å gjøre interiøret sitt så personlig som mulig. Det viser en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Finn Oppdrag. I gjennomsnitt bruker vi årlig 23 000 kroner hver på oppussing i hjemmet, dobbelt så mye som gjennomsnittet for Europa.

Det er imidlertid ikke alle som er smittet av oppussingsiveren. Kjøkkenene som er vist i denne saken konkurrerer om den noe tvilsomme tittelen "Norges styggeste kjøkken". Det er elektrovarehandelen Lefdal som arrangerer konkurransen, og lokker med kjøkkeninnredning og hvitevarer til en verdi av 100 000 kroner til eieren av vinnerkjøkkenet.

Selv om de innsendte bidragene åpenbart har sett bedre tider, er det ikke gitt at man må skifte ut hele kjøkkenet for å heve standarden betraktelig. Ofte er det bare små grep som skal til for at kjøkkenet skal fremstå i ny drakt.

Vi har spurt en interiørarkitekt og en megler om hvordan de med begrensede midler ville fornyet fire av de innsendte bidragene.

- Disse kjøkkenene er en gullgruve for kreative løsninger, mener interiørarkitekt MNIL Beba Vaxevanidou Holøyen.

- Kjøkkenet er sjarmerende

Kjøkkenet som for øyeblikket leder i konkurransen om Norges styggeste kjøkken er kanskje ikke så håpløst som antall stemmer skulle tilsi.

- Dette kjøkkenet er sjarmerende og har faktisk enormt potensial, sier Vaxevanidou Holøyen til Bonytt.no.

Interiørarkitekter legger gjerne behovsanalysen til grunn for sine forslag. Planen utarbeides altså innenfor en gitt kostnadsramme, på grunnlag av hvilke uttalte behov kunden har.

I illustrasjonen under viser interiørarkitekten hva hun ville gjort for å ruste opp kjøkkenet.

INTERIØRARKITEKTENS REDNINGSTIPS: Beba Vaxevanidou-Holøyen ser for seg at kjøkkenet kunne blitt mye bedre med relativt små grep.
INTERIØRARKITEKTENS REDNINGSTIPS: Beba Vaxevanidou-Holøyen ser for seg at kjøkkenet kunne blitt mye bedre med relativt små grep. Foto: Ill: Privat/Vaxevanidou Holøyen

Overfladiske endringer

De viktigste ingrediensene i interiørarkitektens plan er maling, fliser og ny benkeplate.

Interiørarkitekten har også tips til hva som kunne vært gjort med kjøkkenet som ligger på en foreløpig andreplass. Igjen dreier det seg om å utnytte det estetiske potensialet som finnes i å male gamle, slitte flater.

Slik holder man oppussingskostnadene nede samtidig som man unngår å kaste ting som faktisk fungerer.

Mange som har ønske om å pusse opp kjøkkenet, tenker også på hva oppgraderingen har å si for verdiøkningen av boligen. Derfor har vi også spurt en eiendomsmegler om hva som kunne blitt gjort av mindre grep på to av kjøkkenene i konkurransen.

RØDGRØNN KANDIDAT TIL NORGES STYGGESTE KJØKKEN: Dette kjøkkenet konkurrerer i toppen om tittelen om Norges styggeste.
RØDGRØNN KANDIDAT TIL NORGES STYGGESTE KJØKKEN: Dette kjøkkenet konkurrerer i toppen om tittelen om Norges styggeste. Foto: FOTO: Privat
INTERIØRARKITEKTENS FORSLAG: Med disse grepene mener Beba Vaxevanidou Holøyen at kjøkkenet kunne blitt atskillig finere.
INTERIØRARKITEKTENS FORSLAG: Med disse grepene mener Beba Vaxevanidou Holøyen at kjøkkenet kunne blitt atskillig finere. Foto: FOTO: Privat/Beba Vaxevanidou Holøyen

Eiendomsmegler Hallvard Brekke Klingen fra Eiendomsmegler 1, Norges største eiendomsmeglerforetak, foreslår følgende endringer i dette kjøkkenet:

STYGT KJØKKEN: Innsenderen av dette bildet håper å vinne varer for 100 000 kroner til oppgradering av kjøkkenet.
STYGT KJØKKEN: Innsenderen av dette bildet håper å vinne varer for 100 000 kroner til oppgradering av kjøkkenet. Foto: FOTO: Privat

1. Mal frontene i én og samme farve, gjerne noe lyst.

2. Bytt håndtak på dører og skuffer til noe litt mer moderne og enkelt. Dersom det lar seg gjøre, ville jeg kjøpt dempere til skapdører og skuffer.

3. Fjern skiferflisene over benken. De forskjellige størrelsene og formene i et så avgrenset område som mellom benk og overskap ser bare rotete ut. Bruk heller fliser som er like som avstanden mellom benken og overskapene (60x60cm), gjerne med en litt røff overflate. Det vil også gjøre at rommet ser større ut.

4. Det ser ut som det er en del forskjellige benker og underskap. Det viktige her er å forsøke å få en helhet i det. Hjørnet ser ut som den største utfordringen å få til å stemme, men jeg ville sett om Ikea kanskje har noen hjørnedører som man kan få til å passe inn der.

5. Fjern stålkummene og den trebenken som er der i dag, og sats heller på én stor kjøkkenvask. Noe tilpassing vil man måtte gjøre her, men det skulle ikke være noe problem for en snekker. Utover det ville jeg gått for en benkeplate i eik, behandlet med gråpigmentert olje (ikke lakk).

6. Jeg ville også fått opp belysning under alle overskap og en pyntelist ytterst på overskapene.

7. Skulle man også byttet fronter, ville jeg forsøkt å finne noen som gikk helt opp til himlingen.

I likhet med interiørarkitekten, peker også eiendomsmegleren på at det finnes noe å glede seg over blant kandidatene.

- I dette kjøkkenet er det gjort noen arbeider allerede. Benken av tre og grå fliser er veldig fin, og representerer en genial måte å gi et lite kjøkken god spiseplass på, sier Klingen til bonytt.no.

RØDT, GRØNT OG SKIFER: Dette kjøkkenet er en av kandidatene i konkurransen om Norges styggeste.
RØDT, GRØNT OG SKIFER: Dette kjøkkenet er en av kandidatene i konkurransen om Norges styggeste. Foto: FOTO: Privat

- Videre ser ventilatortoppen moderne og fin ut. Den passer bra med stålfronten på oppvaskmaskin og kjøleskap.

Likevel finnes det forbedringspotensial. Eiendomsmegleren foreslår å ta følgende grep:

1. Fjern glassbyggerstenene. Det var kanskje råkult etter OL på Lillehammer, men det ser bare gammeldags ut i dag. Jeg ville heller lagt samme fliser der, som det er under den bardisken. Dersom man ikke ønsker fliser, finnes det jo mange alternativer, for eksempel glassplater.

2. Dersom det lar seg gjøre å finne et likt overskap, ville jeg satt opp det ved siden av de tre som er det allerede.

3. Mal frontene. Dette virker som et lite kjøkken, så lyse farver er å foretrekke. Å bruke spennende farver som gult, blått eller grønt kan være kult, men man må huske på at man kan bli fort lei av det. Det gjør også at rommet ser mindre ut. Dersom man vil eksperimentere med farver ville jeg heller gjort det i området mellom kjøkkenbenken og overskap.

4. Kjøkkenbenken ville jeg også skiftet ut. Det ser renere ut om man gir det en helhet. Benkeplate i tre og i samme sjattering som spiseplassen er å foretrekke. Noe tilpassing vil kreves for å få en ny vaskekum til å passe inn der de to nåværende er, men det burde være lett match for en snekker.

BARDISK MED GLASSBYGGERSTEIN: Dette kjøkkenet har et godt utgangspunkt, ifølge megleren.
BARDISK MED GLASSBYGGERSTEIN: Dette kjøkkenet har et godt utgangspunkt, ifølge megleren. Foto: FOTO: Privat

5. Til slutt ville jeg nok skiftet ut den taklampen også.

Interiørarkitektens og meglerens forslag viser at det kan være hensiktsmessig å ta utgangspunkt i hva man har, og ikke nødvendigvis begynne med blanke ark når kjøkkenet skal pusses opp.

Konkurransen om Norges styggeste kjøkken varer frem til 29. oktober, og det vil være mulig både å sende inn bidrag og å stemme på bidragene frem til denne datoen. Ti finalister blir plukket ut på grunnlag av antall unike stemmer bidragene har fått, og en jury kårer en vinner blant disse ti. I juryen sitter Charlotte Lüthcke fra Lefdal Elektromarked, matansvarlig i Klikk.no Christopher Sjuve og redaksjonssjef Åsne Hjukse i Bonytt.

Vinnerbidraget blir publisert innen utgangen av november på Lefdals konkurransesider.

Les også:

Over 300 bilder av kjøkken i vår inspirasjonsguide

Ti enkle tips til et finere kjøkken

Kompakt kjøkken: Her er hver kubikkcentimeter utnyttet

KJØKKEN MED OPPGRADERINGSBEHOV: Eieren av dette kjøkkenet ønsker en oppgradering.
KJØKKEN MED OPPGRADERINGSBEHOV: Eieren av dette kjøkkenet ønsker en oppgradering. Foto: FOTO: Privat
DATERT KJØKKEN: Dette kjøkkenet er neppe fornyet siden 70-tallet.
DATERT KJØKKEN: Dette kjøkkenet er neppe fornyet siden 70-tallet. Foto: FOTO: Privat

Denne matquizen er ganske vrien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen