Male

Dette er den nyeste trenden for deg som skal male

La interiøret se uferdig ut med ru overflater og synlige malingsstrøk. En av høstens store malingstrender er perfekt ufullkommenhet.

RUFSEKANT: En av høstens store trender er det perfekte uperfekte. Interiøret skal ha et ufullkomment og uferdig uttrykk slik som denne veggen med rufsekant.
RUFSEKANT: En av høstens store trender er det perfekte uperfekte. Interiøret skal ha et ufullkomment og uferdig uttrykk slik som denne veggen med rufsekant. Foto: FOTO: Jotun
Publisert Oppdatert

De fleste av oss ønsker et personlig og varmt interiør, og ifølge en undersøkelse fra FINN oppdrag, gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter, er vi nordmenn på verdenstoppen i oppussing. 4 av 10 nordmenn planlegger å pusse opp i høst.

Mange som skal pusse opp er opptatt av siste skrik på interiørfronten, og særlig når det kommer til farger. Nye trender kommer og går, også når det gjelder malemetoder og farger. I høst har det vært mye fokus på den greige fargen som flere av malingsprodusentene har lansert.

I tråd med den rustikke stilen som har vært populær lenge, skal nå malingsmetodene også ha et "rufsete" uttrykk. Flere av de store malingsleverandørene snakker om en trend som innebærer ru flater, tydelige malingsstrøk og ikke perfekte overflater. Jotun er en av malingsleverandørene som har favnet om trenden og latt seg inspirere av nye maleteknikker fra utlandet. I det nye fargekartet deres Jotun Lady Wonderwall presenterer de en helt ny maleteknikk som gir en rufsekant på veggen.

- Vi fant inspirasjon til maleteknikken på vinterens Maison & Object messe i Paris i januar. Vi ble inspirert av det vi så, og da vi kom hjem prøvde vi oss frem sammen med malere og finpusset teknikken, forteller Lisbeth Larsen, fargesjef i Jotun. Vi bruker også helt andre farger, og benytter dette i et helt rom.

INSPIRASJON: Jotun lot seg inspirere fra de sydlige breddegrader da de utviklet den nye maleteknikken. Uttrykket er rått, matt og rustikt.
INSPIRASJON: Jotun lot seg inspirere fra de sydlige breddegrader da de utviklet den nye maleteknikken. Uttrykket er rått, matt og rustikt. Foto: FOTO: Jotun

Mye oppmerksomhet

Den originale maleteknikken har falt i god jord hos mange malelystne nordmenn, og flere har kontaktet Jotun angående teknikken.

- Det er kanskje et av de fotoene jeg har fått mest spørsmål om, forteller Nina Klæboe, interiør & fargedesigner i Jotun til bonytt.no. Folk synes det er en artig og ny vri, og slett ikke så skummel å prøve. Jeg har vel på følelsen av at slike trender er forbigående. Men folk i dag har ikke noe imot å male om et rom om et par år når de er lei. Nordmenn er nevenyttige og flinke til å pusse opp.

Hvordan bruke den i interiøret?

For at den artige effekten skal komme til sin rett er det viktig at interiøret rundt har et rent uttrykk.

- Denne teknikken er ment som en rufsete effekt i et ellers rent interiør, understreker Klæboe. Da blir kontrasten spennende og effektfull. Når veggen har fått en rustikk detalj som rufsekanten, bør de andre detaljene være malt pent. Jeg tenker da på lister, dører, vinduer. Vi snakker altså ikke om rufsete malte møbler á la Shabby Chic. Dette er vi ferdige med.

Fremgangsmåte trinn for trinn:

En del av noe større

TRINN 1: Mal to strøk med rull på den øverste delen av veggen
LADY Pure Color  -  486 Silke. Sørg for at du maler litt på nedsiden av der du ønsker den rufsete kanten skal gå. La malingen tørke.
TRINN 1: Mal to strøk med rull på den øverste delen av veggen LADY Pure Color - 486 Silke. Sørg for at du maler litt på nedsiden av der du ønsker den rufsete kanten skal gå. La malingen tørke. Foto: FOTO: nordsveenfoto.no/Jotun
TRINN 2: Mål ut hvor kanten skal gå. Ikke bruk blyant eller tusj da disse kan blø igjennom malingen. Vi brukte maskeringsteip til å sikte etter. Benytt ev et nøytralt kritt. Husk at kanten skal være litt ujevn. Tips: ta hensyn til bilder, møbler, vindu etc. i ditt rom når du velger høyden
TRINN 2: Mål ut hvor kanten skal gå. Ikke bruk blyant eller tusj da disse kan blø igjennom malingen. Vi brukte maskeringsteip til å sikte etter. Benytt ev et nøytralt kritt. Husk at kanten skal være litt ujevn. Tips: ta hensyn til bilder, møbler, vindu etc. i ditt rom når du velger høyden Foto: FOTO: nordsveenfoto.no/Jotun
TRINN 3: Kontrastfargen 1623 Marrakesh, påføres med liten rull. Tips: la rullen være litt «tørr», ellers påfører du for mye maling. Benytt ulikt trykk på rullen for skape den rufsete kanten. Ved å trykke rullen litt hardere ned nederst, vil den male mer ujevnt øverst.
TRINN 3: Kontrastfargen 1623 Marrakesh, påføres med liten rull. Tips: la rullen være litt «tørr», ellers påfører du for mye maling. Benytt ulikt trykk på rullen for skape den rufsete kanten. Ved å trykke rullen litt hardere ned nederst, vil den male mer ujevnt øverst. Foto: FOTO: nordsveenfoto.no/Jotun
TRINN 4: Kontrastfargen males fra merke til merke bortover veggen. La malingen tørke helt, før du fortsetter.
TRINN 4: Kontrastfargen males fra merke til merke bortover veggen. La malingen tørke helt, før du fortsetter. Foto: FOTO: nordsveenfoto.no/Jotun
TRINN 4: LADY Pure Color -  8430 Oliventre rulles til slutt på nederste delen av veggen.  Vi har brukt den lille rullen øverst, på samme måte som med kontrastfargen. (se pkt. 3).
TRINN 4: LADY Pure Color - 8430 Oliventre rulles til slutt på nederste delen av veggen. Vi har brukt den lille rullen øverst, på samme måte som med kontrastfargen. (se pkt. 3). Foto: FOTO: nordsveenfoto.no/Jotun
TRINN 5: Mal deretter to strøk på resten av veggen, med den store rullen. Malingen må tørke mellom strøkene. Det er viktig at du ikke legger på mye maling øverst mot rufsekanten, da vil du ødelegge den ujevne rustikke looken. Sett rullen et stykke ned på veggen, og mal deg målrettet opp mot rufsekanten for å skape en myk overgang mellom rufsekant og dekkende flate.
TRINN 5: Mal deretter to strøk på resten av veggen, med den store rullen. Malingen må tørke mellom strøkene. Det er viktig at du ikke legger på mye maling øverst mot rufsekanten, da vil du ødelegge den ujevne rustikke looken. Sett rullen et stykke ned på veggen, og mal deg målrettet opp mot rufsekanten for å skape en myk overgang mellom rufsekant og dekkende flate. Foto: FOTO: nordsveenfoto.no/Jotun
KONTRASTER: Det rustikke og rufsete uttrykket skal kun være et element i rommet. Resten bør ha rene linjer for å få frem kontrasten. Lister og vinduer skal derfor males pent.
KONTRASTER: Det rustikke og rufsete uttrykket skal kun være et element i rommet. Resten bør ha rene linjer for å få frem kontrasten. Lister og vinduer skal derfor males pent. Foto: FOTO: Jotun

Fargerike mener at denne teknikken er en del av en større trend, og ikke nødvendigvis en stor trend alene på det norske markedet.

- Vi ser at det stadig er økt kreativitet og økt grad av personliggjøring av hjemmene våre, forklarer Dagny Thurmann-Hoelseth, Kreativ Leder i Fargerike til bonytt.no. Om det er perfekt eller uperfekt, eller begge deler er opp til den enkelte, men det vi ser at folk flest ønsker, er at det blir "ordentlig". Spennende trender innenfor samme genre er å male gradert, male tak og gulv i andre farger enn hvitt og grått, og male småmøbler på kreativt vis.

Stor trend

Videre forteller Thurmann-Hoelseth at kreativ bruk av maling er en veldig stor trend, også internasjonalt. Hun mene også at det å male gradert er den aller største.

- Dette vil fortsette godt inn i 2012, både på vegg og møbler, og med malingsteknikker, men også på tekstiler, tapeter og møbler. Kreative malingsteknikker kommer vi til å fortsette med i flere år fremover, dette er et ledd i trenden om at hjemmene våre skal bli mer personlige. Vi vil ikke lenger ha det likt som naboen, vi vil ha hjem som representerer oss selv. I vårt inspirasjonsmagasin, base, viser vi frem veldig mange av disse trendene, som er svært enkle å gjennomføre.

Det rene mot det rufsete

På alle de store interiørmessene i Europa har den rufsete trenden vært godt presentert.

STERKE FARGER: Personliggjør interiøret ved å male et møbel i en knallfarge.
STERKE FARGER: Personliggjør interiøret ved å male et møbel i en knallfarge. Foto: FOTO: Fargerike
MØNSTER: Maling kan brukes på mange måter for å skape kule og originale effekter. Lek deg med mønster og farger for å få et helt unikt uttrykk.
MØNSTER: Maling kan brukes på mange måter for å skape kule og originale effekter. Lek deg med mønster og farger for å få et helt unikt uttrykk. Foto: FOTO: fargerike

- På messer i London, Paris og Milano har man sett mye av det litt uferdige og upretensiøse, sier Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø til bonytt.no. Det var mye treverk med rene linjene fra Skandinavisk design, med det perfekte og rene uttrykket, satt opp mot litt rufsete overflater. Både på tekstiler og vegger, men og i belysning. Et eksempel er lysstoffrør som ser ut som det er tilfeldig er hengt opp, men til sammen skaper det en installasjon.

Varig trend

Henningsen tror dette er en trend som kommer til å vare. Hun tenker at den er et svar på hvordan yngre designere ser på sin samtid.

- Etter mye usikkerhet i samfunnet, både fra politikk og til naturens egne krefter svarer designere med å vise dette innen design. Men trenden kan godt ta andre former, understreker hun. Nå stilles den opp mot det veldig glatte og rene designet. Det er en spennende kombinasjon i dag, men dette alene er nok ikke nok for å drive det fremover alene. Dette med de naturlige formene og naturens egne materialer kommer nok til å bli mer toneangivende, samt humor.

Ønsker man trenden hjemme kan man skape mye nytt med maling, råder Henningsen. Og innen tekstiler og tapeter finnes det en del produkter med det rufsete uttrykket allerede.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

N ytt gulv på 1-2-3

UFERDIG: Lag et røft og uferdig preg på veggen med sparkel. De rene linjene rundt gir en spennende kontrast.
UFERDIG: Lag et røft og uferdig preg på veggen med sparkel. De rene linjene rundt gir en spennende kontrast. Foto: FOTO: Nordsjø
RUFSETE MILJØ: Ingen taklister gir den gen grove veggen et uferdig uttrykk.
RUFSETE MILJØ: Ingen taklister gir den gen grove veggen et uferdig uttrykk. Foto: FOTO: Eugeen en Herman Vangroenweghe - Nordsjø

Dette forvandler enkelt boligen din

Her er den sunneste frossenpizzaen e

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen