Sommerhytte

Designerens ferieparadis

Tine K er interiørdesigner, og moren Karen er blomsterdekoratør. Ikke rart de har verdens hyggeligste sommerhus.

HYTTE FOR FLERE: Familien Kjeldsens svarte sommerhus ligger godt skjult for nysgjerrige blikk, med høye trær på alle kanter. Den delvis overbygde terrassen gjør at livet stort sett kan leves utendørs, og stranden ligger en kort sykkeltur unna.
HYTTE FOR FLERE: Familien Kjeldsens svarte sommerhus ligger godt skjult for nysgjerrige blikk, med høye trær på alle kanter. Den delvis overbygde terrassen gjør at livet stort sett kan leves utendørs, og stranden ligger en kort sykkeltur unna. Foto: FOTO: Iben Ahlberg
Publisert Oppdatert

Å være mange samlet på få kvadratmeter kan by på en og annen utfordring. Men med noen smarte løsninger og noen enkle kjøreregler kan storfamilien fungere utmerket sammen. Sommeren gjennom.

- Her handler alt om ren og skjær avslapning. Vi bor tett, men det er også det fine med huset. Når vi våkner om morgenen, er vi samlet hele familien, sier Tine Kjeldsen.

Hun er mest kjent som designeren Tine K, som siden 1999 har laget interiør i lys, nordisk stil, med enkelte eksotiske innslag. Moren Karen Kjeldsen, er en profilert blomsterdekoratør, også hun med egen butikk. Sammen eier de sommerhuset som ligger på Nordsjælland, i et område med mange fritidsboliger. Karen bor i Charlottenlund, bare en halvtime unna, mens Tine og familien bor på Fyn, et par timers biltur fra huset.

Terrassen fungerer som et ekstra rom

Sesongen starter rundt påske og varer til slutten av september. Med sine 65 kvadratmeter er ikke huset så stort, men familien har bygget på en terrasse som fungerer som et ekstra rom ute - nesten like stort som grunnflaten på huset.

Overbygget gjør at den kan brukes i all slags vær.

- Blir det kaldt, tar vi bare på en ekstra genser. Vi leser, spiller brettspill og spiser alle måltider der. Vi har masse puter der, og har til og med et gulvteppe liggende under taket, sier Tine.

ROMANTISK: Kjøkkenet er innredet som et typisk spartansk sommerhuskjøkken fra 50-tallet. Et forheng skjuler matvarene, og glass og mugger står på en hylle over vinduet. Både Karen og Tine er glade i å jobbe på kjøkkenet, så komfyren, ovnen og kjøleskap er i dagens standard. Den åpne reolen rommer tallerkener, skåler, bestikk, samt krydder, oljer og eddik.
ROMANTISK: Kjøkkenet er innredet som et typisk spartansk sommerhuskjøkken fra 50-tallet. Et forheng skjuler matvarene, og glass og mugger står på en hylle over vinduet. Både Karen og Tine er glade i å jobbe på kjøkkenet, så komfyren, ovnen og kjøleskap er i dagens standard. Den åpne reolen rommer tallerkener, skåler, bestikk, samt krydder, oljer og eddik. Foto: FOTO: Iben Ahlberg
GRØNT: Grønt er skjønt i vinduskarmen.
GRØNT: Grønt er skjønt i vinduskarmen. Foto: FOTO: Iben Ahlberg

Smart planløsning

Sannsynligvis har eiendommen tidligere bestått av et mindre hus og et anneks, som nå er bygget sammen med en mellomgang. Da familien overtok det for rundt ti år siden, var nettopp inndelingen noe av det de falt for.

Annekset består av to rom, som utgjør Tine og Jacobs soverom, pluss et felles rom for barna. I den største delen ligger kjøkken og en felles spisestue og stue, i tillegg til Karens soverom. I mellomgangen ligger en liten gang og et bad. Innredningen har både Karen og Tine stått for.

- Vi er oftest veldig enige, og vi pusser ikke opp så ofte, men fornyer med tekstiler og farger. Når en ny kolleksjon er ferdig, får jeg jo lyst til å fornye litt selv også. Hvis mamma har noe flott i butikken sin som hun ser passer inn, tar hun det med hit. Jeg gjør det samme, sier Tine.

Kan kreve alenetid

HVITT OG GRÅTT: Spisestuen er enkel, men elegant. Veggene og gulvet er som resten av huset malt i hvitt og grått. Spisebordet er malt høyglanset hvitt, og bondebrisken med puter er komfortabel. De antrasittgrå stolene fra Eames står i fin kontrast til benken, det samme gjør det høye metallskapet og fabrikklampene. Husets bibliotek er uhøytidelig stablet ved enden av benken, og er det eneste fargeinnslaget i rommet.
HVITT OG GRÅTT: Spisestuen er enkel, men elegant. Veggene og gulvet er som resten av huset malt i hvitt og grått. Spisebordet er malt høyglanset hvitt, og bondebrisken med puter er komfortabel. De antrasittgrå stolene fra Eames står i fin kontrast til benken, det samme gjør det høye metallskapet og fabrikklampene. Husets bibliotek er uhøytidelig stablet ved enden av benken, og er det eneste fargeinnslaget i rommet. Foto: FOTO: Iben Ahlberg
BASISFARGER: Hele huset har fått grå gulv og hvite tak og vegger i basisfargene i uttrykket som Tine K er spesielt kjent for. Mange vil 
kalle stilen nordisk. Den hvite sofaen fra Ikea har avtagbart bomullstrekk, så den tåler røff bruk. Den brukes både til pur 
avslapning og som filmkrok.
BASISFARGER: Hele huset har fått grå gulv og hvite tak og vegger i basisfargene i uttrykket som Tine K er spesielt kjent for. Mange vil kalle stilen nordisk. Den hvite sofaen fra Ikea har avtagbart bomullstrekk, så den tåler røff bruk. Den brukes både til pur avslapning og som filmkrok. Foto: FOTO: Iben Ahlberg

Da familien flyttet inn, var huset brunt med innslag av naturtre både ute og inne. Det første Tine og Karen gjorde var å ta malingskostene fatt. Huset ble svart med hvite vinduer og dører, som er typisk på nordkysten av Sjælland, fra Hornbæk til Kikhavn.

Også innendørs fikk ferieboligen en helt ny fargepalett. Her var mor og datter helt samstemte. De liker begge den lyse, enkle, nordiske stilen som Tine er kjent for gjennom kolleksjonene sine. Karen sørger for at naturen kommer inn i form av blomster og planter. Begge ønsker seg en lettstelt og ujålete innredning.

- Det er viktig for oss at huset er enkelt å rengjøre. Plassen er en utfordring, og det er for eksempel ikke plass til masse klær. Alle må være flinke til å rydde når vi er her, sier Tine.

Designeren forteller at det stort sett er ukomplisert å feriere tre generasjoner sammen.

- Det hender mannen min, ungene og jeg trenger litt alenetid i huset. Da sier jeg fra til min mor, så er vi her et par uker bare vi fem, sier Tine.

Sjelden overnattingsbesøk

Som regel har de ikke andre gjester i huset - med ett fast unntak.

FEMININ STEMNING: Karens soverom er husets minste, med kun plass til seng, bord og garderobeskap. Sengeteppet er fra Tine K Home, nattbordslampen er fra Best Lite.
FEMININ STEMNING: Karens soverom er husets minste, med kun plass til seng, bord og garderobeskap. Sengeteppet er fra Tine K Home, nattbordslampen er fra Best Lite. Foto: FOTO: Iben Ahlberg
NOSTALGISK: Barnerommet minner litt om Astrid Lindgrens verden, med nostalgiske senger med gavler og det lille bordet, alt malt hvitt.
NOSTALGISK: Barnerommet minner litt om Astrid Lindgrens verden, med nostalgiske senger med gavler og det lille bordet, alt malt hvitt. Foto: FOTO: Iben Ahlberg

- Alle barna har bursdag i løpet av sommermånedene, så vi arrangerer alltid én stor, sosial fest hver sommer, sier Tine.

Den gode sommerfølelsen

Både Tine, Jacob og Karen lever travle liv med fulle arbeidsdager og vel så det. Da er det ekstra godt å reise til sommerhuset der dagene tusler av gårde.

- Jeg har det aller best etter en lang dag med piknik på stranden, når huden nesten er litt brent etter all solen. Vi dusjer, tar på oss myke klær og setter oss rundt bålplassen. Så sitter vi der, med ungene rundt oss til det blir mørkt. Da kan selv ikke all myggen ødelegge den gode følelsen, sier Tine.

I PAKT MED NATUREN: Tine og Jacobs soverom har franske dører ut til terrassen. Fargene er dempede, sånn at naturen kommer tydelig frem. Pynten er fra hagen og stranden, putene og teppene er fra Tines egne kolleksjoner.
I PAKT MED NATUREN: Tine og Jacobs soverom har franske dører ut til terrassen. Fargene er dempede, sånn at naturen kommer tydelig frem. Pynten er fra hagen og stranden, putene og teppene er fra Tines egne kolleksjoner. Foto: FOTO: Iben Ahlberg
EN PLASS I SOLEN: Langs huset står flere små sittegrupper, og det fins også en plass i solen under klatrerosen, som blomstrer fra juni til frosten kommer. Møbler, tepper og puter fra Tine K Home.
EN PLASS I SOLEN: Langs huset står flere små sittegrupper, og det fins også en plass i solen under klatrerosen, som blomstrer fra juni til frosten kommer. Møbler, tepper og puter fra Tine K Home. Foto: FOTO: Iben Ahlberg

Les også:

Smarte løsninger på liten plass

Bor du på liten plass? Lær deg disse knepene

Se de smarte tipsene i mini-leiligheten

I DET FRI: I sommerhuset foregår dusjingen under åpen himmel. Grantreet i potten gjør jobben som dusjforheng.
I DET FRI: I sommerhuset foregår dusjingen under åpen himmel. Grantreet i potten gjør jobben som dusjforheng. Foto: FOTO: Iben Ahlberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning