Design og arkitektur

Denne hytta er 23 meter lang

Hytta i Fredrikstad er 23 meter lang og bare fire meter bred.

LENGER ENN LANGT: Den moderne hytta er 23 meter lang, fire meter bred og tuftet på gammel sjæbodtradisjoner. Langstrakt, med bred front mot sjøen og med rupanel i ulike bordbredder.
LENGER ENN LANGT: Den moderne hytta er 23 meter lang, fire meter bred og tuftet på gammel sjæbodtradisjoner. Langstrakt, med bred front mot sjøen og med rupanel i ulike bordbredder. Foto: Foto: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert
AVBALANSERT: Det nøkterne interiøret skaper rolig stemning i rommet. Kjøkkenet med den robuste kjøkkenøya ligger sentralt plassert og er husets hjerte.
AVBALANSERT: Det nøkterne interiøret skaper rolig stemning i rommet. Kjøkkenet med den robuste kjøkkenøya ligger sentralt plassert og er husets hjerte. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Arkitekten bak bygget:

Espen Arnes en, interiørarkitekt MNIL, Linealis AS .

- Tanken bak hytta var i størst mulig grad å viske ut skille mellom ute- og inneområder. Sol ute, sol inne var ledetråden vår, forteller Arnesen. Stilen på hytta er klassisk nordisk og vekslingen mellom smalt og bredt panel på innvendige vegger minner litt om måten gamle sjøboder ble bygget på; man tok det man hadde for hånden.

Hytta skulle først og fremst være praktisk. Dernest skulle den være lagd for å nyte late feriedager og selvfanget makrell.

Moderne sjøbod

- Det var omtrent slik oppdraget lød, forteller interiørarkitekten bak prosjektet, Espen Arnesen hos Linealis AS i Fetsund.

Eksperten tegnet det populære feriestedet til bekjente av seg og visste på forhånd hva eierparet med to barn satte pris på.

Allerede på den første befaring av den lett kuperte tomten omgitt av flotte, ranke furutrær, ble byggherre og arkitekt skjønt enige om konseptet de ville satse på.

De ville ha en sjøbodaktig bygning som kunne åpnes maksimalt mot utsikten.

Resultatet er en tjuetre meter lang og fire meter bred bygningskropp som har et gedigent glassfelt på midten ut mot sjøen.

Tre doble dører åpner fra terrassen til det store allrommet rett innenfor.

I dette dominerende allrommet er alle viktige funksjoner for familiens daglige ferieliv omhyggelig plassert i forhold til hverandre.

Og kjøkkenet med den robuste, arkitekttegnede kjøkkenøya i eik er det sentrale element.

På den kan beboerne i fellesskap tilberede sprellende, nyfanget fisk, saftige kjøttretter og andre godsaker - og samtidig nyte utsikten over sjøen.

Les også:

Verdens beste hus er kåret

Her er Norges kuleste hytte

Dette må du unngå på hytta

Slik velger du digital-tv på hytta

Fast inventar

Den faste innredningen i både soverom, allrom og bad tegnet arkitekten til stedet.

Tak og vegger ble kledd med rupanel i ulike bordbredder, inspirert av måten man bygde sjøboder på i gamle dager, man tok det man hadde for hånden. Gulvet er av massive, oljete eikeplanker.

ROM FOR ALT: Allrommet ligner en togkupé med vakker vindusutsikt fra samtlige plasser.
ROM FOR ALT: Allrommet ligner en togkupé med vakker vindusutsikt fra samtlige plasser. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Foruten hovedrommet på midten består hytta på 114 kvm av en soveromsavdeling i den ene enden og en bodseksjon i den andre.

SMART: Nei, dette er ikke først og fremst en lampe, men en vifte. Både smart og lekker. Kjøpt hos Flishuset på Lillestrøm.
SMART: Nei, dette er ikke først og fremst en lampe, men en vifte. Både smart og lekker. Kjøpt hos Flishuset på Lillestrøm. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Enkle, praktiske løsninger går som rød tråd gjennom hele anlegget. Dette er helt i pakt med beboerne ønske om et feriested som innbyr til deilige feriedager. «Lommkroken» som hytta heter oppleves som nøkkelen til det gode liv og den brukes flittig til alle årstider.

For å begrense vedlikeholdsbehovet er ytterveggene panelt med ubehandlet osp. Med vær og vind vil treverket gråne ytterligere og forsterke sjøbodpreget for hver dag som går.

Les også:

Tenk deg om før du arver ned hytta

Lyst på hytte? Test hvor mye lån du tåler ved hjelp av vår lånekalkulator

RENLINJET: Rent, pent og nøytrale farger. Håndklærne blir blikkfanget.
RENLINJET: Rent, pent og nøytrale farger. Håndklærne blir blikkfanget. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning