Bolig ved havet

Utenfra ser huset ut slik det gjorde på 50-tallet

Innvendig er saken imidlertid en helt annen.

VED HAVET: Lotte og Robert renoverte onkelens gamle hus da de ikke fikk kjøpt en tomt ved havet. Eiendommen er omkranset av værbitte trær, og i hagen har de rips, solbær, og rabarbra. Og nedenfor ligger havet.
VED HAVET: Lotte og Robert renoverte onkelens gamle hus da de ikke fikk kjøpt en tomt ved havet. Eiendommen er omkranset av værbitte trær, og i hagen har de rips, solbær, og rabarbra. Og nedenfor ligger havet. Foto: FOTO: Per Erik Jæren
Publisert Oppdatert

HER BOR

Hvem? Lotte Lockert Johansen og Robert Larsen. Lotte driver interiørbutikken Heimhusan i Vinje.

Hva? Hus fra 1952 ved Vinje i Bø i Vesterålen. Det er 150 m² stort.

Hvorfor? Paret overtok et hus fra 1950-tallet som hadde stått ubebodd i årevis. De har beholdt stilen utvendig, men innvendig er det ny planløsning og fargesetting.

Uansett årstid kan naturen og lyset i nord være spektakulært. Sommeren med midnattssolens myke glød og vinteren med blåskimmer og nordlys er noe helt eget.

- De blågrønne tonene skaper en beroligende og kjølig atmosfære, men den er samtidig lun. For meg er det viktig at omgivelsene er gode å være i, forteller Lotte Lockert Johansen til magasinet Bonytt.

Gjennom store vindusflater reflekteres sjøen og himmelen inn i rommene. Nyansene skifter stadig, det skifter i takt med den vesterålske naturen. Plutselig får grønnskjæret i rommene overtoner av blått.

Spesielt på våren og høsten, er fargene i havet husets fargepalett.

- Fra tidlig vår til sensommer blir rommene lyst opp av blendende sol døgnet rundt, og duften av flo og fjære blir svakere og sterkere alt etter hvor vinden kommer fra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STUE: Nyansene på tekstiler og overflater er hentet fra omgivelsene. Stålampen er fra Frandsen, sofaen er fra Bolia, og bordet er fra Ikea. Putene er fra Lottes butikk Heimhusan. Den lyseblå velurputen er fra Mimou og den mørkblå er fra Moltex. Bildet med elefant er fra Incado. Gulvet er eikeparkett som er slipt ned og hvitoljet.
STUE: Nyansene på tekstiler og overflater er hentet fra omgivelsene. Stålampen er fra Frandsen, sofaen er fra Bolia, og bordet er fra Ikea. Putene er fra Lottes butikk Heimhusan. Den lyseblå velurputen er fra Mimou og den mørkblå er fra Moltex. Bildet med elefant er fra Incado. Gulvet er eikeparkett som er slipt ned og hvitoljet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Drømmebolig ved sjøen

Det 63-årige huset er absolutt blitt drømmeboligen for Johansen, mannen Robert og sønnen Peder. Men veien til målet ble ikke slik de først så for seg. Da de etter flere år bestemte seg for å vende nordover igjen, hjem til naturskjønne Vesterålen, visste familien akkurat hvordan de ville bo.

- Havet! Vi måtte bo slik til at vi kan se havet, noe annet var utenkelig, sier Johansen.

Å finne en tomt med bølgeskvulp og måkeskrik i nærheten skulle vise seg å være en utfordring, nesten helt umulig. Løsningen fant de imidlertid på en helt vanlig dag, da Johansen fikk vite at huset etter farens onkel sto tomt.

- Selv om huset ikke var slik vi hadde ønsket oss, ble vi helt mo i knærne ved første besøk. Dette ville vi ha, og drømmehuset kunne vi jo skape etter hvert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRIVAT ATMOSFÆRE: Alle soverommene er samlet på loftet. Fra sengen er det utsikt mot havgapet. Gulvet har mykt vegg-til-vegg-teppe. Sengeteppet er heklet av Lottes farmor. Over sengen ligger en duk av lin. De mønstrete flisene på badet er fra Flisekompaniet. Badekaret er fra Intra, og krakken er fra Hübch. Lampen er fra Enjoy Design. Buddhaen er fra Malaysia. Vasen er fra Bolia.
PRIVAT ATMOSFÆRE: Alle soverommene er samlet på loftet. Fra sengen er det utsikt mot havgapet. Gulvet har mykt vegg-til-vegg-teppe. Sengeteppet er heklet av Lottes farmor. Over sengen ligger en duk av lin. De mønstrete flisene på badet er fra Flisekompaniet. Badekaret er fra Intra, og krakken er fra Hübch. Lampen er fra Enjoy Design. Buddhaen er fra Malaysia. Vasen er fra Bolia. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Holdt fast ved omrisset

I stedet for å bygge nytt, bygget de om huset som allerede sto der. Men selv om det ble strippet ned, har de holdt fast ved omrisset.

Da paret kom inn i huset første gang, ble de med på en stilhistorisk reise gjennom alle tiår fra femtitallet. Farger, mønstre og tapeter var et virvar.

- Vi så med en gang at vi måtte åpne huset mer mot havet. Utsikten var slående, og vi ville ha fjæra inn i stuen.

De rev mye. Likevel, var de enige om å beholde en del av den opprinnelige arkitekturen. Huset skulle få lov til å være et typisk 50-tallshus, bare med et moderne preg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØKKENET: I gyngestolen er det godt å lytte – til stillheten. Gyngestolen er malt i svart bengalakk, for å få blank overflate. Silkeputen er fra Moltex, puten med knapp er fra Enjoy Design, og puten i sofaen er fra Louise Roe. Sidebordet fulgte med huset, det er etter Lottes tippoldefar. Lampen er fra Frandsen.
KJØKKENET: I gyngestolen er det godt å lytte – til stillheten. Gyngestolen er malt i svart bengalakk, for å få blank overflate. Silkeputen er fra Moltex, puten med knapp er fra Enjoy Design, og puten i sofaen er fra Louise Roe. Sidebordet fulgte med huset, det er etter Lottes tippoldefar. Lampen er fra Frandsen. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Skaper balanse

For Johansen skaper varmen fra det hvitoljede tregulvet balanse, hun har aldri angret på at de valgte å prioritere gulv.

- Vi investerte i et skikkelig gulv, det er stor forskjell på å tråkke på et laminatgulv i stedet for heltre eller parkett. Tregulv blir bare penere med årene, jo mer de brukes. Skal de fornyes, kan de slipes ned, såpevaskes eller oljes på en ny måte.

God belysning er også viktig, og lyssettingen av huset er nøye planlagt.

- Rent praktisk er huset blitt perfekt for vår lille familie i hverdagen. Før vi renoverte, brukte vi lang tid på å diskutere hva som var viktig for oss for å få det slik vi ønsket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MØRK SIDE: Med mye dagslys tåler kjøkkenet den mørke fargen uten at det blir dunkelt. Vinduet er plassert slik at dagslyset flyter fritt mellom kjøkkenet mot stuen. Bordet er fra Hay, og stolene er funnet på et loppemarked.
MØRK SIDE: Med mye dagslys tåler kjøkkenet den mørke fargen uten at det blir dunkelt. Vinduet er plassert slik at dagslyset flyter fritt mellom kjøkkenet mot stuen. Bordet er fra Hay, og stolene er funnet på et loppemarked. Foto: FOTO: Per Erik Jæren

Nå er planløsningen lagt opp etter at det skal være god plass til mange middagsgjester, at familien kan se uforstyrret på tv, og ikke minst at familien kan sitte ved peisen og samtidig se utover sjøen.

- Vi nyter fargene og utsikten. Fra stuen ser vi skulpturen Mannen ved Havet som er en del av skulpturlandskap Nordland, sier Johansen, og smiler over at geitene enda en gang har hoppet over gjerdet og inn i hagen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning