Hjemme hos Margrethe Gilboe

- Alle rødfarger kler hverandre

Motestylisten Margrethe Gilboe satser på farger hjemme.

HJEMME HOS stylist Margrethe Gilboe får fargene den plass de fortjener.
HJEMME HOS stylist Margrethe Gilboe får fargene den plass de fortjener. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Dette er Margrethe Gilboe

Motestylist kjent for sin glade bruk av farger. Er tilknyttet stylingbyrået pudder.org, en sammenfatning av stylister innen interiør og mote. Fra 2001 til 2003 var hun stylist for vår egen kronprinsesse, og i fjor sto hun, sammen med kollega Lina Sande, bak åpningsnummeret til Moteuken, en motevisning i Operaen satt sammen med klær fra Fretex.

Hva er det med deg og farger?

-Det gjør meg glad! Farger er så intuitivt. Før jeg ser former, rom og linjer ser jeg farger. Sterke farger, duse farger, ton i ton. Hver og en valør har sitt helt spesielle uttrykk.

Men de fleste veggene her er jo hvite?

- Det er fordi de skal fremheve fargene i det øvrige interiøret bedre; Det grønne teppet, de røde stolene eller det fluoriserende maleriet kommer mer til sin rett når det står opp mot noe nøytralt.

REGNBUEFARGER. - Jeg kjøpte bøkene utelukkende på grunn av fargene. Det skulle vise seg å være et klokt valg, for de er ikke så lesbare, sier Margrethe
REGNBUEFARGER. - Jeg kjøpte bøkene utelukkende på grunn av fargene. Det skulle vise seg å være et klokt valg, for de er ikke så lesbare, sier Margrethe Foto: Foto: Espen Grønli

Hva er forskjellen på å fargesette en moteserie og å gjøre det samme i interiøret?

- Først og fremst tid. Deretter penger. Det er både enklere og billigere å skeie ut med en fuksiafarget topp enn å male hele stuen rosa.

- Men likheten mellom fargebruken i mote og interiør er større og flere enn forskjellene.

På hvilken måte?

MAGASINER PÅ VEGGEN:  Å fargesette et interiør trenger ikke nødvendigvis bety å kjøpe nytt møblement. Over sin egen seng har Margrethe lagd en kollasj av fargesterke magasinsider. - Jeg har endret den et par ganger og tilfører farger og motiv etter humøret.
MAGASINER PÅ VEGGEN: Å fargesette et interiør trenger ikke nødvendigvis bety å kjøpe nytt møblement. Over sin egen seng har Margrethe lagd en kollasj av fargesterke magasinsider. - Jeg har endret den et par ganger og tilfører farger og motiv etter humøret. Foto: Foto: Espen Grønli

- I begge tilfeller handler gjerne om å sette farge på tilbehøret.

- Plakaten henger på døren inn til arbeidsrommet - for å sikre arbeidsglede, fleiper Margrethe.
- Plakaten henger på døren inn til arbeidsrommet - for å sikre arbeidsglede, fleiper Margrethe. Foto: Foto: Espen Grønli

- Den lille svarte får et annet uttrykk med en fargesterk veske på samme måte som et prangende bilde eller fargesterkt element i rommet skaper dynamikk i nøytrale interiører .

Hva er din yndlingsfarge?

- Fuksiarosa! Jeg sprer fargen rund meg både på klærne mine og i interiøret i form av små drypp. Jeg blir så utrolig glad av rosa.

Hva var det siste du lærte om farger?

- At absolutt alle rødfarger kler hverandre. Sammen med kollega Linda Sande lagde jeg en moteoppvisning for Fretex i Operaen.

- Temaet var kjærlighet, og alle klærne vi brukte ble farget i ulike valører av rødt og rosa. Fra svakt pudderrosa til høyrødt. Det var om jeg får si det selv, nydelig.

Hva er ditt beste råd til andre som ønsker å sette farge på interiøret?

- Gjør det i form av små drypp; en pute, en plakat eller et lite reiseminne. Og vær gjerne personlig i valgene dine. Selv bruker jeg bevisst både klær og sko som stilleben i interiøret. Det føles naturlig for meg, siden det er det jeg jobber med.

Hvem inspirerer deg?

- Det må bli den britiske moteskaperen Matthew Williamson. I kolleksjonen han gjorde for H&M i fjor vår, dominerer fuksia og turkis. Fargene går igjen over store flater også i hans eget hjem. Jeg så bilder av huset hans i et interiørmagasin for litt siden og ble veldig inspirert.

Men veggene hjemme hos deg selv blir aldri like fargesterke, eller?

- Ikke foreløpig. Og kanskje aldri. Jeg bor sammen med mann og to barn og nøyer meg med å fargesette småting i denne omgang. For husfredens skyld.

PYNTELIG. Margrethe eier 50 par sko, noen av dem brukes som stilleben i interiøret.
PYNTELIG. Margrethe eier 50 par sko, noen av dem brukes som stilleben i interiøret. Foto: Foto: Espen Grønli

Les også:

Kule møbler av europaller

Disse møblene liker vi best

Lag ditt eget nattbord med bokhylle

7-seter for barnefamilien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning