Badehus:

12 kvadratmeter inkludert veranda

I dag som før i tiden er det luksus å ha eget badehus. Arvid Dalseth Iversen har utnyttet sitt sommerhus maksimalt.

SOMMERIDYLL. Badehuset er på tolv kvadratmeter inkludert veranda. Oppholdsrom og veranda er nøyaktig like store eller små. Inne er hver millimeter utnyttet.
SOMMERIDYLL. Badehuset er på tolv kvadratmeter inkludert veranda. Oppholdsrom og veranda er nøyaktig like store eller små. Inne er hver millimeter utnyttet. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Hver millimeter i det minimale badehuset på Nesodden er maksimalt utnyttet; på seks kvadratmeter har Arvid Dalseth Iversen full oversikt - hver ting har sin gjennomtenkte plass.

To glassdører ut mot verandaen kan åpnes på vidt gap ut mot sjøen og slippe sommeren inn. Når det er litt kjøligere i luften, er det fullt utsyn, selv om dørene lukkes. Verandaen er nøyaktig like stor som innerommet.

- Ved å skille verandaen og selve rommet med glassdører blir gulvene ute og inne til én flate når dørene åpnes. Det gir en følelse av frihet å være så tett på sjøen med en helt fantastisk utsikt. Jeg bruker badehuset til late sommerdager og med to propanbluss er det mulig å lage mat, gjerne fersk fisk til lunsj.

Ble tatt av sjøen

Det forrige badehuset som sto på eiendommen, ble tatt av sjøen i 1953. Kun restene etter fundamentet i natursten sto igjen, da det skulle gjenoppbygges i 2001.

- Formen og proporsjonene tok utgangspunkt i andre, eldre badehus langs strandpromenaden på Flaskebekk, samtidig som det er ført inn i vår tid. Det er bygget med minimal bredde for ikke å sperre utsynet for gående langs promenaden, sier Arvid.

MINIMAL BREDDE. Badehuset ble bygget smalt for ikke å sperre utstikten fra strandpromenaden. Det ble oppført i 2001, det ble da satt opp på det gamle fundamentet etter badehuset som forsvant på sjøen i 1953.
MINIMAL BREDDE. Badehuset ble bygget smalt for ikke å sperre utstikten fra strandpromenaden. Det ble oppført i 2001, det ble da satt opp på det gamle fundamentet etter badehuset som forsvant på sjøen i 1953. Foto: FOTO: Espen Grønli
LYSEBLÅ DRØM. Kjøkkenet i dette badehuset er malt i blått, både tak, bjelker og vegger og døren ut til terrassen. Alt av kjøkkenutstyr er fullt tilgjengelig på veggene rundt.
LYSEBLÅ DRØM. Kjøkkenet i dette badehuset er malt i blått, både tak, bjelker og vegger og døren ut til terrassen. Alt av kjøkkenutstyr er fullt tilgjengelig på veggene rundt. Foto: FOTO: Espen Grønli

Det forrige badehuset som sto på eiendommen, ble tatt av sjøen i 1953. Kun restene etter fundamentet i natursten sto igjen, da det skulle gjenoppbygges i 2001.

BADEKAR. Arvid Dalseth Iversen er heldig innehaver av vannkantidyllen.
BADEKAR. Arvid Dalseth Iversen er heldig innehaver av vannkantidyllen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Sivilarkitekt Einar Sanbæk, fra Studio Arkitekter, tegnet badehuset.

Opprinnelig var badehusene en del av borgerskapets ønske om renslighet og sunnhet ved å ta et sjøbad.

- De kunne skifte uten å være til sjenanse for andre, og foreta sine bad under sømmelige forhold. I dag er det også luksus å ha et eget badehus, og jeg fryder meg over det hver gang jeg er her, enten alene eller sammen med venner.

Gedigne glassdører utgjør den ene veggen, og de kan åpnes opp ut mot sjøen. Om kvelden tenner Arvid parafinlykter for å skape stemning eller for å få leselys.

- Noen av nabobadehusene har innlagt strøm fra hovedhuset. Det har aldri vært aktuelt for meg, da forsvinner noe av den enkle sjarmen som jeg liker ved badehuset.

Arvids små tips til stor nytte

  • Heng kroker på veggen for kjøkkenredskaper og andre nødvendigheter.
  • Monter smale hyller med plass til servise og bruksting.
  • Bruk møbler som kan klappes sammen, henges opp på veggen eller stables.
  • Ha faste plasser til badetøy, sko, fiskestang, bøtter og spann.
  • Bruk glassflater slik at utsynet mot sjøen bevares.

SOLBLEKET BLÅTT. Interiøret er enkelt, en kasse er blitt til en sitteplass. Reisverket danner naturlige hyller. Den deilikate blåfargen har kode 0020 R80B.
SOLBLEKET BLÅTT. Interiøret er enkelt, en kasse er blitt til en sitteplass. Reisverket danner naturlige hyller. Den deilikate blåfargen har kode 0020 R80B. Foto: FOTO: Espen Grønli

Eksklusive badehus

Det er cirka 85 badehus på Flaskebekk fra flere tidsperidoer. Eksteriørmessig skulle badehuset gjenspeile hovedhuset, og gjerne repetere noen elementer derfra.

Badehusene er svært populære og selges i dag for skyhøye priser, spesielt hvis det har en attraktiv beliggenhet. Ifølge Dagbladet ble et badehus på Snarøya i Bærum solgt for 186 000 kroner per kvadratmeter for kort tid siden.

RETT FRA SJØEN. Bøtta er fin til å samle blåsskjell i. Eieren tilbereder dem på stedet.
RETT FRA SJØEN. Bøtta er fin til å samle blåsskjell i. Eieren tilbereder dem på stedet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Les også:

Se alt om hytter ved sjøen og fjellet

Bor på en husbåt

Hvitmalt idyll i Son

RETT UT. Med glassdørene på vidt gap blir gulvflaten og nytelsen dobbelt så stor. Samme gulvmateriale ute og inne skaper en fin helhet. Stålstigen til venstre går opp til en liten hems som brukes til avslapning og oppbevaring.
RETT UT. Med glassdørene på vidt gap blir gulvflaten og nytelsen dobbelt så stor. Samme gulvmateriale ute og inne skaper en fin helhet. Stålstigen til venstre går opp til en liten hems som brukes til avslapning og oppbevaring. Foto: FOTO: Espen Grønli

Derfor blir tujaen din stygg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen