Innbruddssikring

Slik holder du tyvene unna en ferietom bolig

Dette må du gjøre før du drar på sommerferie.

INNBRUDDSSIKRING: Rådet fra politiet for å unngå innbrudd i en sommertom bolig, er å alliere seg med naboene og sørge for at den ser bebodd ut.
INNBRUDDSSIKRING: Rådet fra politiet for å unngå innbrudd i en sommertom bolig, er å alliere seg med naboene og sørge for at den ser bebodd ut. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Bugnende postkasser, igjentrukkede gardiner og en gressplen som er like høy som en åkereng er tydelig tegn på at denne boligen er ferietom.

- Det vi har best erfaring med er at man allierer seg med gode naboer som ser etter boligen. Sørg for at huset eller leiligheten ser bebodd ut. Stoppe aviser og post, slik at det ikke hoper seg opp i postkassen, sier stasjonssjef ved Stavanger politistasjon, Henry Ove Berg, til Klikk.no.

Han forteller at de i Stavanger ikke ser noen markant økning i innbruddene i sommerferien, men at man bør ta forholdsregler dersom det er noe man absolutt ikke vil at tyver skal få tak på.

- Har man noe dyrebart og som man ikke vil miste i et eventuelt innbrudd, er mitt råd å skaffe en safe.

På politiets nettsider finnes det mange gode tips til hvordan man bør ordne seg i ferien.

Omadressering eller oppbevaring

- Man bør først og fremst unngå at postkassen fylles opp, sier informasjonssjef Jørn Michalsen i Posten til Klikk.no.

Han forteller at det finnes to løsninger for ferietomme postkasser: Få Posten til å oppbevare den eller omadresser til feriestedet.

- De fleste velger oppbevaring, fordi mange reiser rundt i ferien.

Dersom man ønsker at Posten skal oppbevare brevene, kan man blant annet gjøre dette på Postens egne nettsider. Her kreves det at man identifiserer seg enten med id-en man har fått i forbindelse med selvangivelsen eller med Bank id.

- Det gjør vi for at det skal være sikkert at det er rette person som ber om oppbevaring, forklarer Michalsen.

Oppbevaring koster fra 105 til 305 kroner avhengig av lengden på oppbevaringen og om man gjør jobben selv på nettet eller fylle rut en blankett på postkontoret.

Den andre varianten er omadressering av posten. Og som oppbevaring, kan man enten gjøre endringen på nettet eller fylle ut en blankett.

Prisene varierer fra 220 til 1040 kroner avhengig av varighet og bestillingstype.

For begge tilfellene vil alle reklamebrosjyrer som Posten bringer rundt bli stoppet fra den dag man melder adresseendring eller ber om oppbevaring.

- Det er selvfølgelig andre enn oss som deler ut uadressert post. Derfor bør man alliere seg med naboen slik at de tømmer postkassen med jevne mellomrom, råder Michalsen.

Les også:

Tyven driter i innbruddsalarmen din

Mye å spare på riktig forsikring

Dette dekker forsikringen

Derfor er boligforsikringene dyrere for barnefamilier

Hvor mye betaler du barnevakten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen