Ikea Beijing = Disneyland?

Ikea er kinesernes Disneyland

Kineserne bruker Ikea slik andre bruker en fornøyelsespark – til adspredelse og moro.

ADSPREDELSE: Kineserne tester gjerne ut stolene på Ikea, men få ender opp med å kjøpe dem. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/pmorgan/5517848/">pmorgan</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
ADSPREDELSE: Kineserne tester gjerne ut stolene på Ikea, men få ender opp med å kjøpe dem. Foto: pmorgan på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert

Greit nok at kineserne har en ganske så annerledes kultur enn det vi har her hjemme i lille Norge, men akkurat dette er noe vanskelig å svelge: Kineserne bruker Ikea som en, vel, fornøyelsespark.

På Ikea Beijing har visstnok folk til og med tatt med seg piknikutstyr og satt seg ned for å koke mat på gulvet!

Les også: Ikea-reklamene du ikke fikk se

Familieutflukt til Ikea

POPULÆR: Ikea er populært i Beijing, men for helt andre grunner enn du tror.
POPULÆR: Ikea er populært i Beijing, men for helt andre grunner enn du tror. Foto: Foto: Erlend Aas/Scanpix
SOVER: Denne mannen har rett og slett lagt seg til å sove på Ikea-sofaen. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/oldtasty/386414/">oldtasty</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
SOVER: Denne mannen har rett og slett lagt seg til å sove på Ikea-sofaen. Foto: oldtasty på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Ifølge LA Times, drar innbyggerne i Beijing til Ikea for å slappe av og kose seg.

- Vi kom her for å ha det gøy. Vi kunne vel dratt et annet sted, men det ville ikke ha vært den komplette opplevelsen, sier familiefaren Zhang Xin til avisen.

Han tilbringer lørdagen på Ikea sammen med familien sin i stedet for å dra til for eksempel Den forbudte by eller Den kinesiske mur.

Zang forteller at familien trengte å komme unna smogen og ønsket å dra et sted hvor de ville få en god lunsj.

Hopper til køys

Og de er ikke de eneste. Hver helg strømmer folk til Ikea Beijing - mange kjører til og med i mange timer.

Her tilbringer de gjerne hele dagen. De hopper til køys, tar seg en lur, leser bok, nyter airconditioningen og gratis påfyll av brus. Folk bruker til og med Ikea som bakgrunn i familiebilder.

- Det er den enste store butikken i Beijing hvor sikkerhetsvakten ikke stopper deg fra å ta bilder, sier Jing Bo.

Han er i den svenske møbelforretningen for å ta et fint bilde av kjæresten sin.

Gratis underholdning

Andre tar med seg barna dit for å kunne underholde dem gratis og la dem hoppe og leke i møblene på en kjedelig og regnfull dag.

- Vi planla ikke å kjøpe noe i dag, bare å spise og slappe av, forteller Bai Yalin som er på Ikea sammen med mannen sin, deres sønn og to nieser.

Hun har planlagt en fem timer lang utflukt, med to innlagte spisepauser.

De er ikke alene. Mange kommer til Ikea kun for nyte den billige maten, og ikke for å kjøpe noe.

Bare prøve, ikke kjøpe

Det er nettopp det som ser ut til å være Ikea Beijings store problem akkurat nå - de fleste som kommer dit, er der ikke for å handle.

Møbelkjeden har syv forretninger i Kina, og til tross for at de har vært til stedet i det kinesiske markedet i over ti år, er det fortsatt ikke noe som indikerer at de går med dundrende overskudd.

- Bevisstheten rundt merket er bra, men spørsmålet er hvordan vi skal få folk til å åpne lommebøkene sine og bruke penger, sier Linda Xu, en talsperson for Ikea, til LA Times.

Ikke et problem i Norge

Her hjemme derimot, er det sjelden man opplever at folk legger seg for å sove på sofaene i butikken.

- Jeg har hørt rykter om at de til og med koker mat på gulvet på Ikea i Beijing, sier Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef i Ikea Norge.

- Men vi er nok ikke så frigjorte her i Norge, legger hun til med et smil.

Ikea Norge vil gjerne at en utflukt til dem skal være en «fun day out», som Lindemann kaller det - det er meningen at folk skal ta en utflukt til møbelkjeden kun for å spise mat og få inspirasjon.

- Det er viktig for oss at vi er et viktig alternativ, påpeker kommunikasjonssjefen.

Les også:

Slik pimper du Ikea-møblene

10 mattips som gjør livet enklere

Les mer og se bilder: Her er nyhetene fra Ikea

Tilbake til Klikk Bolig

SLAPPER AV: Det er helt vanlig at kineserne legger seg ned og tar en blund på utstillingsmøblene på Ikea Beijing. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/oldtasty/386417/">oldtasty</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
SLAPPER AV: Det er helt vanlig at kineserne legger seg ned og tar en blund på utstillingsmøblene på Ikea Beijing. Foto: oldtasty på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning