Hytteliv i Norge

Ved foten av Jotunheimen, 1100 meter over havet, hviler Vibeke Reigstad ut mellom toppturene

Toppen av lykke.

KAFFEKOS I HYTTEVEGGEN: På hytta ved Mannsbergi trives Vibeke Reigstad aller best.
KAFFEKOS I HYTTEVEGGEN: På hytta ved Mannsbergi trives Vibeke Reigstad aller best. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Vibeke elsker å se utover landskapet fra hytta som ligger på Mannsbergi mellom Tyin og Øvre Årdali i Sogn og Fjordane i et fantastisk turterreng.

Det var også grunnen til at hun ønsket hytte nettopp her, hvor snøen ligger til langt ut i juni og veien til 2000-meterstopper er kort.

Vibeke peker og forklarer:

- Den toppen har jeg vært på. Den har jeg tatt. Og den har jeg vært på. Kanskje ikke så rart at hytta kalles Turbo...

Det er for øvrig ikke alltid like enkelt å ha hytte høyt til fjells. Vinteren kan være hard, og veien blir til tider stengt midtvinters.

Vibeke forteller til Hytteliv at kjøreturen til hytta har hele 53 tunneler.

- Jeg fikk en venn som jobber i veivesenet til å finne tallene, fordi jeg stusset over hvor lenge jeg egentlig satt i tunneler. Det forklarer på sett og vis litt om omgivelsene og klimaet her oppe.

HØYT TIL FJELLS: Den 63 kvadratmeter store hytta ligger helt for seg selv i et stille og rolig område. Byggeår: 2009. Størrelse: 63 m². Arkitekt: Ferdighytte fra Familiehytta. Rominndeling: Stue, spisestue, kjøkken, tre soverom, bad og hems. Fasiliteter: Strøm og vann.
HØYT TIL FJELLS: Den 63 kvadratmeter store hytta ligger helt for seg selv i et stille og rolig område. Byggeår: 2009. Størrelse: 63 m². Arkitekt: Ferdighytte fra Familiehytta. Rominndeling: Stue, spisestue, kjøkken, tre soverom, bad og hems. Fasiliteter: Strøm og vann. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GOD ATMOSFÆRE: Hytta er lys, naturlig og trivelig. På veggen henger det klassiske motivet «Elg i solnedgang» laget av Vibekes venninne. Ifølge kunstneren er det sannsynligvis det eneste i sitt slag, laget av 13 500 Nabbi-perler. Sofaene består av rammemadrasser og puter som Vibeke har trukket i møbelstoff. Slik blir de også gode gjestesenger.
GOD ATMOSFÆRE: Hytta er lys, naturlig og trivelig. På veggen henger det klassiske motivet «Elg i solnedgang» laget av Vibekes venninne. Ifølge kunstneren er det sannsynligvis det eneste i sitt slag, laget av 13 500 Nabbi-perler. Sofaene består av rammemadrasser og puter som Vibeke har trukket i møbelstoff. Slik blir de også gode gjestesenger. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Høyt til fjells

- Hva er det mest utfordrende med å eie en høyfjellshytte?

- Det går ikke an å planlegge oppholdet uten å sjekke værmeldingen ganske grundig. Ellers kan jeg risikere å sitte værfast, men det skjer heldigvis ikke så ofte.

Vibeke arbeider med datateknologi, og internettdekning på hytta har vært et must, selv om hun gjerne skulle hatt bedre nett. Det hender hun sitter og jobber mens vinden uler i hytteveggene. Å kunne opprettholde en viss komfort på hytta og samtidig ta vare på miljøet, er en god kombinasjon, synes hun.

- Jeg er enig i påstanden om at enkelhet på hytta i gamle dager var det samme som at vi manglet teknologi. Nå er det teknologien som skaper enkelheten. Og hytteeiere flest er vel så mye opptatt av ny teknologi som andre er.

Mye egeninnsats

TREHVITT OG MALT: Du trenger ikke å male hele hytta innvendig for å få et tidsriktig uttrykk. Det holder kanskje med å male vinduskarmene? Da beholder du i hvert fall den lune stilen. På denne hytta er veggene, takpanelet og tregulvet kun behandlet med lut og tresåpe. Møblene er en blanding av nytt og gammelt. Det er lagt vekt på naturfarger i kombinasjon med eggehvit, grått og sort.
TREHVITT OG MALT: Du trenger ikke å male hele hytta innvendig for å få et tidsriktig uttrykk. Det holder kanskje med å male vinduskarmene? Da beholder du i hvert fall den lune stilen. På denne hytta er veggene, takpanelet og tregulvet kun behandlet med lut og tresåpe. Møblene er en blanding av nytt og gammelt. Det er lagt vekt på naturfarger i kombinasjon med eggehvit, grått og sort. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
MURTE PEISEN SELV: Ikke en eneste stein på peisen er kjøpt ferdig. De er hentet fra et stort skiferbrudd ved Mannsbergi.
MURTE PEISEN SELV: Ikke en eneste stein på peisen er kjøpt ferdig. De er hentet fra et stort skiferbrudd ved Mannsbergi. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
TRIVELIG KJØKKEN: Kjøkkenet med lyse fronter er fra Ikea. Ved siden av er det en liten ovn fra Jøtul.
TRIVELIG KJØKKEN: Kjøkkenet med lyse fronter er fra Ikea. Ved siden av er det en liten ovn fra Jøtul. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Hytta ble satt opp av et ferdighyttefirma, men Vibeke har selv lagt ned mange timer med egeninnsats. Det elektriske har hun fått profesjonell hjelp til. Hun har også fått god hjelp til snekkerarbeidet, men også gjort mye selv på hytta.

Peisen har hun eksempelvis murt opp av håndplukkede steiner fra utallige fjellturer. Peisen er på den måten et vitnesbyrd om alle turene.

Balansert polartrend

Interiøret består av en blanding av nytt og gammelt. Et arvet hjørneskap og en gammel gyngestol, pluss litt Ikea. Vibeke er glad i interiør, og stilen beskriver hun som en slags polartrend.

SMART LØSNING: Hytta har en effektiv planløsning. Rundt spiseplassen er det romslig, så mange gjester kan få sitte rundt middagsbordet samtidig.
SMART LØSNING: Hytta har en effektiv planløsning. Rundt spiseplassen er det romslig, så mange gjester kan få sitte rundt middagsbordet samtidig. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
FJELLGEIT: Vibeke bruker hytta som utgangspunkt for mange toppturer.
FJELLGEIT: Vibeke bruker hytta som utgangspunkt for mange toppturer. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
TRANG GANG: Har du en trang gang hvor det ikke er plass til klesskap eller hyller, vil en solid knaggrekke og en enkel benk gjøre jobben. Under sittebenken kan du gjemme skoene.
TRANG GANG: Har du en trang gang hvor det ikke er plass til klesskap eller hyller, vil en solid knaggrekke og en enkel benk gjøre jobben. Under sittebenken kan du gjemme skoene. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Jeg liker de lyse fargene og å bruke elementer, materialer og mønstre fra naturen. Det handler sikkert om min egen friluftsinteresse.

På bloggen til Vibeke kan du lese mer om hytten og hennes mange toppturer.

Les mer:

Mange hytteeiere vet ikke hvor lite hytta er verdt

GODT MED SENGEPLASSER: Det er tre soverom; ett hovedsoverom i første etasje og to på hemsen. Navnet Turbo, som står godt til både hytteeieren og hytta, har fått hedersplassen.
GODT MED SENGEPLASSER: Det er tre soverom; ett hovedsoverom i første etasje og to på hemsen. Navnet Turbo, som står godt til både hytteeieren og hytta, har fått hedersplassen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
DEILIG BAD: På badet er det benyttet lysgrå fliser i ulike størrelser i kombinasjon med panel.
DEILIG BAD: På badet er det benyttet lysgrå fliser i ulike størrelser i kombinasjon med panel. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HØYFJELL: Fra hytta og opp på Mannsbergi (1400 m.o.h.) er første økt på dagens fottur innover i høyfjellet.
HØYFJELL: Fra hytta og opp på Mannsbergi (1400 m.o.h.) er første økt på dagens fottur innover i høyfjellet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Her er Norges drømmehytte 2014

Sjekk det smarte tilbygget på hytta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning