Hyttevisning i påsken

- Vær åpen for andre steder enn du hadde planlagt

Påsken er høytid for hyttevisninger.

PÅSKESTEMNING: Denne hytta på Svinslåa ved Kvitfjell er priset til 850 000 kroner. Det er oppkjørte løyper rett utenfor hytta, og den selges gjennom Eiendomsmegler 1 på Lillehammer.
PÅSKESTEMNING: Denne hytta på Svinslåa ved Kvitfjell er priset til 850 000 kroner. Det er oppkjørte løyper rett utenfor hytta, og den selges gjennom Eiendomsmegler 1 på Lillehammer. Foto: FOTO: Lars Marius Bekkevold/Inviso
Publisert Oppdatert

Påsken er tid for å dra på hyttevisning, om du er svanger med hytteplaner. Markedet bugner av tilbud. Og fortsatt er de nøkterne hyttene attraktive, om de har riktig beliggenhet.

Er du i modus for å kjøpe hytte, er rådet fra eksperthold å være åpen for andre områder enn de du har fokusert på.

- Og tilfeldigheter kan jo avgjøre hvor du havner. Man kan for eksempel være på hyttebesøk hos noen venner og forelske seg i det området, sier daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, til klikk.no.

Høy aktivitet

Dersom du planlegger å bruke påsken på å dra på visninger, kan det godt hende at du vil møte på andre potensielle kjøpere. For påsken er en tid hvor det er stor aktivitet i hyttemarkedet.

- Meglerne tar ikke påskeferie, og påsken er på mange måter siste runde på denne siden av sommeren for fjellhytter, sier Tveter.

- Og selv om noen hyttekjøpere begynner å trekke ned mot sjøen, er det likevel fjellhytter det går mest i.

Flat prisutvikling

Finn Tveter forteller at hyttemarkedet bærer preg av at boligmarkedet til en viss grad har stagnert, selv om de siste tallene viser en viss bevegelse.

- Man kan si at prisene på hytter i beste fall har beveget seg sidelengs. For når det er skepsis i boligmarkedet, er ikke hytter det første man ser etter.

Han legger til at særlig har leiligheter vært tunge å selge.

RUSTIKT: Interiøret i hytta på Kvitfjell er det man kan kalle et klassisk hytteinteriør.
RUSTIKT: Interiøret i hytta på Kvitfjell er det man kan kalle et klassisk hytteinteriør. Foto: FOTO: Lars Marius Bekkevold/Inviso

Folkehytta selger fortsatt

Finn Tveter forteller at den nøkterne hytta fortsatt selger, men den må ligge godt til.

- Og dersom den har kjørevei helt frem, kanskje også lengst opp mot snaufjellet, så er det gull. Tilknytning til vann og avløp gir også en ekstra verdi.

Tveter utdyper at tilgang til langrennsløyper begynner å bli minst like viktig som nærhet til alpinanlegg.

- Det å kunne ta på seg langrennsskiene rett ved hytta har blitt mer attraktivt. Og min opplevelse er at snøsikkerhet har blitt et viktig moment.

- Sjekk ut hvor snøen legger seg

FRA 1600-TALLET: Har du lyst til å ta over en hytte med historie, kan denne i Sør-Fron være aktuell. Tømmerkassa er fra 1600-tallet. Den er priset til 1 450 000 kroner og selges gjennom DNB Eiendom på Lillehammer.
FRA 1600-TALLET: Har du lyst til å ta over en hytte med historie, kan denne i Sør-Fron være aktuell. Tømmerkassa er fra 1600-tallet. Den er priset til 1 450 000 kroner og selges gjennom DNB Eiendom på Lillehammer. Foto: FOTO: Ivar Flagestad/Inviso
STORSTUE: Hytta på Standarstulen selges delvis møblert.
STORSTUE: Hytta på Standarstulen selges delvis møblert. Foto: FOTO: Ivar Flagestad/Inviso

Mange fjellhytter har en dramatisk, men også utfordrende beliggenhet. Blant annet som følge av snø som driver og pakker seg på uønskede steder. Dette påvirkes i hovedsak av to forhold: Hyttas konstruksjon og den fremherskende vindretningen.

SNØDRIFT: Dersom hytta du er nysgjerrig på har en spade hengende oppunder mønet, som denne, kan det være et tegn på at det vanligvis er mye snø i området.
SNØDRIFT: Dersom hytta du er nysgjerrig på har en spade hengende oppunder mønet, som denne, kan det være et tegn på at det vanligvis er mye snø i området. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

- Kommer man på visning om vinteren, vil man naturlig nok kunne se hvor snøen legger seg, sier seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk, Anders Kirkhus, til klikk.no.

På barmark vil vegetasjonen avsløre hvor den fremherskende vindretningen er.

- Finn en stor stein og se hvordan vegetasjonen er rundt den. Man vil finne mest vegetasjon på lesiden av steinen.

Han forklarer videre at snøen vil legge seg på lesiden av hytta.

- Ideelt sett bør inngangen ligge rett mot vindretningen eller på tvers av den. Det beste er på tvers. På den måten vil inngangen bli blåst ren for snø, utdyper Kirkhus.

Dersom man ønsker en mer vitenskapelig kartlegging av den fremherskende vindretningen på det stedet hytta ligger, kan man gå på tjenesten eklima fra Meteorologisk institutt.

Man kan også sende en e-post til [email protected].

Terrasse med vindskjerm

Kirkhus mener at det ikke vil være avgjørende å velge en hytte med terrasse som ligger i le.

HYTTE I VALLE: Denne hytta ligger i Valle kommune, i Osen hyttefelt ved Store Bjørnevatn. Prisantydning 390 000,- og selges gjennom Eiendomsmegler 1.
HYTTE I VALLE: Denne hytta ligger i Valle kommune, i Osen hyttefelt ved Store Bjørnevatn. Prisantydning 390 000,- og selges gjennom Eiendomsmegler 1. Foto: FOTO: Privat

- Den vil jo ikke ha noen nytte om vinteren og i påsken, for da vil den være full med snø.

Han råder til at man i stedet går for en terrasse som ligger i lo og heller setter opp en vindskjerm når man skal benytte terrassen.

- En slik skjerm bør ha smale åpninger. På den måten vil vinden blåse gjennom, men uten at den skaper ubehag på den andre siden. En tett vindskjerm vil på den annen side skape en ubehagelig virvel på baksiden, der hvor man sitter.

Og når skjermen er fjernet om vinteren, vil terrassen kunne blåses nesten ren om vinteren.

- Hytter som ligger på en topp vil også være gunstige med hensyn på snødrift, fordi snøen vil blåse av toppene.

- Sjekk om gulvet svikter

Den som reiser på visning på fjellet om vinteren, vil mange steder kunne møte den utfordringen at snøen ligger langt opp på hytteveggen.

- Det gjør det jo vanskelig å kunne inspisere blant annet grunnmuren for å sjekke om det sprekker i den, sier NITO-takstmann, Stein Tråseth, til klikk.no.

HYTTE I MO I RANA: Denne hytta ligger i Reinfjellia i Mo i Rana. Den har en prisantydning på 500 000 kroner og selges gjennom Eiendomsmegleren Helgeland.
HYTTE I MO I RANA: Denne hytta ligger i Reinfjellia i Mo i Rana. Den har en prisantydning på 500 000 kroner og selges gjennom Eiendomsmegleren Helgeland. Foto: FOTO: Privat
TRIVELIG: Hytta i Reinfjellia har to soverom og er oppgradert i flere runder de siste årene.
TRIVELIG: Hytta i Reinfjellia har to soverom og er oppgradert i flere runder de siste årene. Foto: FOTO: Eiendomsmegleren Helgeland AS

Han forteller om et takstoppdrag han hadde på Sjusjøen hvor han måtte grave seg ned til døren.

Spørsmål å stille på en visning

- Hvor gammelt er elektrisk anlegg og er det nylig foretatt kontroll?

- Er alt elektrisk arbeid utført av elektriker og har selger kvitteringer for utført arbeid?

- Hvor gamle er badene? Har selger kvitteringer for utført arbeid?

- Er taket godt nok isolert? Istapper er ofte et tegn på dårlig isolert tak.

- Hvor gammel er papp/sten på taket? Levetid er på ca. 20-40 år.

- Hvor gammel er utvendig avløpsledning?

- Hvor gammel er dreneringen?

- Har det vært fukt- eller råteskader?

- Har det vært tilbakeslag fra avløpsledning?

- Har det vært skadedyrangrep i form av maur, mus eller rotter?

- Hvor gamle er isolerglassvinduene? Antatt levetid er 15-20 år.

- Hvor mye isolasjon er det i tak og vegger? Spiller en rolle ift energibruk.

Kilde: DNB Eiendom/Skadeforsikring

- Med snø opp på veggen kommer man heller ikke inn i krypkjelleren for å sjekke om det er råte i bjelkelaget. Men det kan man avsløre innvendig ved å kjenne om det er svikt i gulvet. Fjæringen kan også skyldes at gulvkonstruksjonen generelt er dårlig.

Han trekker frem at man generelt må kunne forvente at det er noe med en hytte som har dratt på årene.

- Sjekk også pipen. Er det sprekker i den, kan det være tegn på setninger. Videre kan fuktstriper nedover pipen gi indikasjoner på at det kan være lekkasjeproblematikk i taket.

Når det gjelder laftede hytter bør man ifølge Tråseth være spesielt oppmerksom på det nederste omfaret.

- Men kan man ikke på grunn av snø få sjekket det, bør man banke på tømmeret der man kommer til. Hører man en hul lyd, kan det tyde på at det er noe muffens med stokkene, utdyper han, og legger til at man også bør sjekke lafteknutene (hjørnene).

Tråseth advarer også mot tømmerkonstruksjoner som er malt med oljemaling, fordi dette kan ha hindret utluftingen av tømmeret.

- Over tid kan dette forårsake råte.

- Planlegg visningene

Rådet fra Finn Tveter er å planlegge påskens visninger.

- Still deg spørsmålet hva du er på jakt etter. Tenk område og begynn å se innenfor dette. Vurder også kjøreavstanden. Du bør også tenke fremover og stille deg spørsmålet hvilket behov du har om fem år?

Men selv om man har bestemt seg for et område, mener Tveter at det kan være fornuftig å være åpen for andre områder.

SOMMERIDYLL: Det er ikke bare fjellhytter som er aktuelle i påsken. Denne hytta på Østerøya utenfor Sandefjord er til salgs med en prisantydning på 1 090 000,- og selges gjennom Krogssveen.
SOMMERIDYLL: Det er ikke bare fjellhytter som er aktuelle i påsken. Denne hytta på Østerøya utenfor Sandefjord er til salgs med en prisantydning på 1 090 000,- og selges gjennom Krogssveen. Foto: FOTO: Nils Kavli Borge

- Tilfeldigheter kan avgjøre hvor man havner, for eksempel besøk hos venner.

Han råder videre til at man legger inn besøk på få hytter og heller bruker lang tid på hvert besøk.

Generelt er det ifølge Tveter tre kategorier hyttekjøpere: De som skal kjøpe sin første hytte og har bestemt seg for et område, de som også har hytteplaner men som faller for et område etter besøk hos noen venner og til slutt de som har hytte og skal bytte til en ny.

Les også:

Her er Norges drømmehytte

Seks smarte anneks

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

FJELLGÅRD: På jakt etter en annen hytteopplevelse? Dette småbruk på Kvikne, mellom Tynset og Ulsberg er til salgs for 1 390 000,- og selges gjennom Eiendomsmegler 1.
FJELLGÅRD: På jakt etter en annen hytteopplevelse? Dette småbruk på Kvikne, mellom Tynset og Ulsberg er til salgs for 1 390 000,- og selges gjennom Eiendomsmegler 1. Foto: FOTO: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning