Test av hyttedo: Utedo

Utedo er fremdeles populært

Utedo, utedass, døren med hjerte i og Vetlehuset. Kjært barn har mange navn.

Publisert Oppdatert

Eiere av utedo på hytta

Antall svar: 61

1. Har hatt utedoet i snitt: 28,3 år. Det eldste er 90 år og det yngste er et år.

2. De 61 hytteeierne synes det var i snitt ganske enkelt å installere det selv, i snitt så svarte de 1,8 hvor 1 er latterlig enkelt og 5 var nesten umulig. Enkelte av hytteeierne svarte også at utedoen stod der da de kjøpte hytta, så det kan være en av grunnene til at det ble registrert som latterlig enkelt å installere det selv.

3. De aller fleste synes utedoen er middels enkel å bruke og rengjøre. I snitt ble poengsummen 2,8 hvor 1 var latterlig enkel og 5 var nesten umulig.

4. De fleste hytteeierne er sånn passe plaget med lukt inne i toalettrommet. I snitt ble det 2,4 hvor 1 var aldri og 5 er hele tiden.

5. 1,9 ble snittet hvor hytteeierne svarte på hvor krevende ettersyn og vedlikehold av toalettet er. 1 er aldri og 5 er to ganger i året.

Til tross for at flere andre ulike typer hyttedo er i ferd med å erstatte det gammeldagse utedoet, er det hele 61 svar som ble sendt inn da vi spurte om hvilken type hyttedo folk har.

De aller fleste utedoene er hjemmesnekret, det eldste er hele 90 år og yngste er et år. I snitt har eierne av utedo hatt dette i over 28 år og de aller fleste synes det var enkelt å installere selv. Enkelte av hytteeierne svarte riktig nok at utedoen stod der da de kjøpte hytta. Det er nok en av grunnene til at mange av svarene ble registrert som at det var veldig enkelt å installere selv.

Nostalgisk og god naturopplevelse

Veldig mange av dem som har et hjemmesnekra do på hytta synes det er litt nostalgisk og fint. Som en av dem skriver:

"Dette er gammel kulturarv. Om få år er kanskje utedoene borte. Det er artig å ha en utedo med bilde av kong Haakon på veggen, slik det gjerne var før."

Man skulle kanskje tro at veldig mange synes det er både tungvint og lite praktisk med utedo, men det var flest positive kommentarer til det å eie utedo. Mange trekker frem selve naturopplevelsen, at det er rimelig, at det aldri går i stykker og at det er fint å slippe dolukten inne i hytta.

"Det er sjarmerende, gammeldags, ressurssparende og økologisk riktig med utedo, men jeg skulle ønske det var et tilnærmet uendelig hull under den, slik at det ikke var behov for å grave fram restene", kommenterer en av hytteeierne.

En annen oppsummerer det slik: "Det positive er å sitte med døra åpen og se ut på naturen, høre på fuglene. Det negative må være å måke seg fram til doen når det er mye snø."

Av negative kommentarer som ble samlet inn kom det frem at det blir litt kaldt å sitte på utedoen om vinteren, at det samles litt mye fluer der og at det er en skikkelig møkkajobb å tømme. I tillegg er det en del som kommenterer at det er litt skummelt å rusle over tunet i nattens mulm og mørke om man må på do midt på natta.

Gode tips og råd

Visste du at man kan forhindre alt for mye lukt ved blant annet å bruker bark, flis eller kalk? Det mener flere av  eierne av utedo som deltok i undersøkelsen.

"Vi bruker mye kalk i utedoen for å holde lukt unna. Vi har en krukke med kalk og en med sanitærbark på dobenken og strør på dette hver gang doen er brukt. Det hindrer lukt og holder fluer unna. Vi har også en krukke med einekvister stående. Den gir god lukt i rommet. Vi tar en  vask og bytter einekvister 3-4 ganger i løpet av sommeren."

En annen skriver at de bruker sagmask etter vedhogst som dostrø. De tømmer også aske fra ovnen i toalettet,  det hjelper på nedbrytningen.

"Om vinteren klipper vi  opp granbar i små biter og strør med det. Et av tantebarna mine sa at det lukter jul på utedoen vår!"

Isoporsete er også et tips fra noen av eierne av utedo. De mener at dette gjør dobesøket litt mer behagelig.

Setter pris på sin utedo

De aller fleste synes utedoen er både middels enkel å bruke og rengjøre. I tillegg er det en oppfattelse av at utedoen lukter en del, men at det ikke er veldig plagsomt. Som en av dem skriver til Hytteliv: "Selvsagt er vi plaget med lukt. Det er jo en utedass!"

Eierne av utedo mener at det heller ikke er spesielt krevende når det gjelder ettersyn og vedlikehold av toalettet. Bare en av de som svarer på undersøkelsen til Hytteliv skriver at de ønsker seg veldig et vannklosett, men det er for dyrt for dem på nåværende tidspunkt.

Oppsummert er de aller fleste fornøyd med utedo, det er bra naturopplevelse, det er litt plagsomt med lukt og noe dritt å tømme, men det er rimelig og hyggelig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning