Sterk økning i hytteinnbrudd

Tyvene tømte hytta

Hytteinnbrudd i Norge økte med 8,5 prosent i 2008 sammenlignet med året før. Det viser ferske tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

INNBRUDD: Tove Kirkerud fra Oslo installerte alarm etter at hun opplevde innbrudd på hytta. Statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon bekrefter nå økning i hytteinnbrudd i fjor.
INNBRUDD: Tove Kirkerud fra Oslo installerte alarm etter at hun opplevde innbrudd på hytta. Statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon bekrefter nå økning i hytteinnbrudd i fjor. Foto: Foto: Sverre Julsrud Kristiansen
Publisert Oppdatert

Tiltak mot innbrudd

  • Sørg for å ha FG-godkjent lås i alle dørene.
  • Lemmer foran vinduene gjør inntrengning vanskeligere.
  • Alarm kan være lurt der det er kort avstand til vaktselskaper/brannvesen.
  • Ikke oppbevar unødig verdigjenstander på hytta.
  • Allier deg gjerne med hyttenaboen for å hjelpe hverandre med å holde tilsyn med hyttene.
  • Det finnes også profesjonelle hyttevoktere.
  • Tøm hytta for alkohol hvis den skal stå tom lenge.
  • Ha bom, helst med kamera, på veien til hytteområdet.

Erstatningsutbetalingene fra forsikringsselskapene etter hytteinnbrudd økte fra 62,5 millioner i 2007 til 67,8 millioner kroner i 2008. Erstatningsøkningen var på hele 27,2 prosent fra 2006 til 2008.

- Ble helt skjelven

Hytteeier Tove Kirkerud fra Oslo var en av de uheldige som ble truffet av den store innbruddsbølgen som herjet i fjor. Det var i februar hun fikk sjokkmeldingen.

- Jeg ble helt skjelven. Jeg måtte få barnebarnet mitt til å kjøre meg til hytta. Jeg klarte det ikke selv - ikke i den situasjonen jeg var i.

To dører og et vindu var ødelagt og tyvene hadde tømt nærmest hele hytta.

- Det var så vemmelig. Sengetøy, madrasser, kjøkkenutstyr, tv, kjøleskap, nesten alt var borte. Jeg har opplevd hærverk før, men maken til innbrudd som dette har jeg aldri sett.

Les også: Sjekk hva hytta koster deg

Omreisende bander

Ifølge FNH-tallene opplevde hele 2724 hytteeiere innbrudd i 2008. Det er 7 prosent flere enn året før, da det var 2545 hytteinnbrudd.

- Fremdeles er det omreisende bander som er problemet, i alle fall på hyttene i lavlandet på Østlandet. Hytter med mer perifer beliggenhet er mer skjermet mot innbrudd, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Selv om trenden er negativ, er det positivt at hytteeierne er blitt flinkere til å organisere tiltak for å motvirke innbruddene gjennom bomsystemer i hyttefeltene, enklere frivillig vakthold, eller gjennom sikringstiltak som alarmer og mer avanserte låsanordninger, mener han.

- Bandene er ute etter lett omsettelige varer som flatskjermer, stereoanlegg og andre elektriske artikler. Alkohol og bondeantikviteter er også ettertraktet, Og all erfaring viser at de som foretar impulsinnbrudd ofte slår seg til ro på hytta. Er det brennevin der hender det at de ubudne gjestene fester hytta helt ihjel. Så ta med brennevinet hjem når du drar, lyder rådet fra forsikringsbransjen.

Les også: Når barna skal overta hytta

Vil ikke selge

Innbrudd og hærverk har ført til at hyttelivet til Tove Kirkerud i dag er blitt redusert. Nå er det dagsturer som gjelder. Hun innrømmer hun er mer redd.

- Jeg overnatter bare når jeg har med slekt eller venner, men jeg kan jo ikke selge hytta heller. Den betyr så mye for meg. Den gir meg fremdeles glede selv om bruken er noe annerledes enn tidligere.

Forsikringsselskapet har rådet henne til å skaffe innbruddsalarm med direkte kontakt til vaktselskapet. Det har hun nå gjort og håper dette vil stoppe tyvene.

- Kanskje jeg slipper ubehagelige overraskelser. Det er jo en stor jobb i seg selv bare å finne ut hva man har mistet og hva det er verdt

Les også:

Lag din egen hyttesofa

Steiker ørret med støvelfett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning