Moderne hytte på Hamarøy

Tor snekret den moderne hytta på et blunk

Men det er nærheten til naturen som er det beste ved hytta.

NORDHAVSPARADIS: Den veldige Vestfjorden ligger rett foran hytta. Dyrelivet kommer tett på når Tor og Isabelle tar med seg kajakken ut på tur. Oter og ørn ser de ofte.
NORDHAVSPARADIS: Den veldige Vestfjorden ligger rett foran hytta. Dyrelivet kommer tett på når Tor og Isabelle tar med seg kajakken ut på tur. Oter og ørn ser de ofte. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Midt imot ligger Vestfjorden og rekken med fjell som danner Lofoten. Det fascinerende landskapet lokket Tor og Isabelle Sande til Hamarøy. Foran de store vindusflatene starter de gjerne formiddagen rolig. Familien setter seg på samme side av bordet så alle kan se utover, og da er det som om timene får vinger og flyr lett av sted. Vi befinner oss i forfatteren Knut Hamsuns rike, i naturen han og mange andre har hatt et sterkt forhold til.

Vi blir med ut på en liten båttur til landemerket Hamarøyskaftet. Tor styrer inntil den sildrende munningen til Straumvatnet, som så vidt er over havnivå. Herfra er vi tett på det berømte skaftet som vises både fra land og vann. Og like ved er det en sandstrand som Isabelle og Tor tar med familie og venner for å bade.

Selvbygget

Begge ønsket seg en moderne hytte med store vinduer fra gulv til tak. Allrommet er prioritert med mest plass. Den enkle og stilrene møbleringen lar være å krangle med utsikten. På riktig klare dager ser de over til Lødingen, hvor de begge er fra.

Hytta har de bygget selv. Pilarene ble støpt 18. mai 2013. Påsken året etter gjorde det godt å legge fra seg grovarbeidet, da kunne feriemoduset slippe til.

Tor har mange års erfaring som tømrer, og er prosjektleder hos en stor bygningsentreprenør. - God planlegging er halve arbeidet. Hytta var lettbygd, med en enkel, rektangulær bygningskropp, sier han.

Byggesettet laget han selv, og merket det godt. - Sammen med datteren vår, Rikke, kunne vi hente alt det sto for eksempel A på, og legge det utover. Så snekret Tor det opp på et blunk. Det gikk virkelig fort, forteller Isabelle.

 

MED BESKJEDER: Parketten har Isabelle lagt, og under har hun skrevet beskjeder i tilfelle den rives opp en gang.
MED BESKJEDER: Parketten har Isabelle lagt, og under har hun skrevet beskjeder i tilfelle den rives opp en gang. Foto: Per Erik Jæger
ÅPENT LANDSKAP: Fra stuen kan de på klare dager se over til Lødingen der begge kommer fra. Den stilrene møbleringen og de duse fargene lar være å konkurrere med utsikten.
ÅPENT LANDSKAP: Fra stuen kan de på klare dager se over til Lødingen der begge kommer fra. Den stilrene møbleringen og de duse fargene lar være å konkurrere med utsikten. Foto: Per Erik Jæger
TETT PÅ: Å samle de mest brukte funksjonene på én flate gjør det lettvint å bruke hytta.
TETT PÅ: Å samle de mest brukte funksjonene på én flate gjør det lettvint å bruke hytta. Foto: Per Erik Jæger
KJØKKEN I GANGSONEN: 
Kjøkkeninnredningen er plassert i gangsonen mellom terrassen og gangen, noe som er plassbesparende. Vindusbåndet slipper naturlig dagslys ned på kjøkkenbenken.
KJØKKEN I GANGSONEN: Kjøkkeninnredningen er plassert i gangsonen mellom terrassen og gangen, noe som er plassbesparende. Vindusbåndet slipper naturlig dagslys ned på kjøkkenbenken. Foto: Per Erik Jæger
SMAL TAPET: Tapetet skulle egentlig være i et annet rom, men ble for smalt. Det eneste alternativet var gangen, noe eierne ble svært fornøyde med.
SMAL TAPET: Tapetet skulle egentlig være i et annet rom, men ble for smalt. Det eneste alternativet var gangen, noe eierne ble svært fornøyde med. Foto: Per Erik Jæger
SAKTE TID: På hytta er det god tid til å legge puslespill, og til å la seg forstyrre av noe som skjer i naturen utenfor.
SAKTE TID: På hytta er det god tid til å legge puslespill, og til å la seg forstyrre av noe som skjer i naturen utenfor. Foto: Per Erik Jæger
NÆR NATUREN: De høyreiste vinduene gir en sterk nærhet til naturen.
NÆR NATUREN: De høyreiste vinduene gir en sterk nærhet til naturen. Foto: Per Erik Jæger

Tett på naturen

 Å investere i båt ble et lykketreff.

- Vi liker godt å reise ut på små ekspedisjoner i nærområdet, forteller Isabelle mens vi går langsetter svaberget på vei til båten. Denne gangen for å dra inn middagsmat.

- Vi er ikke veldig drevne som båteiere ennå, men vi koser oss utpå fjorden med fiske. Vi er heldige i Nord-Norge. Nesten uansett hvor vi går i naturen, er vi alene. Her er det stillhet, vi hører bare bølger, dyr, vind og værets skiftninger, sier Isabelle og drar inn snøret. Middagsmaten er sikret.

Når de er ute med kajakken, kommer de nært innpå dyrelivet.

- En gang overrasket vi en havørn som satt på en stein og spiste på en måseunge. Otere møter vi stadig, og vi kan høre nisa puste ved siden av kajakken, forteller Isabelle.

De store vindusflatene gir nærkontakt med naturen, også innendørs. 

 - Etter fire uker her i strekk ble det litt trist å komme hjem til et hus med små husmorvinduer. Så vi har byttet vinduer i stuen og loftstuen hjemme.

Kvelden før hjemreise gjør de alt klart for tilbakekomsten.

- Å ankomme en ren og ryddig hytte, er viktig for meg, sier Isabelle og skyller dagens fangst i rennende vann. Småseien som bet på kroken skal trekkes i sjøvann.

- Aller best er det å nyte seien kald med poteter og rømme dagen etter. Det er sommermat! Ja, på hytta skal vi kose oss. Og viktigst av alt, her har vi det aldri travelt.

SOVEROM: Soverommet har også store vinduer som åpner opp mot den flotte utsikten.
SOVEROM: Soverommet har også store vinduer som åpner opp mot den flotte utsikten. Foto: Per Erik Jæger
UNDER TAK: Med takoverbygget kan de sitte ute på terrassen uten å bekymre seg for væromslag.
UNDER TAK: Med takoverbygget kan de sitte ute på terrassen uten å bekymre seg for væromslag. Foto: Per Erik Jæger
PALLER BLE SOLSENG:
Pallene som byggematerialene kom på, er tatt i bruk. Ved å montere på noen hjul og legge på puter, laget eierne en snerten solseng av dem.
PALLER BLE SOLSENG: Pallene som byggematerialene kom på, er tatt i bruk. Ved å montere på noen hjul og legge på puter, laget eierne en snerten solseng av dem. Foto: Per Erik Jæger
FRILUFTSGLEDE: Tur med kajakk er blant høydepunktene når Tor og Isabelle er på hytta.
FRILUFTSGLEDE: Tur med kajakk er blant høydepunktene når Tor og Isabelle er på hytta. Foto: Per Erik Jæger
MED BÅT: Isabelle og Tor er ferske båteiere, men stortrives allerede ute på sjøen.
MED BÅT: Isabelle og Tor er ferske båteiere, men stortrives allerede ute på sjøen. Foto: Per Erik Jæger
FISK: Det blir ofte selvfisket middag når de er på hytta.
FISK: Det blir ofte selvfisket middag når de er på hytta. Foto: Per Erik Jæger
SELVBYGGET: Tor, som er tømrer, bygget hytta selv, med god hjelp av Isabelle.
SELVBYGGET: Tor, som er tømrer, bygget hytta selv, med god hjelp av Isabelle. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning