tømmerhytte på gautefall

Julefred i tømmerhytta

Da familien Aarnes kjøpte hytta på Gautefall i 2014, var det en selvfølge at de også skulle være der i julen. Den eneste lille bekymringen var om barna ville trives med det.

TØMMERHYTTE PÅ GAUTEFALL: Juletreet henter familien selv i naturen rundt hytta. Det er en av de mange hyggelige tradisjonene de har skapt i forbindelse med julefeiringen på Gautefall.
TØMMERHYTTE PÅ GAUTEFALL: Juletreet henter familien selv i naturen rundt hytta. Det er en av de mange hyggelige tradisjonene de har skapt i forbindelse med julefeiringen på Gautefall. Foto: Helge Eek
Publisert Oppdatert

– Vi har pleid å være hele familien samlet på julaften, og nå skulle det bare være oss. Men vi syns det er kjempekoselig alle sammen. Her oppe på hytta blir vi roligere, og det smitter også over på barna, forteller Kine til Hytteliv.

– Hjemme vil man gjerne ha det så perfekt til jul, mens her lever vi hyttelivet og tar det med ro, legger Robert til.

Henter juletre i skogen

Dette blir familiens fjerde jul på hytta, og de har allerede skapt mange fine tradisjoner, som barn og voksne gleder seg til.

– Vi er mye på hytta i november og desember. Da baker vi julekaker og pynter litt etter litt. Når vi kommer opp i julehelgen, er alt klart, og vi kan senke skuldrene og kose oss, forklarer Kine.

Gautefall

 • Fylke: Telemark
 • Kommune: Drangedal
 • Høyeste temp. siste år: 28,7
 • Laveste temp. siste år: -14,4
 • Mest nedbør/døgn: 51,4 mm

En fast tradisjon er å hente juletre i skogen.

– Det første året planla vi nøye, og pakket sekken full med niste og varm drikke, sier Kine. Det endte med at de fant det perfekte juletreet fem meter fra hytteveggen, og det ble kos rundt bålpannen isteden.

Det er mange fine turløyper rundt hytta, og familien på fem er ofte ute på tur, vinter som sommer. Da er det stas for barna å pakke sin egen sekk med matboks og termos.

Les også: Inni denne hytta har eierne pusset opp i syv år

Fakta om hytta

 • Hyttetype: Tømmerhytte
 • Byggeår: 2008
 • Størrelse: 112/117 m²
 • Utvendig kledning: Tømmer
 • Tak: Torv
 • Rominndeling: Første etasje: Åpen gang, 2 soverom, bad, stue og kjøkken. Innvendig og utvendig bod. Andre etasje: Gang, loftstue og 2 soverom

Idyll og nissepek

Helgen før julaften reiser de opp og fyller fryseren og kjøleskapet med mat og drikke. De pynter juletreet, og har med seg alle julegavene. Når de da kommer igjen på lille julaften, er det bare å fyre i peisen.

– Det er veldig koselig å komme inn døra til en julepyntet hytte og glede seg som et lite barn igjen, smiler Kine.

Til og med nissen finner veien til hytta på Gautefall, og han er rampete så det holder.

Utenfor hytta har de lagd seg en koselig samlingsplass rundt bålpanna. Her tilbringer familien mye tid.
Utenfor hytta har de lagd seg en koselig samlingsplass rundt bålpanna. Her tilbringer familien mye tid. Foto: Helge Eek

– Vi voksne blir fortvilet, og barna syns det er gøy, når aske ligger utover gulvet når vi står opp på julaften. Barna setter frem julebrus og nissegrøt kvelden før, og den er alltid borte på morgenen. Nissen griser veldig, og vi må frem med vaskebøtten, forteller Kine.

Har du bjelker i taket er det fint å surre ledningen til lampene rundt en av dem, slik Kine har gjort.
Har du bjelker i taket er det fint å surre ledningen til lampene rundt en av dem, slik Kine har gjort. Foto: Helge Eek

Etter frokost koser barna seg med julestrømpene og brettspill, mens ribba står i ovnen. På nabohytta har de venner å leke med. Når julaften er over, går de julebukk rundt på de andre hyttene. Da vanker det julesanger og mer julegodt.

Les også: Store vindusflater kjennetegner denne arkitekttegnede hytta

Kine vil ikke henge opp så mye på de flotte tømmerveggene og liker at det er hvite flater på hytta. Litt rød pynt må til i jula.
Kine vil ikke henge opp så mye på de flotte tømmerveggene og liker at det er hvite flater på hytta. Litt rød pynt må til i jula. Foto: Helge Eek

Fiks ferdig

Kine og Robert har pusset opp så mye i eget hjem, at de ville ha en hytte de kunne flytte rett inn i. De hadde vært på mange visninger før de falt for hytta på Gautefall.

I starten var ikke Kine helt komfortabel med kjøkkeninnredningen. Hun syntes ikke moderne, høyglans innredning passet til tømmerhytta. Men hun ble fort vant til den. Og nå syns hun den er en superkul kontrast til den rustikke hytta.

Hun har i interiøret forsøkt å blande moderne elementer med det mer tradisjonelle. Og hun er opptatt av at det skal være en hytte for hele familien, som ikke bare er innredet med flotte ting som de voksne liker.

Her sover en liten gutt, som er glad i dyr, veldig godt. Den gamle skuvsenga fant Kine på Finn.
Her sover en liten gutt, som er glad i dyr, veldig godt. Den gamle skuvsenga fant Kine på Finn. Foto: Helge Eek

– Moren min er veldig dyktig på håndarbeid, så jeg har innredet med mange flotte veggtepper og duker som hun har vevd. Det er jo så koselig å finne sin egen, personlige stil, sier Kine.

Familien har noen små prosjekter igjen, men tar det helt med ro. Dører og lister skal males ferdig inne. Og til sommeren skal de legge nytt verandagulv. De har også lyst til å finne på noe morsomt i loftstua, men først må de gå litt i tenkeboksen.

Kine har pyntet opp med vevde tepper som moren har lagd, flere steder i hytta. De passer godt her syns hun.
Kine har pyntet opp med vevde tepper som moren har lagd, flere steder i hytta. De passer godt her syns hun. Foto: Helge Eek
Lite og koselig. På foreldresoverommet fikk Kine og Robert akkurat plass til en dobbeltseng. En fin kofte pynter opp på tømmerveggen.
Lite og koselig. På foreldresoverommet fikk Kine og Robert akkurat plass til en dobbeltseng. En fin kofte pynter opp på tømmerveggen. Foto: Helge Eek
Endelig. Nå er endelig kvelden her, og alle er veldig spente. Familien er blitt så glad i julefeiring på hytta at de ikke kan tenke seg noe annet.
Endelig. Nå er endelig kvelden her, og alle er veldig spente. Familien er blitt så glad i julefeiring på hytta at de ikke kan tenke seg noe annet. Foto: Helge Eek

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning