Norsk arkitektur:

To arkitektnaust i toppklasse

Slike naust er nyttige, små bygningsperler som forskjønner kystsstripen vår.

ELEGANSE I TREVERK: Selv om naustet tegnet av Haga Grov arkitekter er robust og tåler vær og vind, har det en egen letthet over seg.
ELEGANSE I TREVERK: Selv om naustet tegnet av Haga Grov arkitekter er robust og tåler vær og vind, har det en egen letthet over seg. Foto: FOTO: Arkitektene
Publisert Oppdatert

Det er ofte lagt ekstra arbeid i arkitekttegnete og historiske bygninger som ligger like ved sjøen, og der forskjønner de landskapet for oss alle. Tenk bare på de tradisjonsrike Hansa-bryggene i Bergen, jugendhusene i Ålesund og den fargeglade rekken av handelshus langs Nidelva i Trondheim.

Arkitekter tenker originalt

Nettopp slik er det også med disse to naustene signert arkitektkontoret Haga Grov i Stavanger. Dette kontoret med Hilde Haga og Rune Grov i spissen er for øvrig kjent for å ha tegnet gjestehus for Statoil på Solastranden, Nordisk Kunstnarsenter i Fjaler, sin egen, utrolige Stavanger-villa og denne tyve meter lange superhytta i Hardanger.

Sandnes og Måløy viser vei

Det første av disse to naustene ligger i Sandnes, det andre i Måløy, og begge oser av kvalitet og kreativitet.

EN LITEN PERLE TIL BÅTEN: Naustet har et buet tak tekket med torv. Taket understøttes av smekre søyler og naustet er laget slik at det blir lett for eierne å sette båten på vannet. Når alle materialer og former er nøye tilpasst hverandre som her blir resultatet utrolig vakkert. Dette er et båthus som varer, kanskje i generasjoner.
EN LITEN PERLE TIL BÅTEN: Naustet har et buet tak tekket med torv. Taket understøttes av smekre søyler og naustet er laget slik at det blir lett for eierne å sette båten på vannet. Når alle materialer og former er nøye tilpasst hverandre som her blir resultatet utrolig vakkert. Dette er et båthus som varer, kanskje i generasjoner. Foto: FOTO: Arkitektene
HARMONISK SAMPILL I INTERØRET: Både naustet og robåten er vakre og skinnede, nesten som klassiske møbler. Innvendig ser vi også hvordan bygningen er bygget opp av  smekre, men like vel solide trematerialer.
HARMONISK SAMPILL I INTERØRET: Både naustet og robåten er vakre og skinnede, nesten som klassiske møbler. Innvendig ser vi også hvordan bygningen er bygget opp av smekre, men like vel solide trematerialer. Foto: FOTO: Arkitektene
ET DISKRE HUS: Det meste av bygningen er lagt inn i bakken. På den ene langsiden har huset flere sitteplasser.
ET DISKRE HUS: Det meste av bygningen er lagt inn i bakken. På den ene langsiden har huset flere sitteplasser. Foto: FOTO: Arkitektene
FORSVINNER I FJÆRA: Fra siden går naustet av gråstein og treverk nesten i ett med landskapet.
FORSVINNER I FJÆRA: Fra siden går naustet av gråstein og treverk nesten i ett med landskapet. Foto: FOTO: Arkitektene
ET HUS I SOMMERIDYLL: Slik arkitektur er noe som de fleste setter pris på.
ET HUS I SOMMERIDYLL: Slik arkitektur er noe som de fleste setter pris på. Foto: FOTO: Arkitektene
Situasjonsplan
Situasjonsplan Foto: TEGNING: Arkitekten

Naust nr. 1. Buet bygning

- Dette solide, men like vel elegante naustet med buet tak har en noe mer påkostet materialbruk og detaljrikdom enn det som er vanlig i slike små sidebygninger, sies det i omtalen av dette prosjektet i boken Hytter og Miljø fra Kommuneforlaget.

Fasaden mot den bitende nordvesten er utført i naturstein og det hvelvete taket av lerk limtredragere er tekket med godt lag beskyttende naturtorv.

Bygningen fra 2002 er ellers bygd inn i bakken, og den har et svakt fall ut mot vannet. Denne løsningen minner litt om en båtslipp hvor båten trekkes opp fra vannet og forvares trygt på land under tak, heter det i denne fagboken også.

Det hevdes samme sted at husets minimalistiske stilutrykk og enkle konstruksjon sparer ressurser og miljøet, samt eierne for utgifter.

Naust nr.2. Glass mot gråstein

Denne sjøboden, eller naustboden som arkitekt Rune Grov kaller den ble bygget på den nakne, værutsatte odden i Måløy i 2005. Oppdraget var å lage en sjøbod, eller et skap på 3 kvadratmeter for fiske, båt og sjøutstyr - i en såkalt sjøhusstil som passet til omgivelsene. Løsningen er en velproporsjonert liten bygning med skrå gråsteinvegger og et flatt glasstak. Dørene av furu kjerneved er behandlet med en gyllen tjærebeis.

- Innvendig malte vi treveggene hvite. Dette er en farge som har en letthet og tar vare på dagslyset som faller inn gjennom glasstaket. I tillegg gir hvitt en fin kontrast, en bakgrunn som gjør det enkelt for eierne å orientere seg i hva som finnes på knagger og vegger omkring i boden, sier Grov til Hytteliv.no

På denne tomten er det også tegnet inn og godkjent flere sjøboder av samme, moderne type. De kan eventuelt settes i rekke eller mot hverandre.

Se mer:

GLASSET TOPPER HUSET: Sjøboden på 3 kvadratmeter eller utstyrsskapet ved sjøen er også tegnet av Haga Grov arkitekter. Legg merke til det store glasstaket som slipper dagslyset til overalt inne i det lille steinhuset.
GLASSET TOPPER HUSET: Sjøboden på 3 kvadratmeter eller utstyrsskapet ved sjøen er også tegnet av Haga Grov arkitekter. Legg merke til det store glasstaket som slipper dagslyset til overalt inne i det lille steinhuset. Foto: FOTO: Arkitektene
HUS UNDER BYGGING: Wow! Her ser du hvordan den gedigne glassplaten ble forsiktig heist på plass på de massive steinmurene.
HUS UNDER BYGGING: Wow! Her ser du hvordan den gedigne glassplaten ble forsiktig heist på plass på de massive steinmurene. Foto: FOTO: Arkitektene
ÅPENT HUS: Her er begge de store dørene av furu kjerneved slått opp samtidig. Da blir det ekstra lett å finne det som man leter etter inne i dette naustskapet eller boden ved vannet.
ÅPENT HUS: Her er begge de store dørene av furu kjerneved slått opp samtidig. Da blir det ekstra lett å finne det som man leter etter inne i dette naustskapet eller boden ved vannet. Foto: FOTO: Arkitekten
GROVT MOT GLASS: Den spesielle materialkombinasjonen, tre og stein mot glass, samt den minimalistiske formen på bygningen gir naustet et sterkt stiluttrykk.
GROVT MOT GLASS: Den spesielle materialkombinasjonen, tre og stein mot glass, samt den minimalistiske formen på bygningen gir naustet et sterkt stiluttrykk. Foto: FOTO: Arkitektene

Derfor blir tujaen din stygg

Nå kommer de kule mini-hyttene

Arkitekt drømmehytte ved Oslo-fjorden

Hytte-porno tenner internett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning