Unngå mugg, sopp og fuktig luft på hytta

Slik unngår du vond lukt på hytta

Tipsene til ventilasjon, som holder hytta tørr og fri fra mugg og sopp.

LUFTERIST: Luften må bevege seg mellom rommene. Da er det et enkelt tiltak å montere en lufterist nederst på alle dørene.
LUFTERIST: Luften må bevege seg mellom rommene. Da er det et enkelt tiltak å montere en lufterist nederst på alle dørene.
Publisert Oppdatert

En solid dose dårlig soveromsluft når du står opp, med innslag av gårsdagens middags­laging på vei gjennom stuen, for så å toppe det hele med et dårlig ventilert toalettrom. Det er ingen god start på dagen.

Oppdager du i tillegg mugg eller sopp i kroken bak kleskommoden på soverommet, er det ingen vei utenom.

Her må det ventilasjon til.

Styrt ventilasjon

Ventilasjon er luftfornyelse. En utett, gammel hytte har gjerne rikelig med ventilasjon, men den er helt uten styring. Der er det plasseringen av lekkasjene som styrer hvor luften kommer inn og hvor den forsvinner ut.

I den andre enden er en moderne hytte med det som kalles balansert ventilasjon. Der er det full styring av luften som trekkes inn og den som forsvinner ut.

Stor forskjell

Det går et klart skille mellom gamle, tradisjonelle og moderne, fukttette konstruksjoner når det gjelder behov for ventilasjon. En tradisjonell hytte er ofte trekkfull, men også godt ventilert, og treverket håndterer fukt ved å absorbere og gi det fra seg.

Er konstruksjonen fukt-tett, er du avhengig av ventilasjon. Ikke bare av komforthensyn, men også for å unngå muggdannelser. Jo tettere den er, desto viktigere er det.

 

BALANSERT VENTILASJON: En moderne hytte vil ha det som kalles balansert ventilasjon. Det er full styring av luften som trekkes inn og den som forsvinner ut.
BALANSERT VENTILASJON: En moderne hytte vil ha det som kalles balansert ventilasjon. Det er full styring av luften som trekkes inn og den som forsvinner ut. Foto: Espen Grønli

Luften riktig vei

Det ideelle er å ha best mulig styring på utskiftingen av luften med minst mulig varmetap. Sintef Byggforsk bruker begrepene rene og forurensede rom. Oppholdsrom, og særlig soverom, er rene rom som har behov for frisk luft. Kjøkken, toalett og bad er rom der luften blir mest forurenset.

Prinsippet er å føre luften fra rene til forurensede rom. Da blir den samme luftmengden brukt til ventilasjonsformål flere ganger. Dessuten hindrer du at lukt fra forurensede rom brer seg i hele hytta. Dette prinsippet finnes allerede i mange eldre hytter.

Har hytta strøm og du monterer avtrekksvifte på kjøkken og bad, er dette ganske ukomplisert. Da vil luften trekkes fra de rene rommene til de forurensede, forutsatt at luften slipper inn i hytta på de rette stedene og kan strømme fritt mellom rommene.

 

Under gulvet

BRUK NATURKREFTENE: Her blåses luften inn i den enden av hytta som vender mot været. Ligger soverommene i denne enden, er det perfekt. Fra soverommene går luften gjennom rister nederst på dørene og opp i høyt plasserte luker eller avtrekk på motsatt side av hytta. Da er det ideelt å plassere kjøkkenet i den enden. Likeledes blåser luften inn i entreen, ned gjennom døren på badet og opp i avtrekket inne på badet. Jo mer luften krysser de ulike rommene, både i høyde og bredde, desto bedre er det.
BRUK NATURKREFTENE: Her blåses luften inn i den enden av hytta som vender mot været. Ligger soverommene i denne enden, er det perfekt. Fra soverommene går luften gjennom rister nederst på dørene og opp i høyt plasserte luker eller avtrekk på motsatt side av hytta. Da er det ideelt å plassere kjøkkenet i den enden. Likeledes blåser luften inn i entreen, ned gjennom døren på badet og opp i avtrekket inne på badet. Jo mer luften krysser de ulike rommene, både i høyde og bredde, desto bedre er det. Foto: Øivind Lie

Har hytta kjeller, er det spesielt viktig at ventilasjonen fungerer, ellers oppstår det fukt med påfølgende mugg, råte og annen elendighet. I tillegg til at det er rikelig med ventiler i selve grunnmuren, kan et rør som går fra kjelleren og helt opp over tak gi skikkelig fart på luftingen.

Luftekanal og vifte

Det finnes også muligheter for å hjelpe litt på effekten i en strømløs hytte. En lang luftekanal som ender over taket skaper ekstra drag, akkurat som en pipe. Setter du det som kalles en vindvifte på toppen, skaper det enda bedre effekt.

MUGG: Slik kan veggen se ut hvis det ikke er nok ventilering i hus eller hytte.
MUGG: Slik kan veggen se ut hvis det ikke er nok ventilering i hus eller hytte.
FUKTIG KJELLER: Et rør som går fra kjelleren og helt opp over tak kan du kombinere med lufteventiler i grunnmuren. Det gir skikkelig fart på luftingen. Et alternativ for deg med et moderne ildsted med tette dører, er å hente friskluften til ildstedet gjennom et rør som går ned til kjelleren. Da blir det ekstra god ventilasjon når du fyrer, samtidig som pipa fungerer som luftekanal når ildstedet ikke er i bruk.
FUKTIG KJELLER: Et rør som går fra kjelleren og helt opp over tak kan du kombinere med lufteventiler i grunnmuren. Det gir skikkelig fart på luftingen. Et alternativ for deg med et moderne ildsted med tette dører, er å hente friskluften til ildstedet gjennom et rør som går ned til kjelleren. Da blir det ekstra god ventilasjon når du fyrer, samtidig som pipa fungerer som luftekanal når ildstedet ikke er i bruk. Foto: Øivind Lie

Det har også dukket opp vifter drevet av solceller i hyttebutikkene. De mest avanserte har et stort solcellepanel som gir både ventilasjon, strøm og litt varme. De enkleste består av en ferdig ventil med vifte og et lite solcellepanel som kun driver viften. Du kan også kjøpe strømgjerrige kjøkkenvifter og ventilasjonsvifter som går på 12 volt, om du har et slikt anlegg på hytta.

Flytt varmen

Det blir gjerne bråvarmt der du har ildstedet, spesielt oppe under taket, mens det er iskaldt i de andre rommene. Da kan du flytte på varmen.

Varmedrevet vifte

SMARTE PRODUKTER: Fra øverst til venstre: Solcelleanlegg og solventilator i en og samme løsning. Pakkeløsning med alt du trenger for å få strøm og frisk luft på hytta. Fra 
kr 8990, Hyttetorget. Strømgjerrig og enkel avtrekksvifte som passer under de fleste kjøkkenoverskap på hytta. Viften suger 150 kubikkmeter pr. time. Kr 2240, hyttelivsenteret.no. Minivent er en solcelledrevet ventilator som gir god vedlikeholdsventilasjon. Viften drives av solenergi, og er lett å installere. Kr 590, hyttelivsenteret.no. Rørvifte for innbygging i lufterøret som går opp fra biodoen. For til- eller fraluft. Tåler kontinuerlig drift. Fra kr 149, Biltema. Komplett veggventil med utvendig kappe i aluzink-belagt stål. Kr 244, flexitbutikken.no
SMARTE PRODUKTER: Fra øverst til venstre: Solcelleanlegg og solventilator i en og samme løsning. Pakkeløsning med alt du trenger for å få strøm og frisk luft på hytta. Fra kr 8990, Hyttetorget. Strømgjerrig og enkel avtrekksvifte som passer under de fleste kjøkkenoverskap på hytta. Viften suger 150 kubikkmeter pr. time. Kr 2240, hyttelivsenteret.no. Minivent er en solcelledrevet ventilator som gir god vedlikeholdsventilasjon. Viften drives av solenergi, og er lett å installere. Kr 590, hyttelivsenteret.no. Rørvifte for innbygging i lufterøret som går opp fra biodoen. For til- eller fraluft. Tåler kontinuerlig drift. Fra kr 149, Biltema. Komplett veggventil med utvendig kappe i aluzink-belagt stål. Kr 244, flexitbutikken.no
SMARTE PRODUKTER: Fra øverst: Lufterist i krom, kan åpnes og stenges. Kr 510, bergersen.no. Ventiler i hyttestil, utvendig sjalusiventil med kobberbeslag og innvendig klaffventil, 
begge laget i treverk. Kr 220/198, Hyttetorget. Til strømløse hytter, en vindvifte kan monteres på lufterøret fra toalettet, og du kan sette en over kjøkkenet for å få bedre avtrekk der. Den suger inntil 300 kubikkmeter pr. time. Fra kr 1190, diverse hyttebutikker.
SMARTE PRODUKTER: Fra øverst: Lufterist i krom, kan åpnes og stenges. Kr 510, bergersen.no. Ventiler i hyttestil, utvendig sjalusiventil med kobberbeslag og innvendig klaffventil, begge laget i treverk. Kr 220/198, Hyttetorget. Til strømløse hytter, en vindvifte kan monteres på lufterøret fra toalettet, og du kan sette en over kjøkkenet for å få bedre avtrekk der. Den suger inntil 300 kubikkmeter pr. time. Fra kr 1190, diverse hyttebutikker.

En varmedrevet vifte kan plasseres på ovnen. Den drives av varmen fra ovnen og flytter en del av den varme luften ut i rommet. Et mer avansert grep er å montere en elektrisk varme­flytter mellom varme og kalde rom.

Enkle tiltak

- Monter ventilasjonsrister nederst på alle dørene, slik at luften strømmer fritt mellom rommene.

- La innvendige dører stå åpne når hytta ikke er i bruk.

- Står spjeldet åpent, gir dette ekstra ventilasjon.

- Når hytta står tom, kan du varme opp kun ett rom. Der stabler du madrasser, henger sengetøy, og lagrer det som ikke tåler frost.

- Når du ankommer en kald hytte, fyr med ved og luft godt for å bli kvitt fuktigheten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen