Innredning på lite bad

Slik innreder du et lite bad

Se interiørdesignerens tips.

GODT TIPS: Skuffer er mer plasseffektivt og praktisk enn skap på et lite bad.
GODT TIPS: Skuffer er mer plasseffektivt og praktisk enn skap på et lite bad. Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Et bad kan være alt fra de enkleste nisjer med et vaskevannsfat til romslige bad med alle tenkelige fasiliteter. I små leiligheter og på hytta er det gjerne mindre bad, der det kreves smarte løsninger for å utnytte plassen.

SE MANGE INSPIRERENDE BILDER I SLUTTEN AV SAKEN.

God planlegging

Før badet innredes er det viktig å planlegge godt. Plassen i badet er ofte begrenset, så tenk igjennom hvilke behov du har. Særlig er det smart å tenke godt gjennom behovet for oppbevaring. Er rommet stort og kvadratisk, kan det bli unødig mye gulvplass, siden de fleste elementene plasseres langs veggene. Ha dette i tankene når du planlegger badet; det er ikke størrelsen som avgjør hvor praktisk det blir.

- På små bad er løsningene for oppbevaring viktig. Det er mer praktisk med skuffer enn skap under en servant, de fleste skuffene i innredninger på markedet har nå utsparring til avløp og rør slik at de likevel rommer en del, sier Hyttelivs interiørdesigner Siv Brenne. tenk også gjennom stilen du vil ha, fortsetter hun. På hytta ønsker de fleste et uformelt preg. På badet kan da kommoder benyttes som vaskemøbel, enten du har servant eller vaskevannsfat. Speilet kan kjøpes i møbelbutikker slik at ikke alt passer helt sammen. En stram stil kan mykes opp med uformelt tilbehør og omvendt.

På hytta bruker vi mye tre, og tre som materiale har mange muligheter, men kan kreve mye vedlikehold. - Sjekk med fagfolk, råder Brenne.

- Rådfør deg også med fagfolk og sjekk forskriftene før du går i gang med renovering eller enkel oppussing av badet. Sjekk særlig hva du har lov til å gjøre selv og hva som må gjøres av godkjente fagfolk. Vann på avveie er en dyr affære, så følg forskrifter og regler, sier hun.

Smarte tips for innredning av bad:

  • Plasser gjerne doen slik at det ikke er det første man ser innenfor døren. 
  • Et dusjkabinett er et sikrere og mer lukket system med tanke på eventuelle vannlekkasjer enn en fliselagt dusjnisje med dør eller forheng. Men kabinettet er noe mer tungvint å rengjøre på grunn av dørskinner med mer, og det kan være vrient å komme til på baksiden.
  • Det finnes mange gode alternativer til fliser. Flere produsenter har plater med et membransjikt, med klikkløsning og utseende som flis, betong og lignende. Til gulvet finnes det tilsvarende løsninger.
  • Speil forstørrer – i små rom kan det gjøre underverker. Speil rett imot døren når du kommer inn gir rommet en fin effekt.
  • Maling kan gjøre underverker. De fleste flater kan males bare du bruker riktig maling og gjør godt forarbeid. Kanskje er det bare dette som skal til for å gjøre badet nytt.
  • Planlegg godt nok lys. Med en dimmer kan du justere lysstyrken.

Ekspertens eksempler

Under viser vi interiørekspertens ideer til foreskjellige løsninger.

I den første tegningen har det samme rommet fått to helt forskjellige uttrykk. Av rommets bredde på 200 cm er det satt av 80 cm til et klosett, de resterende 120 cm kan da benyttes til innredning.

De to plantegningene under, viser to ulike planløsninger til et lite bad på 130 x 200 cm.

 

FORSKJELLIG UTTRYKK: 
Tegning til venstre: Fliser i brystningshøyde med rektangulære fliser lagt i forkant gir et klassisk uttrykk. Den malte veggen over kan enkelt få nye farger dersom du ønsker det. Skuffer i innredningen gir plass til mye oppbevaring. En innredning av tre kan du forholdsvis enkelt male. Du kan eventuelt benytte en gammel kommode dersom det er plass til røropplegget og avløp, hør med rørleggeren. En nostalgisk lampe på veggen over speilet og åpne hyller over klosettet gir rommet et personlige preg. Denne løsningen gir mange muligheter for å endre uttrykk med farge, type speil og småsaker som står fremme på hyllen.
Tegning til  høyre: Rustikk malt panel med vegghengt klosett og en innredning med åpne hyller gir et strammere preg i rommet. Speilskapene, som har dybde på mellom 20 og 25 cm, kan bygges inn i veggen hvis du planlegger for det. De gir rikelig med oppbevaring av toalettsaker og andre småsaker. Store speilflater gir alltid en fin romopplevelse, så det kan være lurt å dekke hele rommets bredde med speilskap om det går. Påse at belysningen ikke er i veien for dørene som skal kunne åpnes. De panelte veggene kan males om dersom du ønsker en annen fargeopplevelse.
FORSKJELLIG UTTRYKK: Tegning til venstre: Fliser i brystningshøyde med rektangulære fliser lagt i forkant gir et klassisk uttrykk. Den malte veggen over kan enkelt få nye farger dersom du ønsker det. Skuffer i innredningen gir plass til mye oppbevaring. En innredning av tre kan du forholdsvis enkelt male. Du kan eventuelt benytte en gammel kommode dersom det er plass til røropplegget og avløp, hør med rørleggeren. En nostalgisk lampe på veggen over speilet og åpne hyller over klosettet gir rommet et personlige preg. Denne løsningen gir mange muligheter for å endre uttrykk med farge, type speil og småsaker som står fremme på hyllen. Tegning til  høyre: Rustikk malt panel med vegghengt klosett og en innredning med åpne hyller gir et strammere preg i rommet. Speilskapene, som har dybde på mellom 20 og 25 cm, kan bygges inn i veggen hvis du planlegger for det. De gir rikelig med oppbevaring av toalettsaker og andre småsaker. Store speilflater gir alltid en fin romopplevelse, så det kan være lurt å dekke hele rommets bredde med speilskap om det går. Påse at belysningen ikke er i veien for dørene som skal kunne åpnes. De panelte veggene kan males om dersom du ønsker en annen fargeopplevelse. Foto: Tegning: Siv Brenne
TO ULIKE PLANLØSINGER TIL LIKE BAD PÅ 130 x 200 cm: 
Tegning til venstre: Innredningen er plassert rett frem når man ankommer rommet. Med speilet over er dette alltid en god måte å løse rommet på. Klosettet bør plasseres i et hjørne eller annet sted litt vekk fra døren/adkomsten. Her er det prioritert en virkelig stor dusj, og det er tegnet inn skyvedører slik at vannsøl unngås på selve møbelet. Knagger eller annet til å henge håndklær på er alltid lurt å ha i nærheten av dusjinngangen.
Tegning til høyre: Dette rommet har fått en innredning på 50–60 cm bredde og en stor dusj. Noe av dusjens areal kan settes av til et høyskap til oppbevaring av vaskesaker/langkost dersom det er behov for det.
TO ULIKE PLANLØSINGER TIL LIKE BAD PÅ 130 x 200 cm: Tegning til venstre: Innredningen er plassert rett frem når man ankommer rommet. Med speilet over er dette alltid en god måte å løse rommet på. Klosettet bør plasseres i et hjørne eller annet sted litt vekk fra døren/adkomsten. Her er det prioritert en virkelig stor dusj, og det er tegnet inn skyvedører slik at vannsøl unngås på selve møbelet. Knagger eller annet til å henge håndklær på er alltid lurt å ha i nærheten av dusjinngangen. Tegning til høyre: Dette rommet har fått en innredning på 50–60 cm bredde og en stor dusj. Noe av dusjens areal kan settes av til et høyskap til oppbevaring av vaskesaker/langkost dersom det er behov for det. Foto: Tegning: Siv Brenne
TOALETT: Ikke la toalettet være det første du ser når du kommer inn på badet, men la den stå inntil veggen, bak et møbel. Skuffer er mer plasseffektivt og praktisk enn skap.
TOALETT: Ikke la toalettet være det første du ser når du kommer inn på badet, men la den stå inntil veggen, bak et møbel. Skuffer er mer plasseffektivt og praktisk enn skap. Foto: Sveinung Bråthen
MIKS: Husk å velge godt med lys på badet. Det bør være både taklampe og eget lys ved speilet. Kombinasjonen av treverk og flis gir et tøft uttrykk. Velger du åpne hyller kan søte kurver med håndklær være fin dekor.
MIKS: Husk å velge godt med lys på badet. Det bør være både taklampe og eget lys ved speilet. Kombinasjonen av treverk og flis gir et tøft uttrykk. Velger du åpne hyller kan søte kurver med håndklær være fin dekor.
VINDU: Har du mulighet til å ha vindu på badet slipper det inn mye naturlig lys. La det være en forlengelse av servanten, den kan brukes til oppbevaring av kremer og andre toalettartikler.
VINDU: Har du mulighet til å ha vindu på badet slipper det inn mye naturlig lys. La det være en forlengelse av servanten, den kan brukes til oppbevaring av kremer og andre toalettartikler. Foto: Per Erik Jæger
PLASSEFFEKTIV: Smögen baderomsserie er plasseffektiv og har gode mål. Her er det mange kombinasjonsmuligheter. Ellos.no
PLASSEFFEKTIV: Smögen baderomsserie er plasseffektiv og har gode mål. Her er det mange kombinasjonsmuligheter. Ellos.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning