Landlig interiør på hytta

Slik får du landlig interiør på hytta

Liker du den landlige og frodige stilen? Se hvordan får det sånn på hytta.

INSPIRERT AV NATUREN: Både materialene, fargene og tilbehøret på denne hytta er inspirert av naturen. Fargepaletten består av duse, nøytrale toner av grått, beige, svart og brunt.
INSPIRERT AV NATUREN: Både materialene, fargene og tilbehøret på denne hytta er inspirert av naturen. Fargepaletten består av duse, nøytrale toner av grått, beige, svart og brunt. Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Mange tusen nordmenn bruker sommeren på å nyte late, avslappende dager på hytta. Men for mange brukes også feriene til å planlegge eller utføre oppussing og fornyelse av interiøret. Naturen er en stor inspirasjonskilde for flere og den landlige stilen er ofte populær. På denne hytta i Trysil har hytteeierne pusset opp i en landlig og frodig stil, men med et snev av minimalisme på enkelte detaljer. Den artige miksen skaper et personlig preg, og elementer fra naturen gir varme til interiøret. Denne hytta ligger riktignok på fjellet, men en landlig stil passer både i skogen og ved sjøen. Interiørdesignerne Siv Brenne og Signe Schineller gir sine tips til hvordan du selv kan få denne stilen på hytta.

1. Fargepaletten

Velg en fargepalett kun i naturens nøytrale farger. På denne hytta er det valgt røffe og uformelle toner  i brunt, beige og grått. 

- Sammen  blir disse fargene aldri feil, forklarer Siv Brenne. Jo flere nyanser jo bedre. Variasjon i fargedybde, fargetoner  fra lyst til mørkt og variasjon mellom malt og beiset skaper den rette stemningen.

Signe Schineller påpeker at de har beiset veggene mørke, noe som gir en lun og god atmosfære i hytta. Det kan være et godt tips til dem son har trehvitt panel i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NATURLIGE FARGER: Det er konsekvent benyttet en fargepalett i naturens nøytrale farger. Tømmerveggene er beiset i Sjøsand, Jotun interiørbeis og fargen på køyesengen er Jotun Supreme Finish Elegant. Taket er malt i fargen Kritthvit. Disse fargene går også igjen i stuen og resten av hytta. De mørke veggene gir en lun stemning.
NATURLIGE FARGER: Det er konsekvent benyttet en fargepalett i naturens nøytrale farger. Tømmerveggene er beiset i Sjøsand, Jotun interiørbeis og fargen på køyesengen er Jotun Supreme Finish Elegant. Taket er malt i fargen Kritthvit. Disse fargene går også igjen i stuen og resten av hytta. De mørke veggene gir en lun stemning. Foto: Sveinung Bråthen

2. Materialbruken

Interiøret har en spennende miks av materialer, men med naturen som utgangspunkt.

Alle elementer i hytta er i  tre, som er malt eller beiset. Møblene er kledd i skinn, ull eller er av tre og tilbehøret består av saueskinn, kurv og lin. Som en kontrast til de myke materialene er det benyttet stein og betong på badegulvet og peisen.

- Alt dette er gode og varige materialer som får en fin og naturlig slitt patina over tid, og som tåler å bli brukt, forklarer Brenne. For å få til denne stilen er det viktig med stor variasjon i materialene, på den måten vil uttrykket bli levende og uformelt. Betongen som er benyttet på peisen strammer opp interiøret litt, det samme gjør det svarte kjøkkenet og de røffe store flisene som er lagt mellom over- og underskap.

- Det er naturen som er i fokus her med gjennomgående bruk av treverk, ull og skinn og med innslag av betong, sier Schineller. Tre, skinn og lin skaper en varm atmosfære, mens den stramme betongen gir et snev av minimalisme. Det er kontrastene som gjør interiøret så spennende, og prøv derfor å mikse myke og harde flater, og det frodige mot det stramme. Et godt eksempel er de blomstrete gardinene som gir et veldig landlig uttrykk. Satt sammen med de stramme veggene i betong blir det ikke for feminint.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MIKS AV MATERIALER: Det er den modige miksen av materialer som gjør interiøret så spennende. Grovt treverk, røff betong og myke tekstiler er dandert side ved side. Blomstrete gardiner med country preg dempes av den ru veggen i bakgrunnen. Veggen mellom kjøkkenbenken og overskapene er flislagt med store, robuste utendørsfliser kjøpt på Magflis. Et fint tips til en moderne og røff interiørstil. Det nye gulvet er designet av Halvor Bakke for Gulvdeal, i en serie som heter Nordic Old Farm i mørk drivved
MIKS AV MATERIALER: Det er den modige miksen av materialer som gjør interiøret så spennende. Grovt treverk, røff betong og myke tekstiler er dandert side ved side. Blomstrete gardiner med country preg dempes av den ru veggen i bakgrunnen. Veggen mellom kjøkkenbenken og overskapene er flislagt med store, robuste utendørsfliser kjøpt på Magflis. Et fint tips til en moderne og røff interiørstil. Det nye gulvet er designet av Halvor Bakke for Gulvdeal, i en serie som heter Nordic Old Farm i mørk drivved Foto: Sveinung Bråthen
STRAM PEIS: En gammel rød tegelsteinspeis er gjort om til et stilrent, moderne ildsted.
Det ble bygget på peisen med lettbetongblokker. Peisen ble deretter slemmet og malt med spesialmalingen pure & original.
STRAM PEIS: En gammel rød tegelsteinspeis er gjort om til et stilrent, moderne ildsted. Det ble bygget på peisen med lettbetongblokker. Peisen ble deretter slemmet og malt med spesialmalingen pure & original. Foto: Sveinung Bråthen

Belysningen

- Her er det ingen skjemmende belysning i form av lysrør eller store lyskilder som gir et jevnt flatt lys, sier Brenne. Det er derimot benyttet vegglamper og bordlamper som gir en hyggelig  belysning i lesesoner og andre soner der man ønsker en dempet, men god belysning. En prismekrone er et hyggelig og litt uventet innslag, og den sprer et nostalgisk skinn ut i rommet. Det er flust med levende lys og  peisflammer. Belysning er et viktig element å huske på når man ønsker å få til denne stilen.

- Det er nok ikke så vanlig med lysekrone på en hytte, men disse hytteeierne har tatt noen modige valg som fungerer utrolig godt, legger Schineller til. Det feminine mot det maskuline gir et helhetlig og spennende interiør. For å få denne stilen må man tørre å våge og mikse litt, råder interiørdesigneren.

Tilbehøret

Det er benyttet tilbehør i en frodig og nostalgisk stil.

- Overflod er et stikkord sier Brenne. Jo mer tilbehør, jo mer uformelt blir det. Ønsker du et litt strammere uttrykk kan du minske tilbehøret i antall og velge et mer maskulint preg på det. Levende lys i stort monn, arvegods og ekthet er viktige stikkord. For et best mulig resultat er det viktig med noen genuine, ekte elementer, og ikke bare liksom-gamle ting. Gamle ski, kart, porselen og lignende skaper et autentisk uttrykk, råder hun.

Schineller synes det er koselig med ting. - Noen områder er fylt opp med ting mens andre områder er strammere. Personlige gjenstander vil gi et innholdsrikt uttrykk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LUN HULE: Kjøkkenet er svart og møblene er grå, likevel føles ikke kjøkkenet mørkt, men derimot intimt og koselig. Vegglamper, bordlamper og levende lys gir en intim stemning. Spisebordet er kjøpt på salg i Sandefjord, men saget til i ny høyde og malt av hytteeierne. Spisestolene er fra Home and Cottage. Fargen på bordet og stolene er Jotun Supreme Finish, Elegant. Tømmerveggene er beiset i Sjøsand, Jotun interiørbeis. Taket er malt i fargen Kritthvit.
LUN HULE: Kjøkkenet er svart og møblene er grå, likevel føles ikke kjøkkenet mørkt, men derimot intimt og koselig. Vegglamper, bordlamper og levende lys gir en intim stemning. Spisebordet er kjøpt på salg i Sandefjord, men saget til i ny høyde og malt av hytteeierne. Spisestolene er fra Home and Cottage. Fargen på bordet og stolene er Jotun Supreme Finish, Elegant. Tømmerveggene er beiset i Sjøsand, Jotun interiørbeis. Taket er malt i fargen Kritthvit.

Funksjon

Stilen preges av at rommene og gjenstandene fyller mange funksjoner.

- Det er overflod av gjenstander, men alle har de en oppgave, forklarer Brenne. Det er mange sitteplasser rundt sofa- og spisebord, det er sengeplasser bygget i nisjer og hyggelige køyesenger. Det er flust med stoler til å slå seg ned i, stoler til å legge fra seg tøy på, små kommoder og skap til oppbevaring, ramser hun opp. På kjøkkenet står kjøkkenredskapene som brukes ofte fremme i krukker, det kan være åpne hyller til oppbevaring av kopper og kar. I gangen kan det være knagger til yttertøy og ryggsekker.

STUEN: I stuen er det også en tydelig miks av det maskuline og det feminine. Det er overflod av gjenstander, men alt har sin rolle og funksjon. Sofaen er fra Ikea, salongbordet og vegglampene fra Home & Cottage og lenestolen er fra Living.
STUEN: I stuen er det også en tydelig miks av det maskuline og det feminine. Det er overflod av gjenstander, men alt har sin rolle og funksjon. Sofaen er fra Ikea, salongbordet og vegglampene fra Home & Cottage og lenestolen er fra Living. Foto: Sveinung Bråthen
BAD: Badet har en mønstrete gardin, stram servant og grov benkeplate. På badet har eierne lagt nye gulvfliser og satt inn ny baderomsinnredning. Den lille vasken heter Bergamo og er fra Korsbakken. Den fås hos de fleste VVS-forhandlerne.
BAD: Badet har en mønstrete gardin, stram servant og grov benkeplate. På badet har eierne lagt nye gulvfliser og satt inn ny baderomsinnredning. Den lille vasken heter Bergamo og er fra Korsbakken. Den fås hos de fleste VVS-forhandlerne. Foto: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning