Gjennomtenkte løsninger

Skaperkraft med miljøgevinst

Hytta skulle bli så gjennomtenkt og miljøvennlig som mulig.

TO MODULER - EN HYTTE: Konstruksjonen består av to bygningskropper hektet på hverandre. Utvendig er hytta kledd med stående tømmermannspanel beiset i fargen Høstglød fra Jotun, med mosegrønt listverk. Taket er lagt med mosegrå stålplater.
TO MODULER - EN HYTTE: Konstruksjonen består av to bygningskropper hektet på hverandre. Utvendig er hytta kledd med stående tømmermannspanel beiset i fargen Høstglød fra Jotun, med mosegrønt listverk. Taket er lagt med mosegrå stålplater. Foto: PER ERIK JÆGER
Publisert Oppdatert
NATURLIG TØRKEPLASS. Det er de små detaljene som teller, som det enkle tørkearrangementet over peisovnen. Tørking av tøy er ofte et problem vinterstid, men snora og klesklypene har reddet mang en skitur, sier Harald.
NATURLIG TØRKEPLASS. Det er de små detaljene som teller, som det enkle tørkearrangementet over peisovnen. Tørking av tøy er ofte et problem vinterstid, men snora og klesklypene har reddet mang en skitur, sier Harald. Foto: Per Erik Jæger
GJENNOMTENKT: Det ble akkurat plass til matskap og en liten mikrobølgeovn i hulrommet mellom kjøkkenveggen og trappen opp til hemsen.
GJENNOMTENKT: Det ble akkurat plass til matskap og en liten mikrobølgeovn i hulrommet mellom kjøkkenveggen og trappen opp til hemsen. Foto: Per Erik Jæger
BYGGET PÅ STEDET. Hytta har et lite, men høyeffektivt kjøkken, som inneholder alt man kan begjære av teknisk komfort; oppvaskmaskin med vann fra tank i kjelleren, pumpet opp til en gassvarmer, kjøleskap, mikrobølgeovn, komfyr med stekeovn og avtrekksvifte. Innredningen er bygget på stedet av Harald. Skap- og skuffefronter er malt i Rørosrødt med fin sjablondekor.
BYGGET PÅ STEDET. Hytta har et lite, men høyeffektivt kjøkken, som inneholder alt man kan begjære av teknisk komfort; oppvaskmaskin med vann fra tank i kjelleren, pumpet opp til en gassvarmer, kjøleskap, mikrobølgeovn, komfyr med stekeovn og avtrekksvifte. Innredningen er bygget på stedet av Harald. Skap- og skuffefronter er malt i Rørosrødt med fin sjablondekor. Foto: PER ERIK JÆGER
SINNRIKE LØSNINGER: Enkelte av rommene kan deles av med forheng i seilduk. Slik lukker vi varmen inne i enkelte rom, eller skjermer for varmen om natten. Er hytta ekstra kald når vi kommer opp er det mer effektivt å kunne varme opp ett og ett rom av gangen, sier paret. Her ser vi fra stua inn til den større hyttekroppen hvor takhøyden gir plass til en innholdsrik hems.
SINNRIKE LØSNINGER: Enkelte av rommene kan deles av med forheng i seilduk. Slik lukker vi varmen inne i enkelte rom, eller skjermer for varmen om natten. Er hytta ekstra kald når vi kommer opp er det mer effektivt å kunne varme opp ett og ett rom av gangen, sier paret. Her ser vi fra stua inn til den større hyttekroppen hvor takhøyden gir plass til en innholdsrik hems. Foto: PER ERIK JÆGER

Den robuste hytta ligger ved bredden av et lite fjellvann, på Teinvassåsen, 950 m.o.h i Hedalen i Sør-Aurdal kommune. Den er enkel og tradisjonell i formen, kledd med mønjerød, stående tømmermannspanel og mosegrønt listverk.

Gjennomtenkt utnyttelse

Det er ingenting ved første øyekast som tyder på at dette er en hytte med det meste av tekniske løsninger. Planløsningen er noe komplisert, men ekstremt godt utnyttet. Hvert hulrom avslører en eller annen praktisk løsning, og hver eneste funksjon er gjennomtenkt, enten det gjelder rominndeling, varmefordeling i rommene, tørkeplass, oppbevaring, strøm til hyttas mange fasiliteter og bruksområder eller frisklufttilførsel.

- Han er makeløst oppfinnsom, og han trives med å skape, selv om det bare er et vindusbrett, sier Solveig om mannen sin og selvbyggeren Harald.

Fem år har Harald Liodden brukt på hyttebygget, i tillegg til tegning og prosjektering.

- Det var ikke om å gjøre å få hytta ferdig så fort som mulig. Det er selve byggeprosessen som er spennende. Men jeg kunne jo tillate meg å ta tiden til hjelp fordi jeg disponerer nabohytta som jeg bygde for 12 år siden, sier han fornøyd. - Dessuten ligger byggeplassen bare 20 minutter fra gården vår nede i bygda. Derfor har jeg kunnet tilbringe all min ledige tid på byggeplassen.

12 V med komfort

Harald er en mann med mange baller i luften. Han er utdannet elektroingeniør ved NTH og jobber på Høyskolen i Gjøvik. Han har vært varaordfører i kommunen og er fortsatt politisk engasjert. I tillegg er han gårdbruker og hobbysnekker på fritiden.

- Vi ønsket oss en solid, robust lavstandardhytte med høy komfortfaktor. Siden det ikke er lagt opp strøm i området var solcelleenergi den eneste løsningen, og den ønsket jeg å utnytte maksimalt, sier han.

En gang oppfinner - alltid oppfinner, sies det. Det skal ikke så mye til for å trigge ideer og innfall hos en kreativ sjel.

- Det har blitt en rimelig hytte med god komfort basert på enkle midler. Vi er selvforsynt med strøm, vann og varme og vedlikeholdet er minimalt, forteller Harald.

Hjelpemidlene

Solcellepanelene lader et vedlikeholdsfritt gelébatteri på 305 Ah, som fulladet kan levere strøm til for eksempel en tv i ca. 30 timer. Et bensinaggregat som gir ca. 2800 watt står plassert i et støpt støydempende kjellerrom under hytta.

Vann leveres fra en dagtank i en frostfri kjeller og pumpes opp til blant annet en gassdrevet vannvarmer.

- Billig, enkelt og ikke minst trygt. Vi blir ikke påvirket av strømavbrudd og lignende, opplyser Harald.

Han slår også et slag for det absolutt luktfrie avtredet - en snurredass med påmontert vifte i luftekanalen, som fordeler avtrekket over tak.

På tross av mange hjelpemidler understreker paret at de ikke ønsket å overføre boligstandarden til hyttelivet.

- Det er jo det enkle livet, med ved og vannbæring, peiskos og de fysiske utfordringene, som gir kontrasten til dagliglivet som vi søker. Det er til og med innført tv-forbud for barnebarna her oppe - nettopp for at de skal lære seg å bruke naturen og gjøre ting de ikke gjør hjemme.

Hyttefakta

  • Beliggenhet: Teinvassåsen, Hedalen, 950 m.o.h.
  • Arkitekt og byggherre: Harald og Solveig Liodden.
  • Byggeår: 2000-2005.
  • Bruttoareal: 117 m2.
  • Rominndeling: Stue, kjøkken, liten stue, 3 soverom, bad, innebod + utebod, hems med sengeplass for seks og sofakrok.
  • Fasiliteter: Dusj med varmt vann, snurredass, vannkran fra brønn på yttervegg, 220 volt installasjon, energi fra solcellepaneler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning