Badstue på hytta

Sjekk den smarte hyttebadstua

- Får nærere kontakt med naturen og stillheten, sier eierne.

Med utsikt: Det er romslig og lyst inne i badstuen, der det er et stort vindu på den ene siden. Badstuen varmes opp med vedovn, som har 20 liters innebygget vannbeholder. Panelet er av osp.
Med utsikt: Det er romslig og lyst inne i badstuen, der det er et stort vindu på den ene siden. Badstuen varmes opp med vedovn, som har 20 liters innebygget vannbeholder. Panelet er av osp.
Publisert Oppdatert

Den moderne badstuen er inspirert av badstulandet Finland.

Interiør og aggregat er fra et finsk firma, og eieren Sven har røtter i landet.

Sammen med kona Susanne og den danske arkitekten Lars Frank Nielsen har han designet badstuen, som er en del av deres boligkonsept One +.

Bruk av osp

Innvendig er det panel i osp. Det er et treslag uten kvae, som vil beholde en lys, jevn farge i mange år.

Treet påvirkes heller ikke av variasjoner i luftfuktighet, og passer derfor godt i en badstue.

Benker og ryggstøtte er også i osp. Badstuaggregatet er en vedfyrt Harvia.

I fronten på denne ovnen er det en innebygget beholder som rommer 20 liter vann. Vannet varmes opp samtidig som ovnen får badetemperatur.

For kropp og sjel

- Å ha en badstue er for meg like viktig som å ha et kjøkken eller et soverom, sier Sven.

Med røtter i Finland er det naturlig for ham. For Susanne betyr det noe spesielt. Badstuen gjør at jeg får nærere kontakt med naturen og stillheten, sier hun.

Susanne og Sven tilbringer ofte somrene sammen med barna på hytta i den svenske skjærgården. Der er det ikke innlagt vann, men brønn med håndpumpe.

Før de kan bruke badstuen eller dusjen må de fyre opp, og det tar 30-60 minutter før den er varm.

For eierne betyr badstua renhet for både kropp og sjel. Om våren og sommeren dypper de seg i havet mellom badstubadene og om vinteren er det snøen som gjelder. Det er litt som meditasjon.

- Det er ingen konkurranse om hvem som kan klare høyest temperatur. Om man er for varm, går man ut en stund.

Et badsturitual tar minst et par timer fra begynnelse til slutt, sier de.

Moderne: Badstuen er bygget i en moderne stil. Her er det gjennomgang fra begge sider og enkel å lufte ut. Badstua er like viktig som kjøkkenet og soverommet, synes eierne.
Moderne: Badstuen er bygget i en moderne stil. Her er det gjennomgang fra begge sider og enkel å lufte ut. Badstua er like viktig som kjøkkenet og soverommet, synes eierne. Foto: Foto: Karin Foberg/House of Pictures
Gjennomgang: Badstuen har inngang fra to sider.
Gjennomgang: Badstuen har inngang fra to sider. Foto: Foto: Karin Foberg/House of Pictures.
Godt tilbehør: Ved inngangen på baksiden henger fine oppbevaringsposer til håndklær laget av grovt linstoff. Disse kan du fint sy selv. Saueskinn fungerer godt til å varme seg på etter badstubadet, spesielt på kalde dager.
Godt tilbehør: Ved inngangen på baksiden henger fine oppbevaringsposer til håndklær laget av grovt linstoff. Disse kan du fint sy selv. Saueskinn fungerer godt til å varme seg på etter badstubadet, spesielt på kalde dager. Foto: Foto: Karin Foberg/House of Pictures.

Les også:

Denne badstuen ble bygget på dugnad

I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder

Sjekk ut denne ferdighytta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning