Vedlikehold av takpapp og shingel

Sikre tegn på at taket må skiftes

Slik sjekker du og vedlikeholder takpapp og shingel.

BYTT TAK: Ser du sprekkdannelser i overflaten eller spiker som kommer opp, kan det være tegn på at du må legge taket på nytt. (FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen)
BYTT TAK: Ser du sprekkdannelser i overflaten eller spiker som kommer opp, kan det være tegn på at du må legge taket på nytt. (FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen) Foto: Sverre Julsrud Kristiansen
Sist oppdatert

Det er fortsatt mange hytter med original takpapp eller shingel  fra 1970- og 80-årene som bør skiftes fordi belegget har løsnet eller fått sprekker. Da bør taket sikres mot lekkasjer.

Dette må du se etter

De mest utsatte områdene er på oversiden av pipa og luftehatter der vanntrykket er størst. Bruk gjerne en kniv eller et stemjern og pirk eller løft forsiktig i skjøtene slik at du ser at det er tett. Husk at vannet mer enn gjerne trekker oppover om det ikke er tett mellom to skjøter.

Ser du sprekkdannelser i overflaten, eller spiker som kommer opp, kan det være tegn på at du må legge taket på nytt. Det samme gjelder hvis taket er veldig tørt og sprøtt.

Takpapp, taklbelegg og shingel

Takpapp er en gammel betegnelse for det man i dag kaller takbelegg. Takbelegg som «gjør-det -selv-belegg» kan benyttes på tak med mindre vinkel enn 15 grader. Ellers anbefales sveising når takvinkelen blir liten. Over ca. 15 grader kan shingel og takpapp brukes likeverdig.

- Shingel er et systembelegg som skal legges i et visst mønster, forteller byggteknisk ekspert i Hytteliv Per Christian Tellefsen.

Shingel er mest utbredt på hytter i Norge, og er for øvrig lettere å frakte bit for bit. En rull takbelegg veier fort 25 kilo.

Korttenkt vedlikehold

Den enkleste formen for reparasjon av et gammel takpapp kan være å smøre taket med asfaltbasert maling som du finner i de fleste byggvarehus. Dette er elastiske og glassfiberarmete gummiasfaltprodukter som kan påføres på de mest utsatte områdene.

Ekspertene i Takentreprenørens Forening er imidlertid ikke like begeistret for slike produkter, fordi gleden ofte er kortvarig. Smøring av gammel takpapp har kun en levetid på 2–4 år.

Erik Goplin Andersen i Icopal mener løsningen ofte er dyr og kortsiktig. Du kan selvsagt smøre på de mest utsatte områdene som rundt pipa, men det er noen forutsetninger som må være til stede før dette gjøres:

FRYKT FOR LEKKASJE: Det er god grunn til å nevne at mosevekst er et problem på alle tak, men at shingel, og spesielt gammel pappshingel, er mer utsatt for lekkasje på grunn av dette. Det finnes kjemiske midler for fjerning av mose, som selges hos byggevareforhandlere. Før en eventuell omtekking er det viktig å rengjøre taket. (FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen)
FRYKT FOR LEKKASJE: Det er god grunn til å nevne at mosevekst er et problem på alle tak, men at shingel, og spesielt gammel pappshingel, er mer utsatt for lekkasje på grunn av dette. Det finnes kjemiske midler for fjerning av mose, som selges hos byggevareforhandlere. Før en eventuell omtekking er det viktig å rengjøre taket. (FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen) Foto: Sverre Julsrud Kristiansen

Ikke smør på shingel

Taket må være tørt, noe det sjelden er, og det må være varmt i været.

Shingel må uansett aldri smøres. Smøring gjelder i så fall kun på takpapp. Smøring av gammel takpapp kan bare utføres hvis bestrøingen er borte, hvis ikke vil metoden gjøre vondt verre, ifølge Ingar Bjørhusdal i Mestertak som har skrevet lærebok i tak og membrantekkerfaget.

Maling på skiferstrø kan forårsake at fukt inne i belegget stenges inne. Når innestengt fukt blir oppvarmet, går fukten over til vanndamp, som igjen danner blærer og senere sprekker.

Derfor anbefales omtekking med eventuelt nytt belegg, der produsenten normalt gir garanti på rundt 15 år.

REPARASJON: Har du aldri lagt tak før, anbefales det at du benytter spiker, fordi muligheten for feilmontering er større med såkalte kramper. De egner seg best for profesjonelle. De gamle shingeltakene med ullpappstamme har samme egenskaper som papp, ved at de trekker fukt. Shingel fra 1980- og 90- tallet har syntetisk stamme og trekker dermed minimalt med fukt. (FOTO: Trygve Svindeland/Hytteliv, arkiv)
REPARASJON: Har du aldri lagt tak før, anbefales det at du benytter spiker, fordi muligheten for feilmontering er større med såkalte kramper. De egner seg best for profesjonelle. De gamle shingeltakene med ullpappstamme har samme egenskaper som papp, ved at de trekker fukt. Shingel fra 1980- og 90- tallet har syntetisk stamme og trekker dermed minimalt med fukt. (FOTO: Trygve Svindeland/Hytteliv, arkiv) Foto: Trygve Svindeland

Legg taket selv

Ny shingel kan du legge rett på gammelt shingeltak. Ved legging er det viktig at det nye belegget har samme byggehøyde, og du må legge i samme mønster.

Icopal og Isola har fine leggeanvisninger for dette, forteller Hyttelivs ekspert.

Her kan du se Icopals leggevideo:

https://www.youtube.com/watch?v=4qxsS9ylYas

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også