Tilbygg til hytte

Se hvordan de bygde ut hytta

Ønsket var at hele storfamilien på tre generasjoner kunne være sammen på hytta.

FORANDRINGEN: 70-talls hytta fikk en ny soveromsfløy, samt at den også ble bygget på i lengderetning. I tillegg ble den utvendige kledningen skiftet ut.
FORANDRINGEN: 70-talls hytta fikk en ny soveromsfløy, samt at den også ble bygget på i lengderetning. I tillegg ble den utvendige kledningen skiftet ut. Foto: Foto: Privat/Bård Jørgensen
Publisert Oppdatert

Mange hytteeiere opplever etter hvert behovet for å bygge på, fordi det er flere som skal bruke hytta. Denne hytteeieren ville ha større plass, slik at hytta kunne romme hele storfamilien.

«De har egne familier slik at plassen etter hvert til tider blir trang. Vi ønsker å være sammen til felles hygge», lød ønsket i brevet til idebladet Hyttelivs arkitekt Gunnar M. Næss.

Inspirert av svaret de fikk, laget de et tilbygg som utvidet hytta med to soverom, nytt bad og større stue.

- Vi er meget godt fornøyd med den jobben arkitekten gjorde. Det ble veldig balansert i forhold til utgangspunktet. Vi er spesielt tilfreds med at vi har fått to store soverom med lagringsplass og god, romslig stue, forteller hytteeierne.

FØR OG ETETR: Til venstre er slik hytta var opprinnelig. I midten arkitektens forslag. Til høyre slik hytta til slutt ble.
FØR OG ETETR: Til venstre er slik hytta var opprinnelig. I midten arkitektens forslag. Til høyre slik hytta til slutt ble. Foto: Ill.: Hytteeier/Gunnar M Næss

Klikk her for større versjon av tegningen.

Alt ble større

Opprinnelig var hytta på drøye 70 kvadratmeter. Etter utvidelsen har grunnflaten kommet opp i 105 kvadratmeter. Antallet soverom er doblet, bad og toalett er nytt og moderne, og kjøkken, spiseplass og stue er blitt større. I tillegg har det kommet varmekabler i inngangspartiet og på badet.

Fra bad til soverom

STØRRE STUE: Hytta ble bygget på rundt én meter i lengderetning, slik at stuen ble større.
STØRRE STUE: Hytta ble bygget på rundt én meter i lengderetning, slik at stuen ble større. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Hytta ble bygget i 1976, og inneholdt to soverom, hems, kjøkken, bad og gang. Det gamle badet lå vegg i vegg med det ene soverommet.

I forslaget fra arkitekten var badet innlemmet i soverommet, slik at det ble større.

Dette endret familien på, og beholdt størrelsen på det opprinnelige soverommet, mens det gamle badet ble gjort om til et lite soverom med køye­senger.

En annen endring, var at familien gjorde om det opprinnelige vindfanget til bod, mens arkitekten hadde foreslått å beholde vindfanget. Det ble i stedet bygget en ny gang med varmekabler.

To nye soverom

Med det nye tilbygget på plass ble antall soverom utvidet fra to til fire. Hytta kan dermed romme 12 personer når hemsen også blir tatt i bruk med to sengeplasser. Det gamle vindfanget ble omgjort til en innvendig bod med hyller fra gulv til tak. Tanken var også å gjøre om en frittliggende bod med utedo til anneks, men foreløpig er det bare blitt med funderingene.

TILBYGGET: Det nye tilbygget ga plass til to soverom og et bad med dusj.
TILBYGGET: Det nye tilbygget ga plass til to soverom og et bad med dusj. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Byttet møbler og kledning

Hytta ble kjøpt i 1993. Den ble bygd på mellom 2008 og 2009, og det var den samme byggmesteren som bygde den i 1970 som sto for tilbyggsprosjektet.

I tillegg til utvidelsen av hytta, benyttet familien muligheten til å fornye den. Ytterkledningen ble skiftet og tilleggsisolert, og alle møblene ble fornyet. Innvendig ble det satt opp nytt panel i taket.

NYE SOVEROM: Tilbygget ga plass til to nye soverom.
NYE SOVEROM: Tilbygget ga plass til to nye soverom. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Noe egenarbeider

Arbeidene ble hovedsakelig utført av byggmesteren, men siden hytteeieren selv er utdannet bygningsingeniør, beregnet og målsatte han alt selv.

I tillegg la han membranen på det nye badet og flisla dette, monterte innvendig jet-toalett, slipte de gamle gulvene, la skifer på peis og pipe og malte og laserte kjøkkenet.

Les også:

STØRRE PLASS: Med det nye tilbygget ble det større plass i spisekroken. I tillegg ble de fleste møblene skiftet ut.
STØRRE PLASS: Med det nye tilbygget ble det større plass i spisekroken. I tillegg ble de fleste møblene skiftet ut. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Hytta ble utvidet i alle ender

Heftig hytte mot havet

Se sjøhyttas forvandling

Her er den nye navnetoppen

NYTT BAD: Med tilbygget ble det plass til et helt nytt bad. I tillegg ble biotoalettet flyttet inn fra en frittliggende bod.
NYTT BAD: Med tilbygget ble det plass til et helt nytt bad. I tillegg ble biotoalettet flyttet inn fra en frittliggende bod. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning