Personlig interiør i ny, laftet hytte

Sarah og Øyvind falt pladask for både tomta og hytta

Dermed var det gjort.

PERSONLIG SPISEPLASS: Kjøkkenet består av en salig blanding av gammelt og nytt. Bordet er faktisk nytt mens spisestolene og serviset er gammelt.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
PERSONLIG SPISEPLASS: Kjøkkenet består av en salig blanding av gammelt og nytt. Bordet er faktisk nytt mens spisestolene og serviset er gammelt. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
Publisert Oppdatert

Da Sarah og Øyvind kjøpte seg laftet hytte, ønsket de at at interiøret skulle være personlig med en miks av gammelt og nytt. Fargene og materialene skulle være hentet fra naturen.

Se hvordan de har klart å få et personlig uttrykk på en helt ny hytte.

Kjøpte hytte før hus

Da Sarah og Øyvind kjøpte hytta, var de nylig blitt kjærester og hadde ennå ikke kjøpt seg hus.

– Vi var på helgetur i dette område sammen med noen venner, og gikk og drømte om at vi en gang skulle anskaffe oss hytte, forteller Sarah.

Lite ante de da at de året etter skulle flytte inn i sin egen nybygde hytte på det de omtaler som en av de flotteste tomtene i området. For moro skyld ville de se på en visningshytte, og fikk anvisninger om en tomt som var til salgs.

– Vi falt pladask for både tomta og hyttene, og dermed var det gjort, ler hun. Tomta ble kjøpt og hytteplanleggingen var i gang.

– Det var svært viktig for oss å få en beliggenhet med snøgaranti og lett adkomst til et stort løypenett. Her på nesten 900 meter over havet har vi funnet et drømmested for å dyrke skilivet, med lang skisesong og fantastiske skiløyper.

SPESIALLAGET SPISEBORD: Spisebordet er bestilt på mål fra Fru Blom. Det ser gammelt ut, men er nylaget i kraftige planker av bjørk som patineres for å få det riktige uttrykket. Serviset og de egyptiske glassene er arvet etter Sarahs mor og mormor, og krystallglassene er fra Øyvinds familie.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
SPESIALLAGET SPISEBORD: Spisebordet er bestilt på mål fra Fru Blom. Det ser gammelt ut, men er nylaget i kraftige planker av bjørk som patineres for å få det riktige uttrykket. Serviset og de egyptiske glassene er arvet etter Sarahs mor og mormor, og krystallglassene er fra Øyvinds familie. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
FORM OG FARGE: Sarah har valgt lysegrå lingardiner med stoff fra Home and Cottage til samtlige vinduer. Fargen tas fint opp i pynteputene i sofaen. Det store, kvadratiske bordet står godt til sofaens form. Det rustikke treverket går igjen i spisebordet og på peisstokken. Sofaen og bordet er fra Skeidar, stolen er arv fra Sarahs mormor. Lampen over bordet, Norwegian Forest, er designet av Cathrine Kullberg. Den er laget av tynn never med utskårne figurer og passer godt på fjellet. Hyttekroppen har et utbygd midtparti som rommer stuen. Her er saltaket trukket ut, slik at det danner en overbygget terrasse.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
FORM OG FARGE: Sarah har valgt lysegrå lingardiner med stoff fra Home and Cottage til samtlige vinduer. Fargen tas fint opp i pynteputene i sofaen. Det store, kvadratiske bordet står godt til sofaens form. Det rustikke treverket går igjen i spisebordet og på peisstokken. Sofaen og bordet er fra Skeidar, stolen er arv fra Sarahs mormor. Lampen over bordet, Norwegian Forest, er designet av Cathrine Kullberg. Den er laget av tynn never med utskårne figurer og passer godt på fjellet. Hyttekroppen har et utbygd midtparti som rommer stuen. Her er saltaket trukket ut, slik at det danner en overbygget terrasse. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
ARVET: Serviset og de egyptiske glassene er arvet etter Sarahs mor og mormor og  krystallglassene er fra Øyvinds familie.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
ARVET: Serviset og de egyptiske glassene er arvet etter Sarahs mor og mormor og krystallglassene er fra Øyvinds familie. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
PEIS MED RUSTIKT PREG: Peisen er et mesterstykke i både form og utførelse. Den er tegnet og oppført av hytteleverandøren. Den nedre delen er kledd med råkopp. Hetten og pipeløpet ville Sarah og Øyvind ha et litt lettere og strammere preg på. Det er derfor pusset 
og hvitmalt. Peisstokken ser gammel ut, men realiteten er at den er helt ny. For å få det rustikke utseendet, har de høvlet den for hånd og beiset den med gyllenbrune pigmenter. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
PEIS MED RUSTIKT PREG: Peisen er et mesterstykke i både form og utførelse. Den er tegnet og oppført av hytteleverandøren. Den nedre delen er kledd med råkopp. Hetten og pipeløpet ville Sarah og Øyvind ha et litt lettere og strammere preg på. Det er derfor pusset og hvitmalt. Peisstokken ser gammel ut, men realiteten er at den er helt ny. For å få det rustikke utseendet, har de høvlet den for hånd og beiset den med gyllenbrune pigmenter. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)

Både lun og lettstelt

Paret ønsket seg en hytte med et kraftig og rustikt preg, men de ville ikke ha en ren tømmerhytte. De synes at tømmervegger virker litt tunge og gir lite rom for fleksibilitet i romløsninger, samt at tømmerknutene stjeler for mye plass.

– Stavlaft gir oss det beste av det beste. Vi får det kraftige hyttepreget som vi ønsket oss, og samtidig gir det en stramhet som tiltaler oss. Vi var også klare på at vi ville ha en lun og lettstelt hyttestil med elementer fra både fortid og nåtid. Både møbler og pyntegjenstander er derfor bevisst satt sammen av litt arv og litt nyinnkjøpt, sier Sarah.

De liker egentlig en noe strammere og mer moderne stil, men synes at et hytte­miljø kler å være det hun omtaler som litt mykere i kantene, slik at balansen mot den kraftige hyttekroppen oppveies med interiørelementene.

– Litt på samme måte som naturen på fjellet, som består av både stein og myrull, forklarer hun.

Fargene som er brukt er også fjellets farger.

– Vi ville ha det både lunt og lyst, forteller Sarah. Løsningen ble å utvide vindus­størrelsen for å få inn mest mulig lys, og samtidig pigmentere gulvet og det innvendige veggpanelet med en gyllenbrun beis. Lunheten oppnås også ved en bevisst bruk av tekstiler i naturlige materialer.

–Ull, lin, skinn og pels er gode materialer som passer både oss og omgivelsene. 

FAVORITTSTED: Lesekroken ved vinduet er Sarahs favorittplass. Den er møblert med to av de stilrene stolene Lamino fra Swedese, design Yngve Ekstrøm, trukket i et grått ullstoff. Bak dem står en særegen lampe, som er arvet etter Sarahs mormor. Puffen er kjøpt på Kremmerhuset, gulvteppe og gardinstoff er fra Home & Cottage. De mange skinnfellene i hytta er kjøpt på Oppland Bygg og Anleggs interiørutsalg. Det runde søylebordet er arvet.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
FAVORITTSTED: Lesekroken ved vinduet er Sarahs favorittplass. Den er møblert med to av de stilrene stolene Lamino fra Swedese, design Yngve Ekstrøm, trukket i et grått ullstoff. Bak dem står en særegen lampe, som er arvet etter Sarahs mormor. Puffen er kjøpt på Kremmerhuset, gulvteppe og gardinstoff er fra Home & Cottage. De mange skinnfellene i hytta er kjøpt på Oppland Bygg og Anleggs interiørutsalg. Det runde søylebordet er arvet. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
 (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
(FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
GOD, GAMMEL SKJENK: På veggen mot soverommet står det en gammel skjenk, arvet etter Sarahs mormor. Den gir ekstra oppbevaringsplass for serviset, lys, servietter og spill. Speilet er fra Anouska Colorful Living. Lysestakene er fra O.E. Strande i Molde.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
GOD, GAMMEL SKJENK: På veggen mot soverommet står det en gammel skjenk, arvet etter Sarahs mormor. Den gir ekstra oppbevaringsplass for serviset, lys, servietter og spill. Speilet er fra Anouska Colorful Living. Lysestakene er fra O.E. Strande i Molde. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)

Med plass til mange

Hytta ligger flott til øverst i et hyttefelt på Vesleslåtte i Nordre Land i Oppland. Den er oppført i stavlaft på støpt såle. Det er gjennomgående brukt solide materialer som tåler både mangeårig bruk og røft fjellklima. Bruksarealet er på ca. 120 kvadratmeter. I tillegg er det en hems, en liten utvendig bod og en stor og delvis overbygget terrasse.

Fra entreen fører en dørløs åpning inn til et stort og koselig allrom som inneholder stue, spiseplass og kjøkken i åpen løsning. Innenfor kjøkkenet har familien en tv-stue med sovesofa, slik at det også kan brukes som gjesterom. Herfra fører en trappestige opp til hemsen, som ligger over kjøkkensonen. Det er også plass til tre soverom, bad og badstue, og et lite gjestebad.

– Hytta er stor nok til at det er komfortabelt å være flere, men samtidig intim nok til at det er koselig å være bare oss. Når Øyvinds barn kommer på besøk, er det godt å ha nok sengeplasser og ikke minst to bad, sier Sarah.

GODE MINNER: På soverommet som etter hvert skal bli Edvard Johans står det nå en seng, en krakk og en kommode som Sarahs far laget da han var relativt ung. Det har tidligere stått på familiegården der faren vokste opp, men har nå fått flytte til fjells. Sarah har selv ligget i sengen da hun var liten. Sengelampen er laget av Sarahs farfar som drev metall- og plateverksted i Sarpsborg. Sengeteppet er heklet av farmoren. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
GODE MINNER: På soverommet som etter hvert skal bli Edvard Johans står det nå en seng, en krakk og en kommode som Sarahs far laget da han var relativt ung. Det har tidligere stått på familiegården der faren vokste opp, men har nå fått flytte til fjells. Sarah har selv ligget i sengen da hun var liten. Sengelampen er laget av Sarahs farfar som drev metall- og plateverksted i Sarpsborg. Sengeteppet er heklet av farmoren. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
SOVEROMMET: På hovedsoverommet er veggene beiset med en litt lysere pigmentering. Den særpregede hodegavlen er fra Anouska Colorful Living. Nattbordene, nattbordlampene og taklampen er fra Home & Cottage. Sengeteppet i toscanalam er fra Senze of Joy.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
SOVEROMMET: På hovedsoverommet er veggene beiset med en litt lysere pigmentering. Den særpregede hodegavlen er fra Anouska Colorful Living. Nattbordene, nattbordlampene og taklampen er fra Home & Cottage. Sengeteppet i toscanalam er fra Senze of Joy. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
STAVLAFT: Hytta ligger flott til på en liten vold nest øverst i et hyttefelt på Vesleslåtte. Den er oppført i stavlaft og har torv på taket.  (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)
STAVLAFT: Hytta ligger flott til på en liten vold nest øverst i et hyttefelt på Vesleslåtte. Den er oppført i stavlaft og har torv på taket. (FOTO: Inger Mette Meling Kostveit)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning