Rustne jernbjelker

Jernbjelkene på bryggen ruster, hvordan behandles dette?

Publisert Oppdatert

Vi har en brygge med rustne jernbjelker. Lurer på den beste behandlingen. Er det gjort noen tester? Er det viktig å fjerne all rust, eller holder det med løs rust?

Rust får ti ganger så stort volum som jernet det forbruker, og en rusten jernbjelke ser ofte mer miserabel ut enn den er. Det finnes mange bra rustmidler på markedet, men ingen mirakelstoffer som stanser rust for godt, selv om annonsene hevder at de "forvandler rust til metall" osv.

Et effektivt rustmiddel skal forsegle metallet ved å gi det en hard og tett overflate, slik at verken fukt eller luft kommer til. Selv har jeg hatt god erfaring med "Corroless" som kun er en primer og derfor må overmales. "H ammerite" er også et produkt jeg har god erfaring med. Det er en maling som både er rustprimer og lakk. Den inneholder blant annet små aluminiumsflak og glasspartikler og får en litt ruglete overflate. "Owatrol" er et godt gammelt middel som er en tynnere, penetrerende olje som trenger bedre inn der man ikke kommer til med redskap. Også Owatrol bør overmales.

Felles for rustmidlene er at all løs rust må fjernes før de påføres. Bank på metallet med en hammer og gå over med en kniv og pell bort resten av flakene. Deretter kan man feie over med en stålbørste - ev. grovt sandpapir. Det greier seg å fjerne det som er løst, der man kommer til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning