SJEKK FOPRVANDLINGEN:

Hytta var skjev og liten og Jan var skeptisk: Nå overnatter de her 100 dager i året

Jan var skeptisk, men kona Marit likte stedet så godt at han lot seg overtale. I dag er de begge glad for det.

Det gamle oppholdsrommet var lite og vanskelig å innrede. Med tilbygget som ligger helt innerst på plass, ble det mye enklere.
Det gamle oppholdsrommet var lite og vanskelig å innrede. Med tilbygget som ligger helt innerst på plass, ble det mye enklere. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Hvert år har Marit Holtmoen og Jan Bjørnerud omtrent 100 overnattinger på hytta.

Paret, som bor i Kirkenær, hadde lenge hatt campingvogn på Venabygdsfjellet. De var blitt godt kjent i området, og etter hvert vokste ønsket om en egen hytte frem.

– Vi tok en titt på noen hytter som var til salgs sommeren 2015, men det var bare én av dem som var aktuell. Den sto tom, og vi gikk tur dit flere ganger, drakk kaffe utenfor og tenkte og grublet, forteller Marit. Men Jan var skeptisk.

Fylke: Innlandet

Kommune: Ringebu

Høyeste temp. siste år: 23,2

Laveste temp. siste år: - 26

Mest nedbør/døgn: 30 mm

Se mer
<b>FØR: </b>Slik så hytta ut før Marit og Jan bygget den ut. Foto: Privat
FØR: Slik så hytta ut før Marit og Jan bygget den ut. Foto: Privat Foto: Privat
NÅ: Etter at Marit og Jan kjøpte hytta i 2015, har de utvidet den med større stue og terrasse under tak - og døpt den til Vennebu.
NÅ: Etter at Marit og Jan kjøpte hytta i 2015, har de utvidet den med større stue og terrasse under tak - og døpt den til Vennebu. Foto: Jeanette Bækkevold

Ristet på hodet over standarden

– Hytta var skjev, og jeg så at det var veldig mye som måtte gjøres her, sier han. Tvillingbroren hans ristet på hodet og skjønte ikke hvorfor de ville kjøpe den. Men Marit hadde forelsket seg i stedet og for lengst sett for seg hvor fint det kunne bli her, og til slutt lot Jan seg overtale.

– Vi gravde opp rundt hytta, fikk bort en del vann og rettet den litt opp, men helt hundre prosent er den fortsatt ikke. Det er imidlertid til å leve med.

Les også: (+) Da Marit overtok farfars hytte, var det på tide med drastiske grep

Utvidet hytta

Planløsningen var egentlig grei, rent bortsett fra at hovedrommet med stue og spiseplass var temmelig lite, og vanskelig å møblere. Og balkongen utenfor vinduene var lang og smal, slik at de måtte sitte på rekke og rad.

– Vi så at det gikk an å bygge på, men vi ventet bevisst et par år før vi
bestemte hva og hvor. Vi ville se an sol- og værforholdene, hva som passet best og hvilke behov vi hadde, sier Marit.

Ett av behovene var en større stue. En regnfull sommer gjorde det klart for dem at en terrasse med tak heller ikke var så dumt. Dermed ble det et tilbygg som kunne oppfylle begge ønskene.

Stolene på plattingen utenfor uthuset laget Jan etter en oppskrift han fant i Hytteliv.
Stolene på plattingen utenfor uthuset laget Jan etter en oppskrift han fant i Hytteliv. Foto: Jeanette Bækkevold

Høsten 2017 ble balkongen revet og hytta utvidet med en ekstra stue og stor terrasse. Nå er hytta på rundt 70 kvadratmeter, og det eneste problemet er at om hele storfamiliens samles, er ikke syv sengeplasser nok. Marit og Jan har nemlig to voksne barn hver, og når de er på besøk med sine respektive, blir det litt for trangt om plassen.

– Etter hvert har vi tenkt å bygge på et soverom til og kanskje en badstue.

Les også: Et gammelt fiskemottak fra 1913 har blitt drømmehytta for storfamilien

BYGGEÅR: 1989

STØRRELSE: 70 m²

UTVENDIG KLEDNING: Maskinlaftet tømmer

TAK: Shingel

ROMINNDELING: Stue, spisestue, kjøkken, bad, gang og to soverom

FASILITETER: Bilvei helt frem, innlagt strøm, vann til hytteveggen

INSTAGRAM: @marit_68_     

Se mer

Mange prosjekter

Ideer er det mange av, og Marit har fått masse inspirasjon av å lese Hytteliv. Det har Jan også, som har snekret utestoler ut fra en oppskrift han i sin tid fant i bladet. Han er utdannet møbelsnekker, beleilig nok. «Jeg vil ha en sånn en», kan Marit si, og da blir det en råd med det. – Vi er stort sett enige om det meste her. Jeg foreslår, og Jan nikker, sier Marit og ler.

Begge liker å jobbe på hytta og finner stadig på noe nytt. Nå blir det skigard rundt hele eiendommen før sauene kommer. – Hittil har vi stadig hatt prosjekter på gang, så foreløpig har vi ikke hatt lange perioder med avslapping, men å jobbe her er jo likevel avkobling fra hverdagen, så det føles bare godt.

Det tidligere allrommet med stue og spisestue var lite <br/>og vanskelig å innrede. Marit og Jan fjernet veggen bak sofaen og bygget et ekstra stuerom i stedet. Foto: Privat
Det tidligere allrommet med stue og spisestue var lite
og vanskelig å innrede. Marit og Jan fjernet veggen bak sofaen og bygget et ekstra stuerom i stedet. Foto: Privat
Foto: Privat
Gammelt og nytt. Spisestuemøblementet består av et gammelt kjøkkenbord med en ny, lang bordplate, og stolene er kjøpt via Finn. Taklampen er fra Lampehuset.
Gammelt og nytt. Spisestuemøblementet består av et gammelt kjøkkenbord med en ny, lang bordplate, og stolene er kjøpt via Finn. Taklampen er fra Lampehuset. Foto: Jeanette Bækkevold

Hjemme på Kirkenær driver Marit butikk hvor hun selger klær, sko, garn og tekstiler, men det meste av fritiden tilbringes på Vennebu. – Vi er her ofte, ja. Mange helger og hver jul, påske og sommer. Det er ikke vaskemaskin eller oppvaskmaskin her, men ellers har vi alt vi trenger.

Når det er hyttehelg, kommer de hit i kveldingen og feirer ankomsten med en øl og en Jägermeister før det blir god middag. I sommerhalvåret går de ofte fotturer i det fine terrenget, og om vinteren benytter de seg av de flotte langrennsløypene. – Vi er mest ute, så det blir ikke så mye tv-titting. Og når det er klarvær, er utsikten og solnedgangen her helt fantastisk.

Da Marit fylte 50 år for et par år siden, inviterte de masse venner til feiring på hytta. Da arrangerte de dessuten navnekonkurranse. – Gjestene kom med forslag til hva vi skulle kalle hytta vår, og det vi falt for var Vennebu. Det har en fin dobbeltbetydning – Venabygd og venner.

Og det er jo en perfekt kombinasjon.

Se flere bilder av hytta under:

Tilbygget ga plass til en stor og lys stue.
Tilbygget ga plass til en stor og lys stue. Foto: Jeanette Bækkevold
Marit og Jan stortrives på Vennebu og anslår at de tilbringer rundt 100 døgn i året her.
Marit og Jan stortrives på Vennebu og anslår at de tilbringer rundt 100 døgn i året her. Foto: Jeanette Bækkevold
Det gamle kjøkkenet ble revet og et nytt fra Ikea satt inn. Alt det lyse står i fin kontrast til det gylne treverket.
Det gamle kjøkkenet ble revet og et nytt fra Ikea satt inn. Alt det lyse står i fin kontrast til det gylne treverket. Foto: Jeanette Bækkevold
Med myke tekstiler og fine detaljer har soverommet blitt lunt og trivellig. Bildet over sengen er kjøpt på Nille, og puten med Marius-mønster har Marit strikket selv.
Med myke tekstiler og fine detaljer har soverommet blitt lunt og trivellig. Bildet over sengen er kjøpt på Nille, og puten med Marius-mønster har Marit strikket selv. Foto: Jeanette Bækkevold
Dusjkabinettet sto i hytta fra før. Her har de vann til hytteveggen, med tank og pumpe inne. Jan har satt en vifte på taket, og den fjerner all lukt fra snurredassen.
Dusjkabinettet sto i hytta fra før. Her har de vann til hytteveggen, med tank og pumpe inne. Jan har satt en vifte på taket, og den fjerner all lukt fra snurredassen. Foto: Jeanette Bækkevold
Opprinnelig hadde hytta en smal balkong der den nye stuen ligger nå. Etter en sommer med mye regn, innså Marit og Jan at de ønsket seg en stor terrasse med tak. De store vinduene slipper inn godt med lys.
Opprinnelig hadde hytta en smal balkong der den nye stuen ligger nå. Etter en sommer med mye regn, innså Marit og Jan at de ønsket seg en stor terrasse med tak. De store vinduene slipper inn godt med lys. Foto: Jeanette Bækkevold
Etter at Marit og Jan kjøpte hytta i 2015, har de utvidet den med større stue og terrasse under tak - og døpt den til Vennebu. Herfra er det nydelig utsikt over Jotunheimen.
Etter at Marit og Jan kjøpte hytta i 2015, har de utvidet den med større stue og terrasse under tak - og døpt den til Vennebu. Herfra er det nydelig utsikt over Jotunheimen. Foto: Jeanette Bækkevold
I uthuset er det ekstra lagringsplass, og utenfor har de bygget en flott platting. Her det er kveldssol til rundt klokka 23, midt på sommeren.
I uthuset er det ekstra lagringsplass, og utenfor har de bygget en flott platting. Her det er kveldssol til rundt klokka 23, midt på sommeren. Foto: Jeanette Bækkevold
Fra hytta er det nydelig utsikt mot Jotunheimen.
Fra hytta er det nydelig utsikt mot Jotunheimen. Foto: Jeanette Bækkevold
Etter at Marit og Jan kjøpte hytta i 2015, har de utvidet den med større stue og terrasse under tak - og døpt den til Vennebu. Herfra er det nydelig utsikt over Jotunheimen.
Etter at Marit og Jan kjøpte hytta i 2015, har de utvidet den med større stue og terrasse under tak - og døpt den til Vennebu. Herfra er det nydelig utsikt over Jotunheimen. Foto: Jeanette Bækkevold
Tilbygget ga plass til en stor og lys stue. Peisen fra Jøtul er også ny.
Tilbygget ga plass til en stor og lys stue. Peisen fra Jøtul er også ny. Foto: Jeanette Bækkevold
Det gamle hjørneskapet, som hang i hytta fra før, har Marit beiset og byttet knott på.
Det gamle hjørneskapet, som hang i hytta fra før, har Marit beiset og byttet knott på. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2021, og sist oppdatert 23/09 2021.

Les også