Pusset opp fjellhytte

Anita og Magne kjøpte seg hytte på 40 kvadratmeter

Så pusset Anita den opp i rekordfart.

STUEN: Spiseplassen og sofakroken har nå byttet plass. Spisestuemøblene har Anita laget med hjelp av stefaren sin. Møblene er laget av gran som er beiset i fargen Drivved. De gamle skiene på veggen lå tidligere på låven til småbruket hun har arvet. De tilhørte Anitas bestefar.
STUEN: Spiseplassen og sofakroken har nå byttet plass. Spisestuemøblene har Anita laget med hjelp av stefaren sin. Møblene er laget av gran som er beiset i fargen Drivved. De gamle skiene på veggen lå tidligere på låven til småbruket hun har arvet. De tilhørte Anitas bestefar. Foto: Privat og Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Det er på parkeringsplassen i Skåltjønn at hyttelivet begynner. Her byttes bilen ut med to snøskutere, og med hjelmen på og et smil om munnen suser Anita og Magne side om side innover skogen på hardpakket snø. Etter ca. én mil åpenbarer den enkle, lille hytta på 40 kvadratmeter seg. Den er uten strøm og vann, og har alt de ønsker seg. Med mye egeninnsats og gjenbruk pusset de opp interiøret slik at det ble akkurat slik de ville ha det.

Ut på tur

Da de kjøpte den vesle hytta i oktober 2014, var det hovedsakelig beliggenheten de falt for. Familien til Magne har hytte rett i nærheten, og de er derfor godt kjent i området.

Det var viktig med kort og enkel vei. Om vinteren tar det kun 40 minutter til hytta fra småbruket deres i Fyresdal. At det siste strekket er på snøskuter, er bare et stort pluss. Det er nemlig noe av det de liker aller best med hyttelivet. - Her har alle snøskuter. Det blir som å ha hytte på Sørlandet, der alle har båt, sier Magne, som selv har vokst opp i Arendal.

Så lenge været tillater det, nytes måltidene ute i solveggen med knitrende flammer fra bålpannen. Og nå som påsken står for tur, kan de se frem til påskeskirenn nede på myra. Der samles store og små deltagere til pølser på grillen og premieutdeling for de minste.

BYGGET OM: Anita malte og bygget om kjøkkenet til en smartere løsning. Det lakkede, gule furugulvet malte hun før hun behandlet det med mattlakk. Kjøkkenet er malt med 3 strøk Butinox standard hvit helblank.
BYGGET OM: Anita malte og bygget om kjøkkenet til en smartere løsning. Det lakkede, gule furugulvet malte hun før hun behandlet det med mattlakk. Kjøkkenet er malt med 3 strøk Butinox standard hvit helblank. Foto: Privat og Per Erik Jæger
FRISKET OPP: Muren bak peisovnen er nå malt hvit, mens platen under er spraymalt svart. På hyllen tørker skoene, og på kjettingen henger de jakker og bukser. Ovnskroken. Platen under peisovnen var kobberfarget før de malte den. Mursteinsveggen har også fått seg et løft. 
Heng en kjetting over peisovnen, og du får et enkelt, men smart tørkesystem. Hyller kan brukes til sko og votter.
FRISKET OPP: Muren bak peisovnen er nå malt hvit, mens platen under er spraymalt svart. På hyllen tørker skoene, og på kjettingen henger de jakker og bukser. Ovnskroken. Platen under peisovnen var kobberfarget før de malte den. Mursteinsveggen har også fått seg et løft. Heng en kjetting over peisovnen, og du får et enkelt, men smart tørkesystem. Hyller kan brukes til sko og votter. Foto: Privat og Per Erik Jæger
VEDKISTE: En kiste kan fungere fint til oppbevaring av ved. Denne sto på hytta fra tidligere.
VEDKISTE: En kiste kan fungere fint til oppbevaring av ved. Denne sto på hytta fra tidligere. Foto: Per Erik Jæger
HJEMMESNEKRET: Spisestuemøblene har Anita laget med hjelp av stefaren sin. Møblene er laget av gran som er beiset i fargen Drivved. De gamle skiene på veggen lå tidligere på låven til småbruket hun har arvet. De tilhørte Anitas bestefar. Møblene er behandlet med Tyrilin interiørbeis i fargen Drivved.
HJEMMESNEKRET: Spisestuemøblene har Anita laget med hjelp av stefaren sin. Møblene er laget av gran som er beiset i fargen Drivved. De gamle skiene på veggen lå tidligere på låven til småbruket hun har arvet. De tilhørte Anitas bestefar. Møblene er behandlet med Tyrilin interiørbeis i fargen Drivved. Foto: Per Erik Jæger

Raske avgjørelser

Det var også et poeng at Anita kunne komme seg til hytta på egen hånd. Det er nemlig hun som har stått for det meste av oppussingen. – Alle flater var ubehandlet, gul furu og kjøkkenkroken var kronglete innredet. Vi var aldri i tvil om at vi ville pusse opp, sier Anita.

Med fokus på gjenbruk og en rimelig oppussing har de gjort alt arbeidet selv. Og siden Magne jobber offshore og er mye borte på jobb, ble det hoved­sakelig Anitas prosjekt å få hytta i stand.

Hun brettet opp ermene og begynte å male og beise alle flater. Med unntak av litt beisehjelp fra Magne har hun selv behandlet både vinduer, vegger, dører og gulv. Hun malte det gamle kjøkkenet og bygget det om til en smartere løsning. Til og med spisestuemøblene har hun snekret selv, etter inspirasjon fra magasiner og nett. Gamle skatter og arvegods pryder hytteveggen.

Resultatet er lunt og innbydende med varme jordfarger og praktiske løsninger. Anita har ikke kastet bort tiden på å reflektere over fargevalg.

- Jeg visste hvordan jeg ville ha det, og så for meg hvordan det skulle bli, så det ble raske avgjørelser.

Etter ca. to måneder med malingslukt, snekring og en hytte på halv tolv var den endelig klar til bruk. Og på en kald 1. juledag, da gradestokken viste 16 minus, kom det første lasset med møbler. Her skulle det ikke somles med tiden, og julen 2014 var Tussebu offisielt åpen.

PERSONLIG GJENBRUK:
Understellet på et gammelt bord kan brukes på nytt, slik som her. Legg plater oppå og beis dem i ønsket farge. Platen er beiset med Tyrilin interiørbeis i fargen Drivved.
PERSONLIG GJENBRUK: Understellet på et gammelt bord kan brukes på nytt, slik som her. Legg plater oppå og beis dem i ønsket farge. Platen er beiset med Tyrilin interiørbeis i fargen Drivved. Foto: Per Erik Jæger
NYE STUE: Med hvitmalt tak, vinduer og lister fremstår stuen som helt ny. De beisede veggene gir den en varm glød. Veggene er behandlet med Tyrilin interiørbeis i fargen Drivved. Gulvet er behandlet med Butinox gulvmaling i mørk grå, deretter matt gulvlakk oppå.
NYE STUE: Med hvitmalt tak, vinduer og lister fremstår stuen som helt ny. De beisede veggene gir den en varm glød. Veggene er behandlet med Tyrilin interiørbeis i fargen Drivved. Gulvet er behandlet med Butinox gulvmaling i mørk grå, deretter matt gulvlakk oppå. Foto: Per Erik Jæger
BLE LYST OG INNBYDENDE: Utedoen har også fått et løft med hvitmalte møbler, ny lampe og gardiner.
BLE LYST OG INNBYDENDE: Utedoen har også fått et løft med hvitmalte møbler, ny lampe og gardiner. Foto: Per Erik Jæger
BEDRE PLASS: Tidligere var det en liten skillevegg i gangen. Denne fjernet de, og fikk dermed mye bedre plass til oppbevaring. I kurven har de tøfler og votter, slik at gjestene aldri trenger å fryse på hender og føtter.
BEDRE PLASS: Tidligere var det en liten skillevegg i gangen. Denne fjernet de, og fikk dermed mye bedre plass til oppbevaring. I kurven har de tøfler og votter, slik at gjestene aldri trenger å fryse på hender og føtter. Foto: Per Erik Jæger
KART AV STAUR: Gamle jærstaur fra låven hjemme i Fyresdal er blitt rammen rundt et kart over området.
KART AV STAUR: Gamle jærstaur fra låven hjemme i Fyresdal er blitt rammen rundt et kart over området. Foto: Per Erik Jæger

Kobler av

Hytta har verken strøm, kloakk eller vann, og ligger akkurat passe avsides. Uten dekning på mobiltelefon og nett kan paret virkelig koble av. Det er heller ikke en tv i hyttestuen til Anita og Magne. De har ikke behov for innlagt strøm og vann, men det kan hende det kommer en dusj etter hvert.

- Det er godt å være utilgjengelig, her kan vi være helt i fred. Det er fint å bruke tid på hverandre når vi er på hytta, sier Magne.

- Jeg reiser hit en del alene på grunn av jobben til Magne, sier Anita. - Det er deilig å være her helt for meg selv. Jeg liker at det er litt styrete å komme opp hit. Det er sånn det skal være å komme på hytta. 

LITE, MEN KOSELIG:  Soverommene er kanskje små, men inneholder akkurat det som trengs. Hvitmalte lister og tak gir et lyst inntrykk. En gammel kiste fungerer som nattbord.
LITE, MEN KOSELIG: Soverommene er kanskje små, men inneholder akkurat det som trengs. Hvitmalte lister og tak gir et lyst inntrykk. En gammel kiste fungerer som nattbord. Foto: Per Erik Jæger
VINTERLANDSKAP:Om sommeren kan de kjøre frem til hytta, mens den siste strekningen er med snøskuter om vinteren.
VINTERLANDSKAP:Om sommeren kan de kjøre frem til hytta, mens den siste strekningen er med snøskuter om vinteren. Foto: Per Erik Jæger
GODT PÅ GRILLEN: Grillmester Anita steker pølser. Så lenge været er greit, tilbereder og spiser de måltidene ute. Fra terrassen ser de rett ut på Hallbjønnsekken.
GODT PÅ GRILLEN: Grillmester Anita steker pølser. Så lenge været er greit, tilbereder og spiser de måltidene ute. Fra terrassen ser de rett ut på Hallbjønnsekken. Foto: Per Erik Jæger
UTEPLASS: På fremsiden av hytta har paret laget en uteplass med gode stoler og lykter.
UTEPLASS: På fremsiden av hytta har paret laget en uteplass med gode stoler og lykter. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning