Et enkelt hytteliv

Pernille (26) og Ivar (29) lever det enkle hyttelivet

70-tallshytta har utedo og vann må de hente i bekken.

Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Ingen av vennene til Pernille (26) og Ivar Bjørnstad (29) har egen hytte. De har nok med å pusse opp hus eller leilighet, eventuelt prioritere helt andre ting. De to klarte imidlertid aldri å fri seg fra drømmen om det enkle hyttelivet, et stille sted i skogen, midt blant snøkledde grantrær. Sammen kjøpte de den håndlaftede tømmerhytta sommeren 2014. De får heller pusse opp huset senere.     

Hytta ligger midt i birkebeinerriket ved Skramstadsetra på Rena.

- Vi er begge glade i å gå på ski, så vi kjøpte den mye på grunn av gode skiforhold i området. Det er litt kaotisk her oppe under Birkebeinerrennet og -rittet, men ellers i året er det fredelig, sier Pernille. Hun er selv fra Rena, og familien til Ivar har hytte bare et par hundre meter unna, så de har begge sterk tilknytning til området.

HYTTEKOS: Pernille og lille Kåre trives på hytta. Stuen er blitt lysere og har fått nye bruktmøbler i retrostil fra 1960-70-tallet.
HYTTEKOS: Pernille og lille Kåre trives på hytta. Stuen er blitt lysere og har fått nye bruktmøbler i retrostil fra 1960-70-tallet. Foto: Sveinung Bråthen
NY GLØD: Etter at stuen fikk to strøk med hvitkalket interiørbeis, ble den lysere 
og triveligere. De gamle skiene til Ivars skiglade far har fått plass på veggen. Fargen på veggen er to strøk med Jotun Lady interiørbeis – hvitkalket.
Vinduskarmene er malt med Jotun Sense i fargen Eggehvit.
Taket er beiset med Jotun Lady interiørbeis – hvitkalket.
Gulet er malt med fargen Dunkel, Jotun.
NY GLØD: Etter at stuen fikk to strøk med hvitkalket interiørbeis, ble den lysere og triveligere. De gamle skiene til Ivars skiglade far har fått plass på veggen. Fargen på veggen er to strøk med Jotun Lady interiørbeis – hvitkalket. Vinduskarmene er malt med Jotun Sense i fargen Eggehvit. Taket er beiset med Jotun Lady interiørbeis – hvitkalket. Gulet er malt med fargen Dunkel, Jotun. Foto: Sveinung Bråthen
NYTT: Det eneste som er nytt, er kjøkkenet fra Ikea og vedkomfyren fra LaNordica. Begge deler monterte de og satte opp selv.
NYTT: Det eneste som er nytt, er kjøkkenet fra Ikea og vedkomfyren fra LaNordica. Begge deler monterte de og satte opp selv. Foto: Sveinung Bråthen
LUR LØSNING: Pernille og Ivar har ikke plysjgardin, men pysjgardin på hyttekjøkkenet! Gardinene har moren til Pernille sydd av en pysjamas. Den hadde lommer, og disse brukes nå til oppbevaring av små kjøkkenredskaper.
LUR LØSNING: Pernille og Ivar har ikke plysjgardin, men pysjgardin på hyttekjøkkenet! Gardinene har moren til Pernille sydd av en pysjamas. Den hadde lommer, og disse brukes nå til oppbevaring av små kjøkkenredskaper. Foto: Sveinung Bråthen

Mye egeninnsats 

Hytta fikk de billig. Etter rehabiliteringen, som blant annet besto av oppjekking av hytta, nytt kjøkken, maling og en italiensk vedkomfyr, kom sluttsummen på under en halv million kroner.

- Du kan trygt si at vi fikk det vi betalte for. Det var mye jobb som sto foran oss. Hytta ligger i et myrområde, og fordi den nærmest ikke var blitt brukt siden byggeåret i 1970, hadde den sunket litt og var veldig skjev, forteller Pernille.

Ivar, som er snekker, har lagt ned mange arbeidstimer på hytta. Alt fra maling, jekking og riving av peis, til montering av kjøkken og ovn. Pernille var gravid med barn nummer to under byggeperioden, og fikk i grunnen ikke gjort annet enn å kjøpe sofaputer, filleryer og å saumfare bruktbutikker etter kupp.

- Jeg var sammen med datteren vår, og vi serverte lunsj hver helg til Ivar, svigerfar og venner som har hjulpet oss.

LEKKER VEDOVN: Den vedfyrte kjøkkenkomfyren kjøpte de brukt. En lekker komfyr med et nostalgisk utseende og moderne fyringsegenskaper. Det er ringer i topplaten, brennkammer av støpejern, varmeskap under stekeovnen, og askeskuff og vedskuff i bunnen.
LEKKER VEDOVN: Den vedfyrte kjøkkenkomfyren kjøpte de brukt. En lekker komfyr med et nostalgisk utseende og moderne fyringsegenskaper. Det er ringer i topplaten, brennkammer av støpejern, varmeskap under stekeovnen, og askeskuff og vedskuff i bunnen. Foto: Sveinung Bråthen
TØRKING: I taket over vedkomfyren på kjøkkenet har de en tørkeløsning med rist.
TØRKING: I taket over vedkomfyren på kjøkkenet har de en tørkeløsning med rist. Foto: Sveinung Bråthen
MED OPPBEVARING: Det er to soverom, det største av dem har dobbeltseng og køyeplass. Det er godt med oppbevaringsmuligheter i skuffene under sengen.
MED OPPBEVARING: Det er to soverom, det største av dem har dobbeltseng og køyeplass. Det er godt med oppbevaringsmuligheter i skuffene under sengen. Foto: Sveinung Bråthen

Fortsatt enkelt

Nå er hytta endelig beboelig, og de har fått lagt inn strøm for å gjøre det litt mer lettvint. Men vann må de fortsatt hente i bekken, og de har fremdeles utedo. 

- Hytta har en enkel standard, og det er slik vi vil ha det. Vi bor i Elverum, bare 40 minutter unna, så vi har mulighet til å være her ofte. Vi har blant annet hatt en fantastisk jule- og nyttårsfeiring her. Jeg synes vi har kjøpt tidenes lekreste vedkomfyr, og den fikk vi bruk for til juleribba.

Kjøkkenet er nytt, men alt annet er kjøpt brukt eller arvet. – Vi har litt forskjellig interiørstil, men retrostilen med møbler fra 1960- og 70-tallet synes vi begge er fint, så dermed landet vi på den, forteller Pernille.

De har store fremtidsplaner for hytta, det kommer etter hvert både et nytt tilbygg og et anneks. – Men vi kommer ikke til å stresse med det. Vi skal ha det sånn som nå en stund til. Vi er jo fortsatt unge.

HENTE VANN: Pernille elsker sitt nye hytteliv i skogen, der vannhenting er en del av hverdagen.
HENTE VANN: Pernille elsker sitt nye hytteliv i skogen, der vannhenting er en del av hverdagen. Foto: Sveinung Bråthen
VED: I inngangspartiet er det satt av plass til praktisk oppbevaring av ved.
VED: I inngangspartiet er det satt av plass til praktisk oppbevaring av ved. Foto: Sveinung Bråthen
UTEDO: Det bekymrer ikke Pernille og Ivar at det er utedo.
UTEDO: Det bekymrer ikke Pernille og Ivar at det er utedo. Foto: Sveinung Bråthen
I FRED: Hytta ligger fredelig til, bortsett fra når Birkebeinerrennet går forbi.
I FRED: Hytta ligger fredelig til, bortsett fra når Birkebeinerrennet går forbi. Foto: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning