Hytte og laft

Ny oppfinnelse i laft

Hytteprodusenten møter fremtidens ekstremvær med et nytt laftesystem.

NYTT: Daglig leder Ole Eliassen i grønn jakke og Geir Brean i en Røroshytte som settes opp med nytt system.
NYTT: Daglig leder Ole Eliassen i grønn jakke og Geir Brean i en Røroshytte som settes opp med nytt system. Foto: Røroshytta
Publisert Oppdatert

Ekstremvær

* Ekstremvær er vær som forekommer sjelden, og brukes vanligvis i betydningen "uvær".

* I Sør-Norge dreier det seg som regel om kraftige lavtrykk som kommer inn fra Atlanterhavet med sterk vind og store nedbørsmengder.

* I nord får man også "polare lavtrykk" som dannes i grensesjiktet mellom is og hav. Disse stormene har visse fellestrekk med det internasjonalt mest kjente uværet: de tropiske orkanene.

* Andre kjente former for ekstremvær er tornadoer, tordenstormer, flom, styrtregn, snøstorm, hagl, tørke og hetebølger.

Kilde: Bjerknessenteret

Laftede hytter har til tider blitt oppfattet som energisløsere. Mye av varmen har gjerne gått til spille og dårlige lafteknuter har skapt trøbbel i forhold til vær og vind.

Ved hjelp fra SINTEF Byggforsk og 3D-simuleringer fra firmaet 5X, har Røroshytta nå kommet frem til en helt ny knute som skal være bedre rustet til å møte fremtidens klimautfordringer på værutsatteområder - enten ved kysten eller på høyfjellet, ifølge firmaet Røroshytta.

- En aldri så liten revolusjon, innrømmer Ole Eliassen, daglig leder i Røroshytta overfor Hytteliv.

Avventende skeptisk

Og det har kanskje hytte-Norge behov for. For ifølge klimaforskere meldes det om mer storm og sterkere nedbør i vente i fremtiden. Ifølge SINTEF Byggforsk sin egen oppdragsrapport som ble sluttført i slutten av oktober i år, ga prøving av luft- og regntetthet til tømmerveggene svært gode resultater. Så gode verdier at Røroshytta vurderer patentsøknad.

Røroshytta tenker med andre ord offensivt midt i finanskrisen, og ønsker å stå støtt både i "ekstrem-marked" og i ekstremvær.

Lafteekseprt Svein Oppegaard er imidlertid avventende skeptisk, da Hytteliv ringer:

- Jeg vet ikke helt hva de har laget her. Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt om dette, men hvis det er snakk om en ny type knute høres det ut som de forsøker å finne opp hjulet på nytt. Men dette må jeg se nærmere på, sier han.

Helt patent

Røroshytta er i alle fall overbevist.

- Nå kan hyttefolk bygge tømmerhus på de mest værutsatte plasser. Kundene vil få et hus med tømmerhusets inneklimafordeler, og med gode luftutvekslingsverdier. I tillegg er hytta mer miljøvennlig fordi energibehov er blir vesentlig redusert, hevder Eliassen.

Selve lafteteknikken ønsker han imidlertid ikke å gå detaljert inn på, fordi firmaet vurderer patentsøknad.

Les også:

Sjarmerende tømmerhytte

Test: Gummistøvler til vinterbruk

Aldri mer bakglatte ski

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning