Den store kjærligheten

Mette og Ole-Kristian valgte et helt spesielt sted for bryllupet sitt

Mette og Ole-Kristian er så glad i hytta si, at de like så godt giftet seg der. Som selvbyggere har de et ekstra nært forhold til den.

HYTTEGLEDE: Å tegne hytta selv, har vært en spennende prosess for Mette og Ole-Kristian. De har brukt godt tid på å planlegge, for å få det akkurat slik som de ønsket.
HYTTEGLEDE: Å tegne hytta selv, har vært en spennende prosess for Mette og Ole-Kristian. De har brukt godt tid på å planlegge, for å få det akkurat slik som de ønsket. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Det hele startet sommeren 2018, da Mette Skaret og Ole-Kristian Wåtland var nybakte tomteeiere i Stavåløkkja hyttefelt ved Oppdal.

Selv om de bare hadde upløyd mark foran seg, visste de allerede hvordan de skulle bygge hytta de hadde
ønsket seg en god stund.

– Mens vi bygget den, bodde vi i en enkel campingvogn utenfor. Siden det ble en del overnattinger, ble bare det å ferdigstille et ordentlig toalett på hytta en ren luksus etterpå, forteller Mette med et smil.

Viet av ordføreren

Paret ønsket seg en moderne hytte med plass til hele familien, som teller fire barn, svigerbarn og ett barnebarn.

Byggeår: 2019

Størrelse: 119 m²

Utvendig kledning: Limtre i fargen Kullsort, Alvdal Royal treolje.

Tak: Torv

Rominndeling: Stue, kjøkken, 4 sove­rom, 2 bad, gang, bod og lav hems.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

Instagram: @fjellro

Stavåløkkja:

Høyde over havet: 701 meter

Kommune: Oppdal

Fylke: Trøndelag

Se mer

– Vi valgte å være selvbyggere, som gjør oss selv ansvarlige for hytta, fordi vi bare nesten fant det vi ønsket hos de etablerte hytteprodusentene. Så vi tegnet hytta selv, slik vi ønsket å ha den, forteller Ole-Kristian.

En teknisk tegner laget den endelige tegningen som hytta er bygget etter.

NATUR: Hytta er nøye plassert i terrenget uten å ruve, med store vindusflater for å få naturen inn. Utvendig kledning av limtre er satt inn med fargen Kullsort, Alvdal Royal treolje. Terrassen er fri for rekkverk for å bevare utsikten innenfra.
NATUR: Hytta er nøye plassert i terrenget uten å ruve, med store vindusflater for å få naturen inn. Utvendig kledning av limtre er satt inn med fargen Kullsort, Alvdal Royal treolje. Terrassen er fri for rekkverk for å bevare utsikten innenfra. Foto: Privat

– Vi valgte limtre, fordi vi da kunne få de dimensjonene vi ønsket oss. I tillegg er det formstabilt, det har minimal kuving og sprekking. Alt gikk etter planen, og alt kom nøyaktig på mål, heldigvis, forteller Ole Kristian, som har litt byggerfaring fra før. Mette har kost seg med å stå for alle valg av materialer, farger og interiør.

Å gjøre mye selv, har gitt paret et nært forhold til hytta. Derfor inviterte de familie og venner til en spesiell stund i juni 2019.

– Det var en fin opplevelse å gifte oss her med vår nærmeste familie som gjester. Vielsen ble utført av ordføreren i Oppdal, forteller Mette, som på den store dagen bar bunad.

Til hytta ble hun og Ole-Kristian fraktet på en koselig måte, med hest og vogn, som også var pyntet til den store dagen.

– Vi er så glade i hytta! Ekstra stas er det når barna, som alle er voksne, tar turen hit. For at de skal trives ekstra godt, har jeg lagt ekstra flid i soverommene, slik at de får litt hotellfølelse, forteller Mette.

BRYLLUP: Den store dagen ble feiret på hytta 19. juni 2019.
BRYLLUP: Den store dagen ble feiret på hytta 19. juni 2019. Foto: Privat

Les også: Så mange hytter står tomme: – Oppsiktsvekkende høyt tall

Frisket opp med maling

Paret brukte mye tid på å gjøre de gode valgene. For å finne løsninger de likte, har de kikket litt ekstra rundt seg der de har vært.

– Vi fant inspirasjon til peisen i en lobby på et hotell her på Oppdal. For å få nøyaktig samme mål og dimensjoner på peisen, tok vi med målestokken og målte nisjen, forteller Mette, og legger ved i peisinnsatsen.

To gode sofaer er plassert mot hverandre, slik at man kan se flammene fra de begge. Sofaene har de valgt en frisk farge på, de er et blikkfang mot de nøytrale fargene på overflatene.

PEIS: Peisen med skifer rundt er inspirert av en løsning i en lobby på et hotell. På det ferdigbehandlede panelet er det valgt en gråfarge som står i stil til skiferfargen. Sofaen er valgt som en frisk og mild kontrast til de duse gråfargene i hytta.
PEIS: Peisen med skifer rundt er inspirert av en løsning i en lobby på et hotell. På det ferdigbehandlede panelet er det valgt en gråfarge som står i stil til skiferfargen. Sofaen er valgt som en frisk og mild kontrast til de duse gråfargene i hytta. Foto: Kathrine Sørgård
STUE: Limtrepanelet og listverket innendørs er i fargen Patinagrå beis fra Sherewin Williams. Vindu fra NorDan. Sofaene er fra Skeidar. Bord fra Fagmøbler.
STUE: Limtrepanelet og listverket innendørs er i fargen Patinagrå beis fra Sherewin Williams. Vindu fra NorDan. Sofaene er fra Skeidar. Bord fra Fagmøbler. Foto: Kathrine Sørgård

Selv om alle rom er kledd med ferdigbehandlede materialer, har Mette svingt malerkosten litt. Hun har frisket opp flere bruktfunn, små møbler og tekstiler.

Å få litt ekstra ut av lite, synes hun er fint. Som lampeskjermen på en stålampe i smijern, den laget hun av en enkel spisebrikke.

Ole Kristian har bidratt med alt det elektriske, siden han er elektriker. Nettopp det gjorde det langt enklere for paret å realisere hyttedrømmen.

– Et byggetips er å organisere alt av materialer i god tid, slik at ikke arbeiderne blir stående og vente. Vi kjørte unna emballasje og rask som det blir en god del av. Det sparte både tid og penger, forteller Ole-Kristian, som har vokst med besteforeldrenes enkle hytte i Hemnkjøl.

Også det hadde sin sjarm, men komforten på den nye hytta setter han pris på.

Etter å ha bygget og jobbet med hytta så intensivt som de bare har klart, gleder de seg til å utforske naturen rundt den mer. Også når de er innendørs.

– Vi liker å sitte med fugleboka, og det er så fint å bare se ut og snakke om det vi ser. Vi skulle gjerne ha bodd her, vi!

Les også (+): Hvor er det best å plassere peisen i rommet? Sjekk ekspertens råd

Se flere bilder av hytta:

VIELSE: Oppdals ordfører viet dem under denne portalen laget på terrassen på hytta.
VIELSE: Oppdals ordfører viet dem under denne portalen laget på terrassen på hytta. Foto: Privat
UTSIKT: Terrassen er holdt fri for rekkverk for å ta vare på den herlige utsikten.
UTSIKT: Terrassen er holdt fri for rekkverk for å ta vare på den herlige utsikten. Foto: Privat
ATMOSFÆRE: Friske blomster gjør seg så godt i de duse omgivelsene.
ATMOSFÆRE: Friske blomster gjør seg så godt i de duse omgivelsene. Foto: Kathrine Sørgård
KJØKKEN: Kjøkkenet er åpent mot spisestuen, men skjult bak veggen med peisen mot stuen. Innredningen heter Lerhyttan, fra Ikea. Den er en del av den sorte tråden i hytta.
KJØKKEN: Kjøkkenet er åpent mot spisestuen, men skjult bak veggen med peisen mot stuen. Innredningen heter Lerhyttan, fra Ikea. Den er en del av den sorte tråden i hytta. Foto: Kathrine Sørgård
ÅPENT: Fra spisebordet er det god kontakt med stuen, en detalj som er nøye planlagt.
ÅPENT: Fra spisebordet er det god kontakt med stuen, en detalj som er nøye planlagt. Foto: Kathrine Sørgård
<b>SLIK GJØR DU: </b>Klipp ut midtstykket på en heklet duk du ikke bruker, eller finn en på loppe-marked eller bruktbutikk. Farg duken svart med tøyfarge. Fest midtstykket til en metallring surret med svart tråd. Fest til slutt fjærene med en tråd med en perle på i nedkant av ringen. Heng til slutt drømmefangerne på en fin rekvedgren.
SLIK GJØR DU: Klipp ut midtstykket på en heklet duk du ikke bruker, eller finn en på loppe-marked eller bruktbutikk. Farg duken svart med tøyfarge. Fest midtstykket til en metallring surret med svart tråd. Fest til slutt fjærene med en tråd med en perle på i nedkant av ringen. Heng til slutt drømmefangerne på en fin rekvedgren. Foto: Kathrine Sørgård
HEMS: Hemsen er smart innredet som et gjesterom, med flere lave sengeplasser som er bygget på stedet. Her er det plass til mange.
HEMS: Hemsen er smart innredet som et gjesterom, med flere lave sengeplasser som er bygget på stedet. Her er det plass til mange. Foto: Privat
<b>SLIK GJØR DU: </b>Spray eller mal vegglampen med svart maling.
SLIK GJØR DU: Spray eller mal vegglampen med svart maling. Foto: Kathrine Sørgård
GJENBRUK: Den nederste delen av tallerkenhyllen ble saget av og malt, som en stilkontrast til det stramme kjøkkenet, og malt i samme farge.
GJENBRUK: Den nederste delen av tallerkenhyllen ble saget av og malt, som en stilkontrast til det stramme kjøkkenet, og malt i samme farge. Foto: Privat
<b>SLIK GJØR DU:</b>En litt kjedelig, trehvit tallerkenhylle med utskjæringer ble her ny ved hjelp av maling. Den øverste delen av hylla ble saget av, og den nederste delen med utskjæringene ble malt svart.
SLIK GJØR DU:En litt kjedelig, trehvit tallerkenhylle med utskjæringer ble her ny ved hjelp av maling. Den øverste delen av hylla ble saget av, og den nederste delen med utskjæringene ble malt svart. Foto: Privat
HYTTA: Hytta er nøye plassert i terrenget uten å ruve, med store vindusflater for å få naturen inn. Utvendig kledning av limtre er satt inn med fargen Kullsort, Alvdal Royal treolje.
HYTTA: Hytta er nøye plassert i terrenget uten å ruve, med store vindusflater for å få naturen inn. Utvendig kledning av limtre er satt inn med fargen Kullsort, Alvdal Royal treolje. Foto: Kathrine Sørgård
SKIGLEDE: Ole-Kristian er svært glad i å gå på ski, så det å ha skiløypa nære hytta betyr mye for ham.
SKIGLEDE: Ole-Kristian er svært glad i å gå på ski, så det å ha skiløypa nære hytta betyr mye for ham. Foto: Privat
GLEDE: De unge voksne lager en real snømann. Som tilskuere satt de litt eldre voksne, koste seg med vin og dokumenterte prosessen.
GLEDE: De unge voksne lager en real snømann. Som tilskuere satt de litt eldre voksne, koste seg med vin og dokumenterte prosessen. Foto: Privat
VINTER: En vinterkveld etter at et tykt skydekke har lettet. Det langstrakte draget mor fjellheimen kan paret glede seg over i timer uten å gå lei. Terrassen er fri for rekkverk for å bevare utsikten innenfra.
VINTER: En vinterkveld etter at et tykt skydekke har lettet. Det langstrakte draget mor fjellheimen kan paret glede seg over i timer uten å gå lei. Terrassen er fri for rekkverk for å bevare utsikten innenfra. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2023, og sist oppdatert 10/02 2023.

Les også