Pusse opp gammelt panel

Lysning av gulnet panel

Gulnet panel er noe mange irriterer seg over. Heldigvis er det en enkel sak å få stuen lys og trivelig igjen. Her er alternativene.

LYSNE PANEL: Ser dette mørke taket kjent ut? Fortvil ikke, det finnes flere metoder for å blåse nytt liv i de gule panelveggene.
LYSNE PANEL: Ser dette mørke taket kjent ut? Fortvil ikke, det finnes flere metoder for å blåse nytt liv i de gule panelveggene. Foto: FOTO: Ifi
Publisert Oppdatert

Skal du pusse opp på hytta i påsken? Eller trenger de gamle furuveggene hjemme en fornyelse? Gulnet treverk er noe mange sliter med både i hus og på hytter, og de en gang så lyse overflatene har blitt et irritasjonsmoment. Men heldigvis er det både enkelt og rimelig å lysne panelet, og det finnes flere gode metoder. Her er alternativene.

Panellakk

Gir et matt eller halvmatt, nærmest hvitkalket og transparent utseende, der trestrukturen blir bevart. Beskytter treverket mot smuss og fingermerker. Vanntynnbart, inneholder UV-filter som bremser videre gulning. Skal påføres ubehandlet treverk. Kan brukes på nytt panel for å beholde den lyse fargen lenger, eller for å lysne gammelt, gulnet panel. For å unngå at gulfargene slår gjennom, kan noen lakker tilsettes mer hvit brekkfarge. Lakken kan påføres i ett eller flere strøk for sterkere effekt.

Klar og pigmentert lakk

Overflaten får en silkematt glans og blir bestandig mot smuss, fett og kjemikalier. Lakken inneholder lysfilter som utsetter videre gulning. Den er vanntynnet, og påføres i tre eller flere sjikt. Til første strøk brukes en klar, upigmentert lakk som gir et ensartet underlag for videre behandling med pigmentert lakk. For etterfølgende strøk tilsettes lakken hvite pigmenter. Behandlingen gjentas til ønsket lysning eller hvitfarge er oppnådd.

Husk å alltid ta en oppstrøksprøve

NY MED PANELLAKK: Etter at veggene på denne hytta ble vasket grundig med kraftvask ble tre strøk hvit panellakk fra Scannox påført.
NY MED PANELLAKK: Etter at veggene på denne hytta ble vasket grundig med kraftvask ble tre strøk hvit panellakk fra Scannox påført. Foto: FOTO: Per Erik Jæger og privat
GULNET PANEL: Lag en oppstrøksprøve på panelet som skal behandles.
GULNET PANEL: Lag en oppstrøksprøve på panelet som skal behandles. Foto: FOTO: Ifi

Interiørbeis-panelhvitt

Innfarger og fremhever treets naturlige struktur. Vanntynnede interiørbeiser finnes i ulike fargenyanser, og under flere navn, blant annet panelhvitt og interiørbeis. Noen er bare beregnet på nytt treverk, mens andre også kan brukes for å lysne gammelt tre. Påføres med rull eller pensel og kan arbeides inn i underlaget med en fille. Ved flere strøk trer trestrukturen frem med dybde. For god vaskbarhet og større slitestyrke bør flaten lakkeres med klar lakk, olje eller voks. Beisen kan bare brukes på tidligere ubehandlet og godt renset treverk.

Tak og panelhvitt-Lasur

En vannbasert, akrylbasert lasur, som er en meget tynn maling. Finnes i tre grader; hvit, ekstra hvit og dekkende. Behandlingen lar treverkets naturlige struktur være synlig, påføres i to eller flere strøk. Kan brukes på både ubehandlede og tidligere lakkerte flater.

Lysner gammel gulning og bremser fremtidig. Samtidig utsettes gjennomblødning fra kvister. Overflaten blir silkematt.

Panelvoks

FØR OG ETTER: På denne hytta er veggene behandlet med Beckers Decor trebeis hvit
FØR OG ETTER: På denne hytta er veggene behandlet med Beckers Decor trebeis hvit Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger

Gir en jevn, matt finish og en overflate som tåler rengjøring. Beskytter treverket. Finnes i flere farger, hvitt er en av dem. Resultatet blir halvtransparent i ett strøk, og mer dekkende etter to påføringer. Kan brukes på ubehandlet, tidligere malt eller lakkert tre.

Først må du gjøre dette

Start med en oppstrøksprøve på det panelet som skal behandles. Grunnen er at produktene er transparente, og ditt gulnede panel vil helt sikkert gi et annet resultat enn prøvene i butikken.

Alle underlag må renses før behandling. Bruk trerens, ikke grønnsåpe.

Bleking med lut

Bleker treet så det blir tilnærmet nytt i fargen, men er i seg selv ingen overflatebehandling. Underlaget må etterpå såpes eller oljes. Ved å vaske med en hvitpigmentert såpe, opprettholdes fargen i overflaten. Noen produkter har tilsatt hvite pigmenter, og det finnes alternativer med mild lut, såpe og olje i samme behandling. Påføres i to strøk for et hvitere resultat. Er tilsatt UV-filter og antioksiderende midler som beskytter mot fremtidig gulning. Kan ikke utføres på tidligere lakkert eller malt tre. Underlaget bør renses godt før påføring.

De fleste produktene egner seg best på paneler av nåletre. Også disse vil reagere forskjellig på behandlingen. Gran vil for eksempel ha en annen nyanse enn furu.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

SOVEROM: Veggene i soverommet er behandlet med panelvoks fra Osmo i fagene hvit dekkende 3211 og Osmo grå leire 3116.
SOVEROM: Veggene i soverommet er behandlet med panelvoks fra Osmo i fagene hvit dekkende 3211 og Osmo grå leire 3116. Foto: FOTO: Privat og Per erik Jæger
LUNE VEGGER MED VOKS: Veggene på denne fjellhytta er behandlet med panelvoks fra Osmo.
LUNE VEGGER MED VOKS: Veggene på denne fjellhytta er behandlet med panelvoks fra Osmo. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Slik sparkler du gipsplater

Klassiske møbleringstabber e

Bekymringene du kan droppe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning