Dele hytte med eksen

Sonja og Trond skilte seg for ti år siden. I fjor kjøpte de hytte sammen

Det er over 10 år siden Sonja og Trond ble skilt, men i fjor kjøpte de like så godt hytte sammen.

FELLES SAMLINGSSTED: Tidligere ekteparet Sonja og Trond, ønsket et felles samlingssted for døtrene og storfamilien. Da bestemte de seg for å kjøpe hytte sammen..
FELLES SAMLINGSSTED: Tidligere ekteparet Sonja og Trond, ønsket et felles samlingssted for døtrene og storfamilien. Da bestemte de seg for å kjøpe hytte sammen.. Foto: Kathrine Sørgård
Publisert

At det skal være noe spesielt å dele en hytte med en forhenværende, trekker Sonja Wåland litt på skuldrene av.

Løsningen ble perfekt for dem. Sammen samlet de økonomiske krefter til å bli eiere av et tidligere småbruk på øya Okse, etter at Trond Wåland først kjøpte seg inn i hytta som deleier i 2019.

Et familiested

Da var det en kollega av ham som eide stedet, og de gjorde en avtale om at Trond skulle kjøpe eiendommen innen fem år.

Da han skulle overta i 2021, spurte han ekskona Sonja om hun ville kjøpe halvparten, siden planen var at dette skulle være et familiested.

– Her er det så fint å samle familien. Planen er å bevare hytta akkurat som den er nå, som en fantastisk plass å møtes for familie og venner, også i fremtiden. Vi håper at det fortsatt kan være et familiested når våre tre barn kanskje selv får egne familier, forteller Sonja.

Deres tre voksne døtre deler gleden over det tidligere småbruket fra 1837.

HYTTE: Stien opp mot hytta fra brygga er Sonja veldig glad i. Annekset til venstre er nylig pusset opp. Fordi det er helt nytt inne, er det et populært sted å sove.
HYTTE: Stien opp mot hytta fra brygga er Sonja veldig glad i. Annekset til venstre er nylig pusset opp. Fordi det er helt nytt inne, er det et populært sted å sove. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Da Stian og Vidar så fedrenes gamle arbeidsplass, skjønte de at det bare var én ting å gjøre

Møbler med sjel

Hytta ligger fint til en rusletur inn på den frodige øya, i skjærgården vest for Kristiansand.

Hyttetype: Gammelt småbruk med sjøhus

Byggeår: 1837

Størrelse: Hytta: 100 m². Sjøhuset: 60 m².

Hvor: Okse, Kristiansand kommune.

Utvendig kledning: Panel

Tak: Takstein

Rominndeling: Entre, loftsrom, 2 soverom, kjøkken og 2 stuer.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. WC.

– Stedet har så mye sjel, med gamle gjenstander og møbler som står igjen etter flere eiere. Som et skap med gammelt porselen, gamle speil og oljelamper med siseleringer. Det har vært så spennende å åpne skuffer og skap. Og fortsatt er det en skapdør vi ikke har fått til å åpne, sier Sonja.

Rommene skal få være som de er. Å stryke over naturelle tømmervegger som noen har hugget for hånd, gir en spesiell følelse.

Litt spesielt er det også for Sonja å ta seg ut til øya, for det må gjøres med båt.

– Jeg måtte lære meg å kjøre båt nylig, nå går det ganske greit, sier hun, og viser seg som en stødig kaptein når hun navigerer oss trygt til brygga hvor et gammelt sjøhus ligger.

Det er innredet som en fullverdig hytte, med et lite kjøkken og alt man trenger. Bakenfor, mer inn på øya, følger vi en sti i lett, ulendt terreng før landskapet åpner seg. Inn mot berget ligger det gamle småbruket som nå er hytte.

FELLESSKAP: Hytta på et Okse er et sted som hele storfamilien er blitt glade i, og kan samles for hyggelige stunder.
FELLESSKAP: Hytta på et Okse er et sted som hele storfamilien er blitt glade i, og kan samles for hyggelige stunder. Foto: Kathrine Sørgård

Les også (+): Vi er plaget med at mange parkerer på veien til hytta og på vår eiendom. Kan vi nekte dem parkering?

Aktiv familie

– Norge er som et eventyrland for meg. Det er helt fantastisk å fange krabber, kreps og hummer i sesong. Så har vi fisket både sjøørret, torsk og makrell fra brygga, forteller Sonja.

Hun flyttet til Norge fra Nederland i 1996. I dag jobber hun som landslagstrener i badminton, etter selv å ha vært profesjonell badmintonspiller. Det samme har Trond, som har spilt på lands­laget.

SJØHUS: Sjøhuset er et fint tillegg til hytta, som ligger lenger inne på øya. Her er det soveplasser, et lite kjøkken, bad og stue. Et fint sted for sommerdager på Sørlandet.
SJØHUS: Sjøhuset er et fint tillegg til hytta, som ligger lenger inne på øya. Her er det soveplasser, et lite kjøkken, bad og stue. Et fint sted for sommerdager på Sørlandet. Foto: Kathrine Sørgård.

– Døtrene våre spiller også, så vi er en aktiv familie. På det meste har vi vært 12 her ute samtidig. Jo flere vi er her, jo bedre har vi det! Så er det også fint når jeg er helt alene og kan nyte en rolig morgenstund med en kaffe på den gamle steintrappen før et morgenbad fra brygga.

Selv om Sonja og Trond har vært skilt siden 2011, er de aktive i hverandres liv.

– For oss er det en stor fordel å eie et familiested sammen, selv om vi ikke er et par lenger. Det er viktig at vi snakker godt sammen, og at vi på forhånd kommer frem til klare avtaler om fordeling av bruk, innkjøp og oppgraderinger, forteller Trond.

De vil at andre også skal få glede av stedet, og det hender de leier det ut.

Begge syntes det var litt dristig økonomisk å kjøpe hytta, men de tok sjansen, siden de kunne ha det som et felles prosjekt.

Denne saken ble første gang publisert 12/07 2022.

Les også