Luftepipe

Hvordan bør luftepipa bygges?

Publisert Oppdatert

Jeg er en ivrig leser av Hytteliv og har fått mange gode tips i forbindelse med oppføring av hytte.

Vi bygger nå hytte på fjellet i Uvdal. Hytta består av to laftekasser som er sammenbundet med en stavlaftdel. Dette danner en H. Der taket på mellombygget spleises inn på taket på hovedhytta får vi et "blindloft". Dette blindloftet ønsker jeg å lufte via en luftepipe på mønet. Jeg er imidlertid usikker på hvordan jeg skal utføre luftepipa med tanke på at det ikke skal føyke snø inn.

Luftingen av taket er sikret ved 2" horisontale spalter fra gavel til gavel. Har dere noen tips til hvordan jeg kan utforme luftepipa? På forhånd takk.

Jeg tror en bra løsning er å lage avtrekkspipen dobbel, dvs. du snekrer en kasse eller bruker en ferdig gjennomføring som stikker f.eks. 30-40 cm over taket. Over denne lager du (enten av tre, eller får en blikkenslager til å lage en i metall) en større kasse med tak, hvor det er f.eks. 10 cm klaring til alle sider mot gjennomføringen - også over toppen. Sideveis et stykke nede, altså rundt 20 cm lavere enn utløpet, monteres det én stor nettingventil/rist i hver side på ytre kasse. Snø som drives inn i disse ventilene vil dermed "møte veggen" på gjennomføringen, og neppe greie å komme seg opp og ned igjen. Var dette vrient å forstå? Si i så fall fra, med postadresse, så kan jeg tegne en skisse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning