Vinn Jøtul-ovn:

Hva er ditt smarteste opptenningstips?

Svar på et spørsmål og du kan vinne en ovn til 20 000 kroner.

ÅPEN PEIS: Koselig, men ikke energieffektivt.
ÅPEN PEIS: Koselig, men ikke energieffektivt. Foto: Foto: Alvimann, Morguefile
Publisert Oppdatert

Konkurransen er avsluttet, og vinneren er kåret.

Det er mange måter å oppbevare ved på.

Du kan bygge eget vedskjul, lage en ekstra stor vedkurv eller lagre den på bakken på plast, med bord over.

Det er også mange måter å tenne opp på.

Du kan for eksempel tenne på bålet fra toppen.

Klikk.no hadde i samarbeid med Jøtul en konkurranse hvor leserne skulle sende inn sine beste opptenningstips. Og med nesten 80 innsendte bidrag var det ikke lett å kåre en vinner.

Men til slutt var det Chrisander Silsand som stakk av med den gjeve førstepremien.

Her er Chrisanders bidrag:

"Først og fremst er det viktig at ovnen er tømt for aske og at veden du bruker er tørr (sjekk ved å smøre litt zalo i enden av kuubben og blås på andre siden av kubben, bobler det så er veden tørr nok. Når det er gjort legger jeg to mellomstore kubber på hver sin side av ovnen, med flak av bjørk som preller av kubben når den er tørr.

Bruker helst bøk til å fyre da dette gir best effekt men prismessig er nok eik og furu best. Ruller som vanelig 1-2 avispapir rundt begge kubbene. Deretter noen tynne vedkubber som hviler på tvers over de mellomstore kubbene. Gi godt med luft i starten og begrens luften sakte men sikkert etterhvert som det begynner å ta godt fyr.

La ovnen varme seg sakte opp, sprengfyring fører bare til at elementene inne i ovnen kan sprekke/bøye hvis du har en ovn av gammel sort. Jeg bruker nå en stein for å støtte topplaten som datt ned i min ovn da denne bøyde seg etter sprengfyring men dette er som sagt ingen ideel løsning men fungerer.

Når du merker at ovnen er god og varm kan du begynne å kaste inn mer men ikke stapp ovnen full, kun 1-2 mellomstore kubber som må brennes omtrent helt opp før neste runde med ved. På denne måten holder ovnen seg god og fin og veden i skjulet varer hele vinteren."

Han en den heldige vinneren av en Jøtul ovn til en verdi av 19 490 kroner.

Vedovnen er en Jøtul F 373. Ovnen har store sideglass, som gir ekstra godt innsyn til flammene. Ovnen kan vris 360 graver og gir dermed innsyn fra alle steder i rommet.

Ovnen F 373 har vunnet designprisen Red dot best of the best.

Les også:

Dette vedskjulet lager du enkelt selv

Slik fyrer du riktig

Sjekk om veden er tørr

Små smarte vedovnerNyttige tjenester

FORUM

Underholdning