unge hytteiere:

Ragni og Tord vurderte å kjøpe leilighet i Oslo – i stedet tok de et uvanlig valg

I stedet for å kjøpe en liten leilighet i Oslo, brukte 25-åringene Ragni og Tord pengene på å realisere en annen drøm.

FRISTED: Det unge paret kan dra til sin egen hytte når de vil komme seg bort fra stobyens kjas og mas. De leier en liten leilighet i Oslo, men er eier en romslig hytte på Gol.
FRISTED: Det unge paret kan dra til sin egen hytte når de vil komme seg bort fra stobyens kjas og mas. De leier en liten leilighet i Oslo, men er eier en romslig hytte på Gol. Foto: Private bilder
Sist oppdatert

Leilighet eller hytte? Det var spørsmålet, prisen ble den samme.

Regnestykket gjorde det enkelt for Ragni Gjengedal og Tord Fagermo, som begge er fra Hallingdal, å ta det store livsvalget.

Leier leilighet i Oslo

Kjærligheten til fjellheimen i området de kommer fra var sterkere enn behovet for å kjøpe seg inn i boligmarkedet.

– Med en gang jeg har fri fra jobben i Oslo, reiser jeg til fjells, forteller Ragni mens hun tenner opp i peisen. Vanligvis er det hyttesamboeren Tord som sørger for opptenning, siden han er best på det. Men Ragni får da også full fyr og flamme. Her, som i andre nyere hytter blir peisen vinterstid mest til kos, vegger og tak er godt isolert.

– Vi reiser opp på fjellet for å koble helt av. Siden Tord har jobb i Forsvaret langt unna, og vi leier en liten leilighet i Oslo, så det er så fint å komme sammen på hytta. I denne vakre naturen får vi ro og fred, sier Ragni, som er glad i Oslo, men trives med kontrasten som Gol gir.

Les også: 16.000 norske hytter eies av døde personer

<b>HYTTEKONTOR: </b>Hyttekontor kan Ragni ha en gang i blant. Hun administrerer sosiale media for morens klesbutikk Hos Josefine på Gol, der hun jobber 50 prosent. Hun har også 50 prosent jobb i Oslo. Fra Gol er det bare 20 minutter til hytta, som gjør at hun får brukt den ofte. Parkett i børstet enstavs eik, farge varmgrå og hvitmattlakkert. Vitrineskap og bord fra Artwood.
HYTTEKONTOR: Hyttekontor kan Ragni ha en gang i blant. Hun administrerer sosiale media for morens klesbutikk Hos Josefine på Gol, der hun jobber 50 prosent. Hun har også 50 prosent jobb i Oslo. Fra Gol er det bare 20 minutter til hytta, som gjør at hun får brukt den ofte. Parkett i børstet enstavs eik, farge varmgrå og hvitmattlakkert. Vitrineskap og bord fra Artwood. Foto: Kathrine Sørgård

Like bortenfor har foreldrene hennes hytte, det er på Golsfjellet hun føler seg mest som hjemme.

– Jeg er nærmest vokst opp på familiens hytte Rypetun, forteller Ragni. Hun og Tord har vært sammen i 10 år. Også han har med seg en tilhørighet til området fra sviger­foreldrenes hytte. Paret fikk råd og tips fra begges foreldre, som har bidratt mye underveis for å virkeliggjøre hyttedrømmen deres. Det meste innvendig er selvgjort.

Fordi soverommene ble holdt små, kunne en stor stue prioriteres. Lampen Khan er som et smykke i rommet, fra Hos Josefine. Sofa fra Hovden. 
Fordi soverommene ble holdt små, kunne en stor stue prioriteres. Lampen Khan er som et smykke i rommet, fra Hos Josefine. Sofa fra Hovden.  Foto: Kathrine Sørgård

Mange viktige valg

– Hytta kjøpte vi da grunnmuren var satt. Vi endret litt innendørs på hyttemodellen, oppgraderte gulv og la varme i dem, og satte inn peis. Så valgte vi større stue på loftet, som er tv-plassen vår forteller Ragni. Loftet er forbundet visuelt med stuen nede med et stort vindu. Utsikten mot Tisleia, Skogshorn, Valdresfjella og Jotunheimen er tatt godt vare på med vindusflater som bringer naturen inn i rommene.

Når man kommer inn i stuen fra entreen, ser man rett ut gjennom det nesten sakrale vinduet som går helt oppunder taket. Skap fra Ikea. Peisen heter Aduro 9 Air.
Når man kommer inn i stuen fra entreen, ser man rett ut gjennom det nesten sakrale vinduet som går helt oppunder taket. Skap fra Ikea. Peisen heter Aduro 9 Air. Foto: Kathrine Sørgård

– Alle valgene vi måtte ta overveldet oss litt, det er så mange muligheter når man bygger nytt. Vi valgte mørke farger på veggene og en kjølig farge på gulvet, forteller Ragni. Fargen rammer inn utsikten og gjør den mer fremtredende innefra. Detaljene brukte de mye tid på. De fleste av dem er i sort, det er en rød tråd i hytta. Å ta med seg litt av egen historie ble viktig, siden hytta er ny.

– Vi er glad i alt som er nostalgisk og retro. Derav skiene på veggen. Bildet med det gamle motivet som henger i stua, minner oss om fine reiser sammen til Alpene. Vi har vel en blanding av en litt kul industriell, men samtidig tradisjonell stil, som vi har mikset med røffe innslag. Så har vi investert i tidløse ting som vi skal ha i lang tid fremover, forteller Tord.

Hvor? Golsfjellet, 832 moh i Gol kommune i Viken fylke

Hyttetype: Fjellhytte fra Sletto Bygg

Byggeår: 2019

Størrelse: 120 m²

Utvendig kledning: Panel satt inn med Tyrilin Matt beis, farge 1208 Kjerag

Tak: Tre

Rominndeling: Entre, kjøkken, stue, hems, 4 soverom, gang, to bad.

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann, WC.

Instagram: @rt.cabin

Se mer

– Hytta er vår første store investering, den betyr en hel del for oss. Først og fremst som et sted vi kan nyte av hverandres selskap og slappe av. Så har vi prioritert flere sengeplasser slik at vi kan invitere venner og familie hit, forteller Ragni.

Les også: (+) Jeg får ikke lov til å hogge ned trær på hyttefeltet – hva kan gjøres?

Tord og Ragni er fornøyde med løypenettet på Golsfjellet.
Tord og Ragni er fornøyde med løypenettet på Golsfjellet. Foto: Privat

– Familie er viktig for oss. Derfor liker vi de store og åpne fellesarealene, som vi har prioritert ved å ha små soverom, forteller Ragni, som setter pris på at det bare er 20 minutter å kjøre til Gol, hvor hun jobber i morens kles- og interiørbutikk Josefine. At hun jobber halve tiden på hjemstedet, gjør at hun får brukt hytta ekstra mye.

– Når snøen har lagt seg på trærne og gradene synker, er det lite som slår noe godt i koppen og fyr i peisen. Vi setter også pris på en stund ved bålpanna, sier Ragni, som alltid har med seg hunden Harley på hyttetur.

Se flere bilder av hytta:

Loftsstua er et fint utkikkspunkt. Vinduet er viktig fordi det slipper inn godt med lys til sofakroken. Sofa nede fra Hovden.
Loftsstua er et fint utkikkspunkt. Vinduet er viktig fordi det slipper inn godt med lys til sofakroken. Sofa nede fra Hovden. Foto: Kathrine Sørgård
Lampen Khan er som et smykke i rommet. Sofa fra Hovden. Panelet var ferdigbeiset fra Slåtto Sag.
Lampen Khan er som et smykke i rommet. Sofa fra Hovden. Panelet var ferdigbeiset fra Slåtto Sag. Foto: Kathrine Sørgård
Åpent kjøkken ble valgt for at de som lager mat kan ha kontakt med gjestene som slapper av i stuen. Peisen heter Aduro 9 Air. Sofa fra Hovden.
Åpent kjøkken ble valgt for at de som lager mat kan ha kontakt med gjestene som slapper av i stuen. Peisen heter Aduro 9 Air. Sofa fra Hovden. Foto: Kathrine Sørgård
Hovedsoverommet er maksimalt utnyttet plassmessig til fordel for større oppholdsrom. Vinduet som dekker store deler av veggen sørger likevel for en luftig følelse.
Hovedsoverommet er maksimalt utnyttet plassmessig til fordel for større oppholdsrom. Vinduet som dekker store deler av veggen sørger likevel for en luftig følelse. Foto: Kathrine Sørgård
Isteden for en tradisjonell seng, er det snekret et platå til en madrass som gjør at de kommer høyere opp. En kiste fungerer som et felles nattbord til gjestesengene på loftet.
Isteden for en tradisjonell seng, er det snekret et platå til en madrass som gjør at de kommer høyere opp. En kiste fungerer som et felles nattbord til gjestesengene på loftet. Foto: Kathrine Sørgård
Hovedsoverommet er maksimalt utnyttet plassmessig til fordel for større oppholdsrom. Vinduet som dekker store deler av veggen sørger likevel for en luftig følelse. Panelet var ferdigbeiset fra Slåtto Sag.
Hovedsoverommet er maksimalt utnyttet plassmessig til fordel for større oppholdsrom. Vinduet som dekker store deler av veggen sørger likevel for en luftig følelse. Panelet var ferdigbeiset fra Slåtto Sag. Foto: Kathrine Sørgård
For en utsikt! Den er tatt godt vare på innendørs med vindu mot fjellheimen.
For en utsikt! Den er tatt godt vare på innendørs med vindu mot fjellheimen. Foto: Privat
Etterhvert som hyttedrømmen tok form, falt valget på en mørk beis.
Etterhvert som hyttedrømmen tok form, falt valget på en mørk beis. Foto: Privat
Underveis var også hunden Harley med på hyttebyggingen.
Underveis var også hunden Harley med på hyttebyggingen. Foto: Privat
Mye av arbeidet innendørs har paret utført selv, med god hjelp fra begges foreldre. Her er Tord på soveloftet.
Mye av arbeidet innendørs har paret utført selv, med god hjelp fra begges foreldre. Her er Tord på soveloftet. Foto: Privat
Å følge med på lysets stadige skiftninger, er fint herfra. Den mørke fargen rammer inn utsikten og fremhever den. Lampen Nest er som et smykke i rommet. Bord fra Novasolo, stoler fra Artwood. Foto: Privat
Å følge med på lysets stadige skiftninger, er fint herfra. Den mørke fargen rammer inn utsikten og fremhever den. Lampen Nest er som et smykke i rommet. Bord fra Novasolo, stoler fra Artwood. Foto: Privat Foto: Privat

.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2022, og sist oppdatert 03/05 2022.

Les også