Oppussing: Kjøkken

Kjøkkenet i 1950-tallshytta hadde en enkel standard, uten strøm og vann

Så fant eierne ut at det var på tide med en oppgradering...

ÅPNET OPP: Kjøkkenet fra 1950 hadde blitt gult og mørkt med årene. Med nytt tilbygg, beisede vegger og ny kjøkkeninnredning er hytteeierne svært fornøyd.
ÅPNET OPP: Kjøkkenet fra 1950 hadde blitt gult og mørkt med årene. Med nytt tilbygg, beisede vegger og ny kjøkkeninnredning er hytteeierne svært fornøyd. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Den sjarmerende 1950-tallshytta hadde en enkel standard, uten strøm og vann. Etter mange gode år, innså eierne at tiden var inne for en oppgradering.

En del av hytta ble revet, og en lokal snekker satte opp en ny del med nytt kjøkken, bad og en god spiseplass. Deler av det nye kjøkkenet var tidligere en vedbod, og det gamle kjøkkenet var der stuen er i dag.

- Vi tenker å bruke hytta i mange år fremover, og da er det greit med litt mer komfort. Men det er likevel viktig at det fortsatt er en hytte, understreker hytteeieren.

Plassbygd kjøkken

Da den nye delen sto klar, brukte familien lang tid på å finne et passende kjøkken. Et tips fra en kollega resulterte i et samarbeid med en lokal produsent i Suldal, som plassbygde et kjøkken i heltre til dem.

De sto ovenfor nye utfordringer da de skulle finne spisebord og stoler. Ingen av bordene de så passet i størrelsen.

- Jeg ønsket meg egentlig et gammelt bord, men alle jeg fant var enten for lange eller for korte. Vi reiser ofte hit opp med venner, og hadde derfor behov for god plass rundt bordet, sier hytteeieren.

Produsenten i Suldal laget et spisebord basert på de tradisjonelle flatbrødbordene fra Ryfylke. Det var akkurat passe stort og har smarte skuffer til oppbevaring under bordplaten.

BONDEFARGER: Det gamle spisekroken var trang og hadde mørke bondefarger. Dette ønsket hytteeierne å gå bort fra.
BONDEFARGER: Det gamle spisekroken var trang og hadde mørke bondefarger. Dette ønsket hytteeierne å gå bort fra. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger

Hjelp til fargepalett

De var begge svært fornøyde med både kjøkkeninnredningen og bordet. Men da interiøret skulle fargesettes, syntes de det var vanskelig å finne en helhetlig fargepalett. Det gamle interiøret besto av sterke bondefarger, noe ekteparet ønsket å gå vekk fra.

Kjøkkenprodusenten foreslo en portgrønn farge til innredningen, men hytteeieren var redd det ville bli for skarpt. Hun ønsket heller ikke et hvitt, rødt eller svart kjøkken. Overflatebehandling til veggene var hun også usikker på, og valgte derfor å spørre Hytteliv om hjelp.

Henvendelsen ble brukt i bladet, der hun fikk fargetips til både vegger, kjøkken og tilbehør. Hun likte umiddelbart forslagene, og valgte å bruke dem.

- Jeg synes fargeforslagene var lune og harmoniske. Jeg hadde jo et ønske om å få bort de sterke bondefargene, og heller trekke inn kulørene fra naturen rundt hytta.

Produsenten hadde aldri levert et kjøkken i den fargen tidligere. I ettertid har det kommet inn flere bestillinger med den samme gråbeige kuløren.

GRÅ HARMONI: Det nye kjøkkenet har fått en fargepalett i grått og beige med røde innslag. Den lange kjøkkenbenken gir god plass til matlaging.
GRÅ HARMONI: Det nye kjøkkenet har fått en fargepalett i grått og beige med røde innslag. Den lange kjøkkenbenken gir god plass til matlaging. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
FLATBRØDBORD: Det nye spisebordet er et tradisjonelt flatbrødbord fra Ryfylke. I gamle dager oppbevarte man flatbrød i skuffen under bordplaten.
FLATBRØDBORD: Det nye spisebordet er et tradisjonelt flatbrødbord fra Ryfylke. I gamle dager oppbevarte man flatbrød i skuffen under bordplaten. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nostalgisk miks

Da understellet på bordet skulle males, foreslo produsenten en rødfarge som de valgte å bruke. De har tatt igjen den samme fargen på en gammel dør.

Kjøkkenet har nå lune, gråbrune vegger og en gråbeige innredning. Røde detaljer fungerer som varme fargeklatter på tekstiler og tilbehør. Antikviteter, arvegods og gamle gjenstander gir sjel og personlighet.

Hytteeieren har selv beiset veggene.

- Vi er veldig fornøyde med veggfargen, og flere av vennene våre har skrytt av resultatet. Et godt tips til andre som skal beise, er å la samme person behandle hele rommet. Ellers kan det bli et ujevnt resultat.

Fargekoder

Vegger: Jotun interiørbeis, farge Drivved

Kjøkken: Jotun Varm Lin

Understell på bord: Jotun Rørosrød

ROMSLIG SPISEKROK: Rundt det nye, spesialtilpassede spisebordet samler hytteeierne familie og venner. Teppet fant de på Ikea, og fargene stemte perfekt med den øvrige fargepaletten.
ROMSLIG SPISEKROK: Rundt det nye, spesialtilpassede spisebordet samler hytteeierne familie og venner. Teppet fant de på Ikea, og fargene stemte perfekt med den øvrige fargepaletten. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LUN PEIS: Den nye peisovnen gir godt med varme og er et stemningsskapende innslag på kjøkkenet. Den røde ryen hadde hytteeierne fra før.
LUN PEIS: Den nye peisovnen gir godt med varme og er et stemningsskapende innslag på kjøkkenet. Den røde ryen hadde hytteeierne fra før. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LUFTELUKE: Det var arkitekten som foreslo å sette inn et lite vindu i enden av kjøkkenet. Hytteeierne synes det er koselig med det lille vindusgløttet.
LUFTELUKE: Det var arkitekten som foreslo å sette inn et lite vindu i enden av kjøkkenet. Hytteeierne synes det er koselig med det lille vindusgløttet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning