julestemning på hytta

Jul til fjells

For å kunne samle hele storfamilien til jul, prioriterte Synnøve og Henning å bygge en stor hytte. Her kan forberedelsene gjerne foregå i stillongs, men på julaften må finstasen frem.

JULESTEMNING PÅ HYTTA: Når Synnøve kommer opp på hytta i Vierli i desember, kommer hun umiddelbart i julestemning. Hun er ekstra glad i å pynte med granbar, never og svibler.
JULESTEMNING PÅ HYTTA: Når Synnøve kommer opp på hytta i Vierli i desember, kommer hun umiddelbart i julestemning. Hun er ekstra glad i å pynte med granbar, never og svibler. Foto: Per Erik Jæger
Publisert

Når Synnøve kommer opp på hytta i Vierli i desember, kommer hun umiddelbart i julestemning. Hytta ligger i en slak bakke opp mot Heimveglinuten, og her ligger snøskavlene pakket oppetter vinduene i stuen.

Når julestjernen tennes og det funkler på nysnøen ute, er stemningen satt.

– Det er mye hyggeligere å pynte på hytta enn hjemme. Etter at vi fikk den, er det her juleforberedelsene foregår, forteller Synnøve til Hytteliv.

Hun er ekstra glad i å pynte med granbar, never og svibler. Dessuten har alle i familien fått sin egen dekkebrikke med navn og tilpasset ordtak på. Det er de små detaljene som skaper den gode julestemningen.

Møbler med historie

Vierli

 • Fylke: Telemark
 • Kommune: Vinje
 • Høyeste temp. siste år: 27,2
 • Laveste temp. siste år: -24,3
 • Mest nedbør/døgn: 33,9 mm

– På hytta har vi god tid, og jeg har faktisk begynt å bake, forteller Synnøve og legger gamle tøystykker over den ferske gjærbaksten.

Fakta om hytta

 • Hyttetype: Selvtegnet og selvbygget fjellhytte
 • Byggeår: 2011
 • Størrelse: 150 m²
 • Utvendig kledning: Stående panel fra Larvik
 • Trykkimpregnering AS, behandlet med Creol.
 • Rominndeling: Kjøkken, stue, gang, garderobe, tørkerom, bod, gang, to bad, soverom. Loft med tre soverom og gangbro.
 • Fasiliteter: Innlagt strøm og vann

Hun har arvet både lintøy og møbler som har vært i familien i generasjoner.

– Moren min har tatt vare på alt hun arvet fra sine onkler og tanter, og jeg ville gjerne at møblene skulle få plass på hytta, forteller Synnøve.

Selv om de så på mange ferdighytter, ble løsningen at mannen Henning tegnet hytta selv med nøyaktige mål for møblene. De tilfører den nye hytta historie og gir familien en følelse av tilhørighet.

– Jeg syns det er stas å vite at møblene er blitt laget og brukt av mine aner. Det store, gamle skapet i stuen er min favoritt, fordi det er så godt slitt. Mest sannsynlig stammer det fra mine tippoldeforeldre, forteller Synnøve.

Les også: Inni denne hytta har eierne pusset opp i syv år

Gjorde alt selv

Det var viktig for Synnøve og Henning å ha rikelig med plass.

– Vi gikk noen runder på størrelse. Til sammen har vi fem barn, og vi drømte om å skape et samlingspunkt ved høytider med plass til alle barna og deres kjærester, smiler Synnøve.

Før de begynte å bygge i 2011, leide de hytte i området et par vintre. Sommerstid lå de i telt for å få en opplevelse av solforholdene. For å realisere drømmen, måtte de gjøre mye selv.

Samlende rom. Kjøkkeninnredningen og spisebordet er plassert i hver sin ende slik at kjøkkenet også har gjennomgang inn til stuen til høyre.
Samlende rom. Kjøkkeninnredningen og spisebordet er plassert i hver sin ende slik at kjøkkenet også har gjennomgang inn til stuen til høyre. Foto: Per Erik Jæger

– Henning har stått for alt snekkerarbeid innvendig. Det har gått med utallige timer og søvnløse netter for å tenke ut løsninger. Jeg har beiset, ryddet og hjulpet til med å bære inn materialer, forteller Synnøve.

Underveis sov de på byggeplassen.

Hytta ligger øverst og ytterst i hyttefeltet under Heimveglinuten ved Rauland i Vinje kommune, Telemark..
Hytta ligger øverst og ytterst i hyttefeltet under Heimveglinuten ved Rauland i Vinje kommune, Telemark.. Foto: Per Erik Jæger

– Vi satte inn varmeovn, hybelkomfyr og et lite kjøleskap. Vi levde primitivt, men koselig. Mens barna var i skibakken, jobbet vi på spreng. Det samme gjorde vi etter at de var i seng. Sakte, men sikkert, skred arbeidet med hytta frem. Prosessen med å skape noe sammen har vært utrolig fin og givende.

Les også: Store vindusflater kjennetegner denne arkitekttegnede hytta

Juletradisjoner

Skiturer og uteaktivitet prioriteres, også i jula. For her kan middagen lages i stillongsen.

– Men julaften holder vi på tradisjonen og pynter oss til middag klokken fem presis, forteller Synnøve.

Trauet er gammelt og slitt, brukt mye av Synnøves forfedre. Fint å servere fra. Bordet i høvlet eik ble bestilt på mål. Stolen som sto hjemme før passer bedre på hytta. Lampene er fra butikken Rogn som før lå i Åmodt. Det flotte skapet er fra gården Synnøves mor kom fra. Hytta er bygget for å få plass til de gamle møblene.
Trauet er gammelt og slitt, brukt mye av Synnøves forfedre. Fint å servere fra. Bordet i høvlet eik ble bestilt på mål. Stolen som sto hjemme før passer bedre på hytta. Lampene er fra butikken Rogn som før lå i Åmodt. Det flotte skapet er fra gården Synnøves mor kom fra. Hytta er bygget for å få plass til de gamle møblene. Foto: Per Erik Jæger

Tre nøtter til Askepott og Reisen til julestjernen, i kombinasjon med julegrøt og klemming på pakker i smug, er opptakten til julemiddagen. På menyen står hvert år langtidsstekt ribbe, Ringerikspoteter, hjemmelaget surkål og rødkål og rørte tyttebær plukket av Synnøves foreldre.

Maten lager Henning og Synnøve i fellesskap. Etter å ha vært på tur, koser de seg på kjøkkenet med god musikk, et glass rødvin og kokeboken foran seg.

– Det er kvalitetstid, det!

Lunt rom. I stua er det lavt under taket i motsetning til kjøkkenet. Kombinasjonen av trepanel og store vindu som slipper inn mye lys gir en lun stemning. Listverk og panel er fra Edgars Sagbruk i Telemark.Gulvet er av hamret eik fra Fjorddal.
Lunt rom. I stua er det lavt under taket i motsetning til kjøkkenet. Kombinasjonen av trepanel og store vindu som slipper inn mye lys gir en lun stemning. Listverk og panel er fra Edgars Sagbruk i Telemark.Gulvet er av hamret eik fra Fjorddal. Foto: Per Erik Jæger
Nostalgi. Sengetøy og undertøy er sydd av vevet stoff fra egendyrket lin på hjemgården til Synnøves mor. Taket er satt inn med hvit takbeis fra Herdings.
Nostalgi. Sengetøy og undertøy er sydd av vevet stoff fra egendyrket lin på hjemgården til Synnøves mor. Taket er satt inn med hvit takbeis fra Herdings. Foto: Per Erik Jæger
Julesteming. Det er på hytta at Synnøve pynter til jul.
Julesteming. Det er på hytta at Synnøve pynter til jul. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning