Julestemning i hemsedal

Alltid jul på hytta

Noen ganger lønner det seg å kjøre feil. I enden av en blindvei lå stedet som er årsak til at familien Liodden ikke har hatt juletre hjemme på ti år.

JULESTEMNING I HEMSEDAL: I stuen er det dobbel takhøyde og åpent opp til loftstuen. Det understreker den luftige følelsen oppe i lia ved Skarsnuten. Vinduene er fra Harmonie.
JULESTEMNING I HEMSEDAL: I stuen er det dobbel takhøyde og åpent opp til loftstuen. Det understreker den luftige følelsen oppe i lia ved Skarsnuten. Vinduene er fra Harmonie. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Når julens velsmakende måltid er inntatt, kribler det i beina til hele familien Liodden. Da bærer det rett i skibakken. Julematen rekker sjelden å legge seg rundt livet med en slik plassering som hytta deres har. Den ligger midt i bakken, rett ved Skarsnuten, med en overveldende utsikt over Hemsedal.

– Vi har feiret jul på fjellet siden vi fikk vår første hytte for 12 år siden. Vår første, enkle hytte på Golsfjellet vokste vi ut av, og vi flyttet inn i en reisverkshytte på Høgevarde. Så ble ungene større, og alpint ble en felles interesse for hele familien. Etter å ha leid ut hytta vår på Høgevarde for å leie i Hemsedal, kjørte jeg en dag feil, forteller Ole-Arvid til Hytteliv.

Et lykketreff

Skarsnuten

 • Fylke: Buskerud
 • Kommune: Hemsedal
 • Høyeste temp. siste år: 24,8
 • Laveste temp. siste år: -26,9

For et lykketreff! Innerst i veien oppdaget han hytta til en kunde av seg. Senere, en kveld på besøk hos den kommende hyttenaboen, ble både Ole-Arvid og kona Viveca bergtatt.

– I løpet av et glass med vin fikk vi høre om den ledige nabotomten. Jeg kastet meg rundt og ringte utbyggere, kjentfolk og alle jeg håpte kunne bidra. Tomta, som egentlig ikke var til salgs, ble vår midt i januar, forteller han.

Tomten er svært skrå, så her måtte det planlegges. At tomten skrår ga muligheten til en usjenert utleieleilighet i kjelleren. En løsning som også forsvarte nybygget økonomisk.

Fakta om hytta

 • Hyttetype: Tømmerhytte.
 • Byggeår: 2015
 • Størrelse: 115 m² + utleieleilighet på 63 m² i underetasjen.
 • Tak: Torv
 • Rominndeling: 6 soverom, stue og kjøkken, loftsstue, grovinngang med garderoberom, hovedinngang, 3 bad, 2 toalett, utvendig bod. Utleieleilighet i kjelleren med bad, toalett, 2 soverom og stue og kjøkken.
 • Fasiliteter: Innlagt strøm, vann og kloakk, vannbåren varme, peis, bilvei og garasje.
 • Arkitekt: Gro Færvik Gjekstad

Ole-Arvid satt ikke på skigarden og ventet når han først fikk muligheten til å bygge.

– Midt i juli 2015, mens vi var på ferie, fulgte vi byggingen via bildedeling. Aldri har jeg gledet meg så mye til at sommeren skulle være over, ler han.

Et samlingssted

– Hytta og det gode liv er samme sak for oss. Heldigvis er alle i familien like glad i å sette kursen til fjells så fort skole og jobb er ferdig på fredag. Hytta betyr familie, samvær og ikke minst ski og fysisk aktivitet, forteller Ole-Arvid.

Første søndag i advent er planen den samme som den har vært de siste 6 årene: Å dra på hytta sammen med venner av hele familien.

– Da blir det juleverksted med pepperkakebaking og felles matlaging, smiler Viveca, som er svensk.

Hytta ligger midt i skibakken, og er tilpasset den skrå tomten ved Skarsnuten. Underetasjen er innredet med en usjenert utleieleilighet.
Hytta ligger midt i skibakken, og er tilpasset den skrå tomten ved Skarsnuten. Underetasjen er innredet med en usjenert utleieleilighet. Foto: Per Erik Jæger

Hun tar med seg sine svenske mattradisjoner til fjells i julen. For å få plass til mye besøk, er hemsen innredet med fire «kabiner» under skråtaket. Hver av dem har doble senger.

– Vi er sosiale, så det er hyggelig å kunne ha med gjester. Vi er gjerne 8–10 personer på hytta. En nyttårsaften var vi 19 overnattingsgjester, og 23 personer til bords. Herlig, smiler Ole-Arvid, som gleder seg over at familien skulle få mulighet til å eie en slik hytte i Hemsedal.

Julestemning. Granbar foran inngangspartiet og et lite juletre dekket med glitter hinter om at julen nærmer seg. Inngangspartiet er overbygget så snøkskuffen er parkert.
Julestemning. Granbar foran inngangspartiet og et lite juletre dekket med glitter hinter om at julen nærmer seg. Inngangspartiet er overbygget så snøkskuffen er parkert. Foto: Per Erik Jæger

Den er en fin kontrast til de første hytteturene familien hadde.

– Oldefars hytte var uten innlagt vann. På Haugastøl var det kuldegrader inne når vi kom frem. Vann og utstyr måtte bæres gjennom snøen, opp en bratt bakke. Og det var utedo. Hyggelig var det! Men når hytta endelig var blitt varm og alle ting var på plass, skulle vi jo som oftest snart hjem, forteller han.

Les også: Store vindusflater kjennetegner denne arkitekttegnede hytta

Blikkontakt. Når man kommer inn i gangen åpenbarer utsikten seg umiddelbart. Kommoden i gangen er i samme stil som kjøkkeninnredningen, noe som bidrar til å skape en helhet i interiøret.
Blikkontakt. Når man kommer inn i gangen åpenbarer utsikten seg umiddelbart. Kommoden i gangen er i samme stil som kjøkkeninnredningen, noe som bidrar til å skape en helhet i interiøret. Foto: Per Erik Jæger

Ny luksus

Kontrasten fra den gamle hytta gjør at eierne verdsetter hytta i Hemsedal ekstra mye.

– Ulikhetene er mange. Nå er alt veldig komfortabelt. Vår oppfatning er at det ikke trenger å være slitsomt for å være hyggelig og annerledes enn hjemme. Utsikten over fjell, dal og alpinanlegg her er helt magisk. Vi blir aldri lei av å beundre den, snakke om den, og nyte den. Den påvirker oss på en måte som gjør at vi føler oss frie, og vi opplever hvor mektig naturen er, sier Ole-Arvid.

Møtested. Det er rundt kjøkkenøya det skjer. Her samles gode venner for felles matlaging og hyttekos før julefeiringen. Etter å ha brukt timevis på oljing av benkeplater i tre på den forrige hytta, valgte familien granitt på det nye kjøkkenet.
Møtested. Det er rundt kjøkkenøya det skjer. Her samles gode venner for felles matlaging og hyttekos før julefeiringen. Etter å ha brukt timevis på oljing av benkeplater i tre på den forrige hytta, valgte familien granitt på det nye kjøkkenet. Foto: Per Erik Jæger

Fordi rommene i hytta er store, ønsket familien seg lune, varme farger i interiøret.

– Vi er glad i laftet tømmer, men var redd for at det skulle bli for brunt og mørkt. Vi fikk tips fra vår hyttenabo om Møretyri. Det er en kombinasjon av tjære, terpentin og olje, som trekker godt inn i treet, og gir en fantastisk patina.

Godsofaen fra den forrige hytta var gått ut av salg, men skuffelsen ble til glede da Ole-Arvid etter mye leting, fant en maken sofa brukt på nett. Her er det godt å slenge seg ned etter en lang dag i bakken.
Godsofaen fra den forrige hytta var gått ut av salg, men skuffelsen ble til glede da Ole-Arvid etter mye leting, fant en maken sofa brukt på nett. Her er det godt å slenge seg ned etter en lang dag i bakken. Foto: Per Erik Jæger

Etter flere turer til fjells med prøver falt valget på en blanding av tre forskjellige fargenyanser. Prøver ble testet på tømmerstokker som enten skulle kappes eller skjules under gulv.

Les også: Inni denne hytta har eierne pusset opp i syv år

Ren nytelse

På hytta er hele familien flinke til å stå opp tidlig. Alle elsker vinter og snø.

Bergtatt. Paret falt pladask for utsikten mot bakken. Sofakroken er et sted det er godt å være. I blåtimen føles stuen ekstra lun og varm.
Bergtatt. Paret falt pladask for utsikten mot bakken. Sofakroken er et sted det er godt å være. I blåtimen føles stuen ekstra lun og varm. Foto: Per Erik Jæger

– Vi kommer oss ut tidligere enn hjemme og er mer sammen. Det er veldig hyggelig at barna vil gjøre ting med foreldrene sine, syns paret.

Men kan det være noe som er kjedelig med en hyttetur?

– Vel, ok – kanskje når vannet fryser eller vannpumpen ikke fungerer. Mitt tips er å puste godt med magen om noe går skeis, råder Ole-Arvid.

Hyttekos. Joda, det er koselig med peis. Innsatsen fra Rais gjør at bålet kan ses fra gangen, stuen og kjøkkenet. Innsatsen er et kompromiss med ønsket om en grue. Gulvet er 1-stavs eikeparkett, hvitlasert. Taket er hvitbeiset furupanel.
Hyttekos. Joda, det er koselig med peis. Innsatsen fra Rais gjør at bålet kan ses fra gangen, stuen og kjøkkenet. Innsatsen er et kompromiss med ønsket om en grue. Gulvet er 1-stavs eikeparkett, hvitlasert. Taket er hvitbeiset furupanel. Foto: Per Erik Jæger

– Vi får alltid en god følelse når vi kjører gjennom koselige Hemsedal sentrum og ser alpinanlegget kalle oppe i fjellsiden. Det føles litt som å komme hjem, smiler de.

– Jul er lange dager ute med ski på bena. Så trekker vi inn og tenner adventsstjerner og stearinlys, før vi fyrer opp i peisen. Vi må ærlig innrømme at vi er så mye på hytta at julepyntingen hjemme blir på et minimum. Vi har ikke hatt juletre hjemme på over 10 år. Men enten det er jul eller ei:

– Ingen hyttetur uten taco, nachos og guacamole sier Philippa på 11 år.

Sosial sone. Sofa til spisebordet var en selvfølge. Her skal du slappe av! De voksne blir gjerne sittende til bords lenge etter at middagen er ferdig. Åpen kjøkkenløsning gjør hytta ekstra sosial, og det gjør at utsikten kan nytes fra kjøkkenbenken. Spisesofaen er fra Signature Collection av Halvor Bakke, kjøpt på Bohus på Gol.
Sosial sone. Sofa til spisebordet var en selvfølge. Her skal du slappe av! De voksne blir gjerne sittende til bords lenge etter at middagen er ferdig. Åpen kjøkkenløsning gjør hytta ekstra sosial, og det gjør at utsikten kan nytes fra kjøkkenbenken. Spisesofaen er fra Signature Collection av Halvor Bakke, kjøpt på Bohus på Gol. Foto: Per Erik Jæger

– Denne hytta var en drøm for oss, og i utgangspunktet ganske urealistisk å få til, av mange ulike årsaker. Vårt beste tips er å våge å drømme, tørre å gå litt utenfor komfortsonen, bruke god tid på å utforske muligheter, og ikke gi opp, selv om man møter litt motstand, avslutter Ole-Arvid og Viveca.

Himmelnært. Skydekket legger seg gjerne like under terrassen. Rekkverket i glass bevarer utsikten.
Himmelnært. Skydekket legger seg gjerne like under terrassen. Rekkverket i glass bevarer utsikten. Foto: Kathrine Sørgård
Morgenstund. Familien Liodden er morgenfugler når de er på hytta. Her får de med seg soloppgangen over skibakken.
Morgenstund. Familien Liodden er morgenfugler når de er på hytta. Her får de med seg soloppgangen over skibakken. Foto: Kathrine Sørgård

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning