Naust ved sjøen

Jørund og Mona flytter ut av huset på sommeren

I et naust på 20 kvadratmeter har de alt de trenger.

KORTREIST GLEDE: Jørund, Mona og lille Selma trenger ikke å dra langt for å nyte hyttelivets gleder. Når båten er sjøsatt om våren, gjøres naustet om til hytte.
KORTREIST GLEDE: Jørund, Mona og lille Selma trenger ikke å dra langt for å nyte hyttelivets gleder. Når båten er sjøsatt om våren, gjøres naustet om til hytte. Foto: Monica Almskår Heggset
Publisert Oppdatert

De mater hønene som spankulerer omkring oppe ved huset, rusler ned mot fjæra nederst i hagen, drar båten inn mot land, tøffer utover sundet, drar fersk torsk som stekes over bålpanna på brygga, og inntar den i et koselig innredet naust. Det er sommer for Jørund Haltbakk, Mona Olin Haltbakk og de to barna Nikolai og Selma. Foreldrene har begge vokst opp ved sjøen på Nordvestlandet. Nå har de hus, hage og hytte i ett i Mjosundet på Nordmøre. 

Samlingssted

Det er det gamle naustet nederst i hagen som spiller hovedrollen for familien i sommerhalvåret. Naustet er utgangspunkt for utallige båtturer for å samle drivved eller for å fiske litt til middagen.

- Vi samles gjerne nede i naustet for kos og hygge sommeren igjennom, forteller Mona. - Her spiser vi, griller, tenner bålpanne eller bare sitter og slapper av med et glass vin og ser utover sjøen. Og så får vi mye besøk, gjerne sjøveien, nå som brygga er blitt så fin, smiler hun.

POPULÆRT STED: Naustet med tilhørende brygge er blitt så trivelig at venner og familie gjerne kommer sjøveien for å besøke Jørund og Mona. Ofte varer besøkene til langt på natt, spesielt hvis bålpanna tas i bruk.
POPULÆRT STED: Naustet med tilhørende brygge er blitt så trivelig at venner og familie gjerne kommer sjøveien for å besøke Jørund og Mona. Ofte varer besøkene til langt på natt, spesielt hvis bålpanna tas i bruk. Foto: Monica Almskår Heggset
BRUKT OG BLANDET: Naustet er innredet med gamle møbler. Sofaen kommer fra bruktbutikken like ved, og stolene, som passer helt fint til, har Mona fått av søsteren sin. Skapet i hjørnet kommer fra morens barndomshjem på Rotøya, som de ser gjennom naustvinduene.
BRUKT OG BLANDET: Naustet er innredet med gamle møbler. Sofaen kommer fra bruktbutikken like ved, og stolene, som passer helt fint til, har Mona fått av søsteren sin. Skapet i hjørnet kommer fra morens barndomshjem på Rotøya, som de ser gjennom naustvinduene. Foto: Monica Almskår Heggset
RETT UT: Når naustdørene åpnes, får man en følelse av å være ute selv om man sitter trygt og godt under tak. Halvparten av en gammel båt er blitt til en hylle i hjørnet.
RETT UT: Når naustdørene åpnes, får man en følelse av å være ute selv om man sitter trygt og godt under tak. Halvparten av en gammel båt er blitt til en hylle i hjørnet. Foto: Monica Almskår Heggset
UNIK UTSIKT: I naustet sitter de rett i vannkanten og kan nyte vakker natur tett på.
UNIK UTSIKT: I naustet sitter de rett i vannkanten og kan nyte vakker natur tett på. Foto: Monica Almskår Heggset

Naust med potensial

Da familien flyttet inn i huset, som opprinnelig var en hytte, så de raskt potensialet i det gamle naustet som de hver dag så på fra stuevinduene. Naustet var fra 1950-tallet, og det var i dårlig stand.

- Vi hadde en del villmarkspanel liggende, som vi ikke helt visste hva vi skulle bruke til. Faren min hadde opprinnelig tenkt å bruke det til prammer. Etter hvert kom ideen om å bordkle naustet, forteller Mona.

Det var Monas mor som ordnet bordkledningen, og i løpet av sommeren 2010 var naustet ferdig. Den gamle kaia, som var falleferdig og råtten, ble også bygget opp igjen. På den måten ble sjøen mer tilgjengelig for familien, som ikke kan tenke seg annet enn å bo her nede ved sjøkanten.

Mona, som har sansen for gamle ting, flyttet i løpet av den første sommeren inn det ene etter det andre, og til slutt hadde de en fin sitteplass foran vinduene i naustet. Siden det er naustet tatt i bruk hver eneste sommer, etter at trebåten er skrapet, smurt og sjøsatt.

VAKKER VEGG: Ved inngangsdøren danner en samling av litt gammelt og litt nytt en koselig ramme for stundene familien nyter i naustet. 
Den hvite kommoden sto i huset da familien kjøpte det, og maleriet er av Lurvika, 
et gammelt handelssted i nærheten.
VAKKER VEGG: Ved inngangsdøren danner en samling av litt gammelt og litt nytt en koselig ramme for stundene familien nyter i naustet. Den hvite kommoden sto i huset da familien kjøpte det, og maleriet er av Lurvika, et gammelt handelssted i nærheten. Foto: Monica Almskår Heggset
PASSER PÅ: Selma er flink til å mate hønene som spankulerer fritt omkring i hagen. Litt går nok inn i hennes egen munn også.
PASSER PÅ: Selma er flink til å mate hønene som spankulerer fritt omkring i hagen. Litt går nok inn i hennes egen munn også. Foto: Monica Almskår Heggset
PASSENDE PYNT: Gamle garnkuler er pynt som passer fint i naustet. Mona og Jørund har hengt dem på en rundstokk mellom takbjelkene.
PASSENDE PYNT: Gamle garnkuler er pynt som passer fint i naustet. Mona og Jørund har hengt dem på en rundstokk mellom takbjelkene. Foto: Monica Almskår Heggset
BÅTLIV: Det blir mange båtturer for å samle drivved eller for å fiske litt til middagen.
BÅTLIV: Det blir mange båtturer for å samle drivved eller for å fiske litt til middagen. Foto: Monica Almskår Heggset

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning