Oppussing: ny helhet på sjøhytte

I utgangspunktet var hytta preget av mørkt treverk og sprelske farger

Så begynte oppussingen...

LYST: Med god hjelp fra interiørarkitekten har hytta blitt lysere med et helhetlig og gjennomført interiør.
LYST: Med god hjelp fra interiørarkitekten har hytta blitt lysere med et helhetlig og gjennomført interiør. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Ekteparet Skoe er tredje generasjon på hytta på Brønnøya i Asker. Den ble tegnet av Rikkes farfar i 1929 og ble bygget av en lokal byggmester som rodde over fra Nesodden. På den tiden var det byggeboom på øya, og hytta ble utformet etter datidens standard: to soverom i andre etasje samt kammer, stue og kjøkken nede pluss tilhørende anneks og utedo. Hytta hadde med tiden blitt mørk, og hytteeierne ønsket å lysne og oppgradere sjøhytta.

– I utgangspunktet var hytta preget av mørkt treverk og sprelske farger på soverommene. Det var koselig, men det ble som en slags fjellstil. Vi ville pusse opp slik at interiøret harmonerte bedre med beliggenheten ved sjøen. De fikk hjelp av Hytteliv, Jotun og interiørarkitekt Inger Ystgaard.

ROLIGERE: Barnerommet har vært både rosa, oransje og rustrødt. Nå har det fått en roligere fargeskala som står i stil med omgivelsene med hvitt, blått, svak rosa og lilla.
ROLIGERE: Barnerommet har vært både rosa, oransje og rustrødt. Nå har det fått en roligere fargeskala som står i stil med omgivelsene med hvitt, blått, svak rosa og lilla. Foto: Per Erik Jæger
LYSER OPP: Taket i stuen var originalt og vakkert, så eierne var skeptiske til å male det. De ble likevel veldig fornøyde etter at det ble malt hvitt. Nå lyser det opp hele rommet. Knut har en forkjærlighet for jærstoler, så spisestue­stolene er beholdt.
LYSER OPP: Taket i stuen var originalt og vakkert, så eierne var skeptiske til å male det. De ble likevel veldig fornøyde etter at det ble malt hvitt. Nå lyser det opp hele rommet. Knut har en forkjærlighet for jærstoler, så spisestue­stolene er beholdt. Foto: Per Erik Jæger
BARLØSNING: Før sto det et lite kjøkkenbord omgitt av kremfargede vegger på kjøkkenet. Siden spisebordet er rett rundt hjørnet, valgte eierne å bygge en praktisk barløsning med tilhørende skap her. Ved vinduet er det hyggelig å ta morgenkaffen og nyte utsikten. Fargene på vegg og interiør harmonerer nå med havet og himmelen utenfor.
BARLØSNING: Før sto det et lite kjøkkenbord omgitt av kremfargede vegger på kjøkkenet. Siden spisebordet er rett rundt hjørnet, valgte eierne å bygge en praktisk barløsning med tilhørende skap her. Ved vinduet er det hyggelig å ta morgenkaffen og nyte utsikten. Fargene på vegg og interiør harmonerer nå med havet og himmelen utenfor. Foto: Per Erik Jæger
MER ORGANISERT: Gangen er romslig, men bar preg av litt uorganisert innredning. Veggen var behandlet med panellakk, men taket var mørkt. Møblene i gangen ble malt i farger som er i slekt med de nye fargene 
i resten av hytta, og taket ble malt hvitt.
MER ORGANISERT: Gangen er romslig, men bar preg av litt uorganisert innredning. Veggen var behandlet med panellakk, men taket var mørkt. Møblene i gangen ble malt i farger som er i slekt med de nye fargene i resten av hytta, og taket ble malt hvitt. Foto: Per Erik Jæger
HOVEDSOVEROMMET: Syrlig gult med detaljer i mellomblått er sommerlig, men virket litt tungt i et rom med skråtak. Etter oppussingen er rommet malt hvitt og sengenisjen har fått en behagelig og beroligende blåfarge.
HOVEDSOVEROMMET: Syrlig gult med detaljer i mellomblått er sommerlig, men virket litt tungt i et rom med skråtak. Etter oppussingen er rommet malt hvitt og sengenisjen har fått en behagelig og beroligende blåfarge.

En skreddersydd helhet

Sammen med hytteeierne valgte interiørarkitekten en fargeskala som passer perfekt til skjærgårdshytta: Duse lilla- og blåtoner kombinert med hvitt, og innslag av brunt og lys rosa. I stuen lot hytteeierne seg overtale til å male taket hvitt. De originale treveggene forble umalte for at rommet skulle beholde sin lune atmosfære. Treseteren ble byttet ut med en praktisk hjørnesofa som ga flere sitteplasser. Det ble også supplert med et par svarte jærstoler.

Ystgaard så stort potensial første gang hun besøkte hytta på Brønnøya.

– Førsteinntrykket var at det var en fjellhytte ved sjøen, og interiøret bar preg av bondefarger som rødt og blått, sier Ystgaard.

Hun tok utgangspunkt i skjærgården og naturen utenfor hytteveggene og valgte en dus fargepalett i turkis, lilla, blått, lys rosa og brunt. Målet var at interiøret skulle stå i stil til sjøen og omgivelsene for å skape en følelse av en hytte ved sjøen.

– Å male taket hvitt satt langt inne, vi var egentlig fornøyde med det som det var. Nå er det en av løsningene vi er mest glad for; det gjør rommet mye lysere, sier Knut.

BEDRE PLASS: Før var det trangt om plassen i sofakroken, så familien trengte en mer romslig og praktisk løsning. En ny hjørnesofa fra Formfin gir flere sitteplasser når barn og barnebarn er på besøk.
BEDRE PLASS: Før var det trangt om plassen i sofakroken, så familien trengte en mer romslig og praktisk løsning. En ny hjørnesofa fra Formfin gir flere sitteplasser når barn og barnebarn er på besøk. Foto: Per Erik Jæger
LESEKROK: Rikke og Knut stortrives med sin nye lesekrok. Jærstolene fra Aksel Hansson AS er nette og enkle å flytte på. Lampen er klassikeren Birdy fra Northern Lighting.
LESEKROK: Rikke og Knut stortrives med sin nye lesekrok. Jærstolene fra Aksel Hansson AS er nette og enkle å flytte på. Lampen er klassikeren Birdy fra Northern Lighting. Foto: Per Erik Jæger
SPISEPLASS: I enden av stuen står et spisebord fra Helene og Espen snekkerverksted, med gamle jærstoler. Her samles hytteeierne til hyggelige middager med venner og familie.
SPISEPLASS: I enden av stuen står et spisebord fra Helene og Espen snekkerverksted, med gamle jærstoler. Her samles hytteeierne til hyggelige middager med venner og familie. Foto: Per Erik Jæger
AVDEMPET: Gjesterommet i første etasje er utformet i samme lune stil og avdempede fargeskala som de øvrige rommene.
AVDEMPET: Gjesterommet i første etasje er utformet i samme lune stil og avdempede fargeskala som de øvrige rommene. Foto: Per Erik Jæger

Duse blåtoner

Langs vinduet på kjøkkenet er det satt opp en avlang barløsning som er blitt favorittstedet for å innta morgenkaffen. Vegger og skap er malt i en dus lavendelfarge og trappen opp til andre etasje er malt i dyp lilla. Resten av kjøkkenet er forblitt urørt. – Vi skal bytte ut kjøkkenet i nærmeste fremtid. Men det er neste prosjekt.

Soverommene har også fått et helt nytt uttrykk. Barnerommet har hatt mange ulike farger gjennom årene, deriblant oransje, rosa og rustrødt. Nå er det malt i ulike hvitnyanser, og de originale sengenisjene har fått en nydelig lavendelfarge innvendig. Hovedsoverommet er også malt hvitt, og sengenisjen lyseblå.

– Vi er veldig fornøyde. Rommene er blitt utrolig lyse og bindes fint sammen av farger som er i slekt, sier Knut. 

IDYLLISK: Hytta ligger på den bilfrie Brønnøya i Asker. Den ble tegnet av Rikkes farfar og bygget i 1929.
IDYLLISK: Hytta ligger på den bilfrie Brønnøya i Asker. Den ble tegnet av Rikkes farfar og bygget i 1929. Foto: Per Erik Jæger
SJØUTSIKT: Hytta ligger flott til i umiddelbar nærhet til vannet.
SJØUTSIKT: Hytta ligger flott til i umiddelbar nærhet til vannet. Foto: Per Erik Jæger

Sterk tilhørighet til området

Rikke og Knut har nå den helhetlige hytta de drømte om, og elsker å tilbringe tid her.

– Her kjenner alle hverandre, og vi har gode minner og historier sammen. At mange av familiene har holdt sammen i generasjoner, gjør at vi opplever en fin tilhørighet til stedet.

Brønnøya har mange møteplasser for hytteeiere og fastboende; fest- og konsert­lokale som også kan tjene som kino, tennisklubb med bane og fotball­arena med kamper hver lørdag. I sommersesongen har hytteeierne felles morgenbad med påfølgende kaffe og knekkebrød hver morgen.

– Det er dagens faste holdepunkt. Vi er veldig opptatt av det sosiale livet her. Samtidig bor vi usjenert og har muligheten til å trekke oss tilbake. Da liker vi å slappe av og pusle i hagen. Det er godt jordsmonn på øya, så vi må jobbe litt for å beholde den vakre utsikten!

Farger

Tak, dører, dørlister, vinduslister i stue, kjøkken og gang: 7236 Chi. Vegger kjøkken og gang/trapphus: 4415 Lys Syrin

Innebygget veranda: Lady interiørbeis 9049 Valnøtt

Malte, mørke møbler: S 3005- B80G

Trapp; håndløper og rekkverk: 4623 Mørk indigo

Vegger: Panellakk

Skap: 4062 Klassisk blå. Andre Møbler: 4424 Kamelon og 4627 Regnsky

Vegger hovedsoverom: 9918 Klassisk Hvit (S 0500-N) Tak, gerikter og gardinbrett, pipe: Hvit base. Stol, sengestolpe, krakk: 1929 Muskatnøtt. Sengenisje: 5225 Sjøgløtt. Hylle og kommode: S 2005 -B20G

Vegg, dør, list på barnerom: 9918 Klassisk Hvit (S 0500-N) Vindu, tak, gerikt og gardinbrett: Hvit base. Seng: S 2005-R. Møbler: 3154 Drøm og 3302 Lille prinsesse

All maling i silkematt Jotun Lady Supreme Finish eller Lady Interior Finish (tak), bortsett fra pipa som er malt i Lady Wonderwall.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen