Hyttetrender 2017:

Nå skal fjellhytta se slik ut

Glem den bonderomantiske stilen. Det er disse trendene som gjelder.

TRENDY: De moderne fjellhyttene bærer preg av en strammere, skandinavisk stil - både når det er snakk om interiør og eksteriør. De som bygger ny hytte i dag, velger gjerne enklere design og en mer nøktern stil på hytta.
TRENDY: De moderne fjellhyttene bærer preg av en strammere, skandinavisk stil - både når det er snakk om interiør og eksteriør. De som bygger ny hytte i dag, velger gjerne enklere design og en mer nøktern stil på hytta. Foto: Illustrasjonsfoto: Hedda Hytter
Publisert Oppdatert

Hyttetrender 2017:

Lys, luft og romfølelse

Tidløst og ujålete

Et snev av retro

Norsk design

Skinn

Steingods

Treverk

Metall

Ull

Keramikk

MODERNE: Norsk design, enklere design, bærekraftige produkter og kvalitet er stikkord som beskriver den nye hyttetrenden godt
MODERNE: Norsk design, enklere design, bærekraftige produkter og kvalitet er stikkord som beskriver den nye hyttetrenden godt Foto: Foto: Hedda Hytter

Hytta var en gang et sted hvor folk plasserte sine gamle, arvede møbler. Det var ikke så nøye med stilen. På hytta skulle det være enkelt.

Tidene, for ikke å snakke om trendene, forandrer seg. Selv om mange fremdeles elsker den tradisjonelle hyttestilen, er det i dag helt andre ting som anses for å være trendy på hytta. Vi er faktisk litt tilbake til utgangspunktet.

- De mest trendy hyttene i dag har store vinduer og stor takhøyde. Det er mer in å være måteholden og leve litt enklere. Norsk design, bærekraftige produkter og kvalitet er stikkord som beskriver den nye hyttetrenden godt, forteller interiørdesigner Siv Brenne.

Hun påpeker at nordmenn er et treelskende folk og at de fleste vil ha treverk på både vegger, tak og gulv.

- Nå skal treverket være ubehandlet, lysere og naturlig, forteller Brenne og legger til at det nå er vanligere å skalere ned på antall kvadratmeter og holde seg til en mer nøktern stil med renere linjer.

Moderne

Beate K. Strømøy, salgskonsulent og markedsansvarlig hos hytteprodusenten Rindalshytter, påpeker at det definitivt er den moderne stilen det velges mest av når folk bygger nytt.

- Det bygges flest moderne hytter som henter inspirasjon i fra norsk byggeskikk og tradisjonelle bygningsformer. Det være seg fra uthus, båthus og låver i kombinasjon med store glassflater. Vi ser sjeldnere at det bygges hytter i den helt tradisjonelle tømmerstilen, dog har vi opplevd en økning av en av våre hyttemodeller der modere designkonsept er kombinert med tradisjonell laft, forteller Strømøy.

Skandinavisk uttrykk

Rindalshytter opplever at mange kunder ønsker seg hytter som innehar kombinasjonen av trend og tradisjonell bygningsutforming.

- Med de nyeste hyttemodellene har vi har lagt oss på et skandinavisk uttrykk. Panel og gulv er gjerne behandlet på en måte som får frem spillet i tømmer og treverk. Du skal ikke tenke farge når du kommer inn, snarere struktur, design, lys, luft og romfølelse, forteller Strømøy.

Når det gjelder interiørtrender, påpeker hun at det går mye i skinn, steingods, treverk, metall, ull og keramikk.

- Interiør og design inviterer naturen inn og skaper en mer flytende overgang mellom inne- og uterommet, sier hun.

SKANDINAVISK: Ferdighytte fra Rindalshytter modell Lysthus112 i stavlaft. Legg merke til hvordan de åpne vinduflatene visker ut skillet mellom ute og inne.
SKANDINAVISK: Ferdighytte fra Rindalshytter modell Lysthus112 i stavlaft. Legg merke til hvordan de åpne vinduflatene visker ut skillet mellom ute og inne. Foto: Foto: Inger Marie Grini / Rindalshytter

Retro er tilbake

- Den moderne hytta er bygget i gode, ekte materialer. Stilen er tidløst og det er ujålete. Linjene er mye renere og jeg vil si det er et snev av retro på alt man ser, sier interiørdesigner Brenne.

Hun legger likevel ikke skjul på at hyttekosen er veldig viktig for folk.

- Vi skal fortsatt ha fyr på peisen, stearinlys, ullpledd og saueskinn, men det har blitt mindre av det uekte dill-dallet. I stedet for å kjøpe imiterte gammeldagse møbler som er masseprodusert i India, velger folk norsk design og pyntegjenstander i keramikk.

ENKEL KOS: Hyttekosen er fortsatt viktig, men vi vil ha mindre dill-dall. Fyr på peisen, stearinlys og ullpledd må til for å skape den gode hyttestemningen.
ENKEL KOS: Hyttekosen er fortsatt viktig, men vi vil ha mindre dill-dall. Fyr på peisen, stearinlys og ullpledd må til for å skape den gode hyttestemningen. Foto: Foto: Hedda Hytta

Kontrastenes hytteeiere

Redaktør i magasinet Hytteliv, Mette Karlsrud Stene-Johansen, påpeker at det er stor forskjell på hytteeiere og på hvor opptatt de er av interiør og trender.

- Hvis man skal generalisere har man på den ene enden av skalaen de som holder fast på gamle håndverkstradisjoner og husflidpreg. De ønsker at det skal være enkelt, tradisjonelt og de endrer sjelden på noe. På den andre siden er det de nye hytteeierne som er mer opptatt av interiøret. Disse finner nye stiler på hytta som ikke minner om de gamle furumøblene; for eksempel prismekroner, skinnstoler og dyrere designmøbler, slår Stene-Johansen fast.

Oppussing – en trend

Det er også mange som er flinke til å pusse opp møbler, noe redaktøren ser mange eksempler på i hyttene de besøker.

- Vi ser mange hytter med gamle møbler som males, beises og får nye knotter. Andre snekrer også benker og bord selv. Hyttefolk er kreative, sier Stene-Johansen.

For 10 år siden var det veldig populært å male veggene på hytta hvite. I dag er det brun eller grå beis som gjelder.

- Beis er veldig populært, først og fremst på veggene inne men også på kjøkkenet Det er en trend å pusse opp og gjøre endringer på det du allerede har. Det kan for eksempel være å beise veggene innvendig brune eller grå. Et gult furukjøkken kan også bli veldig stilig med et strøk med beis og mange velger å gjøre denne typen oppussing på hytta, påpeker Stene-Johansen.

Ulikt på fjellet og ved sjøen

Trendene varierer naturlig nok på sjøhytter og fjellhytter. Ved sjøen har det lenge vært det lyse som har vært trenden. Hvitmalte vegger og blåhvitt interiør.

- Nå ser vi spor av at folk velger eksempelvis lysere grå beis på sjøhyttene. Det kan for eksempel gjenspeile svabergene. Folk ønsker en følelse av natur inn i miljøet og fargepaletten gjenspeiler ofte miljøet man har rundt seg, enten det er snakk om mosefarger på fjellet eller gråtoner med skimmer ved sjøen, avslutter Stene-Johansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning